Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ή κόμμα-μπαλαντέρ;

Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να παίξει Πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε να ξαναγίνει Σοσιαλιστικό Κίνημα.! Η νέα Ηγεσία με επικεφαλής το Νίκο Ανδρουλάκη να προσδιορίσει τις Ιδεολογικοπολιτικές Αρχές και Θέσεις της «Αναγέννησης», που δεν μπορεί να είναι άλλες από αυτές που ορίζονται με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες του Λαού και της Χώρας!

by Times Newsroom
  • ΣΑΒΒΑΣ ΣΕΡΑΣΙΔΗΣ

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράζοντας το πνεύμα των αγώνων της Γενιάς της Εθνικής Αντίστασης, του 114 και του Πολυτεχνείου, κατάφερε να γίνει ο πόλος έλξης του Λαού και της Νεολαίας, που μετά την πτώση της Χούντας ευελπιστούσαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην ανατροπή του αυταρχικού κράτους της Δεξιάς, υπεύθυνης για την οικονομική εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, την καταπάτηση της Λαϊκής Κυριαρχίας και της εξάρτησης της Χώρας από υπερεθνικά Οικονομικοπολιτικοστρατιωτικά Κέντρα! Και με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Δημοκρατικές Διαδικασίες, και με την Ανοιχτή – Δημοκρατική Πολιτική Δράση στις κομματικές διαδικασίες και στις κοινωνικές διεργασίες, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε να γίνει Κυβέρνηση, να ξεκινήσει την πορεία για την ΑΛΛΑΓΗ! Όμως στη συνέχεια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τα λάθη, τις αδυναμίες, τον αριβισμό – βολονταρισμό στελεχών και την αυτοκαταστροφική λειτουργία των «μηχανισμών», κινδύνεψε να χάσει τον πολιτικό του προσανατολισμό και να γίνει παρακολούθημα της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.!

Σήμερα, που τα περισσότερα από τα παλιά και νέα ηγετικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προβάλλουν την ανάγκη της «Αναγέννησης», είναι ανάγκη πρώτα – πρώτα, να κάνουν την αυτοκριτική τους, και να αναλύσουν τα αίτια που οδήγησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην … αποκαθήλωση! Όχι ρίχνοντας την ευθύνη ο ένας στον άλλον, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή στη Ν.Δ., ανάλογα με τις προσωπικο – πολιτικές τους εντάξεις και στοχεύσεις, και να αναλύσουν σε βάθος τους λόγους που οδήγησαν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την λαοπρόβλητη κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου με 43,92% και 160 βουλευτές, στην 7η και τελευταία θέση με 4,68% και 13 βουλευτές! Και επειδή κάποιοι εργαλειοποιούν τους «Κεντρώους» ψηφοφόρους για να στηρίξουν τη δεξιά προσέγγισή τους, να θυμηθούν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον ΑΝΔΡΕΑ δεν πρόβαλε ένα Κεντρο – Δεξιό Πολιτικό Πρόγραμμα για να προσελκύσει τους Κεντροδεξιούς και Συντηρητικούς Κεντρώους πολίτες, αλλά τους ενέπνευσε τη διάθεση να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για την ΑΛΛΑΓΗ, και να ανταποκρίθούν στο κάλεσμα για ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ! Και όλοι αυτοί οι ριζοσπαστικοποιημένοι πλέον «Κεντρώοι», έστησαν τις Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις πόλεις και στα χωριά, δημιούργησαν ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, και το 1981 ψήφισαν ΟΛΟΙ, ΜΑΖΙ με τους Αριστερούς – Προοδευτικούς πολίτες ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να έρθει «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση και ο Λαός στην εξουσία»!

Η «Αναγέννηση» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα γίνει πράξη, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. γίνει ένα Αριστερό – Προοδευτικό Κίνημα στην κατεύθυνση της «ΑΛΛΑΓΗΣ»! Τότε θα επιστρέψουν και πάλι στο φυσικό τους πολιτικό χώρο όσοι αναζήτησαν την Ελπίδα στην Αντιμνημονιακή ρητορική του Αλέξη Τσίπρα, που μετά τους προεκλογικούς βερμπαλισμούς και τους μετεκλογικούς λεονταρισμούς έγινε Μνημονιακότερος των Μνημονιακών! Τότε θα επιστρέψουν και πάλι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όλοι οι «κεντρώοι» που παρασύρθηκαν από τη φιλολαϊκή ρητορική του «Κεντροδεξιού» Κυριάκου Μητσοτάκη, που με την αντιλαϊκή πολιτική του, την προκλητική στήριξή του στους εμπόρους των πετρελαιοειδών και των παρόχων ενέργειας «πέτυχε», και με το «κόλπο» της επιδότησης της ενέργειας στα φτωχά νοικοκυριά, την εκτόξευση της ακρίβειας! Και με την υποβάθμιση του ρόλου της Βουλής, την καταστολή των λαϊκών διεκδικήσεων, την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και τις παρακολουθήσεις των πολιτικών του αντιπάλων, αποδείχθηκε πιο δεξιός απ’ τον Σαμαρά, πιο αυταρχικός απ’ τους αρχηγούς της παλιάς Δεξιάς, και πιο νεοφιλελεύθερος απ’ τους νεοφιλελεύθερους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Δεξιάς!

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ! Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να παίξει Πρωταγωνιστικό ρόλο, τότε να ξαναγίνει Σοσιαλιστικό Κίνημα.! Η νέα Ηγεσία με επικεφαλής το Νίκο Ανδρουλάκη να προσδιορίσει τις Ιδεολογικοπολιτικές Αρχές και Θέσεις της «Αναγέννησης», που δεν μπορεί να είναι άλλες από αυτές που ορίζονται με τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες του Λαού και της Χώρας! Να σταματήσει την επικαιροποίηση των κάθε λογής μηχανισμών, να επαναφέρει τη Δημοκρατική λειτουργία στις Τοπικές Οργανώσεις και στα συλλογικά Όργανα, και να ξεκινήσει «Πορεία προς το Λαό», προβάλλοντας το επικαιροποιημένο ΟΡΑΜΑ της ΑΛΛΑΓΗΣ! Μ’ αυτήν την «Αναγεννησιακή» Λογική και με την παραδοσιακή Κινηματική Πρακτική μπορεί να ξαναγίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων! Και θα μπορεί μετεκλογικά, χωρίς ταμπού και ρεβανσισμούς, να επηρεάσει αποφασιστικά τους όρους μιας Προγραμματικής Συμφωνίας σε μια Κυβέρνηση Συνεργασίας! Και τότε, το δίλημμα δε θα είναι, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ή το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά, αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή η Ν.Δ. συνεργαστούν με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το σχηματισμό Κυβέρνησης, που θα πάψει να στηρίζει τη μεταπρατική ντόπια και ξένη Ολιγαρχία, θα υπερασπίζεται τα Εθνικά μας Δίκαια και θα προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα ή αν θα αναζητήσουν την αυτοδυναμία προκαλώντας νέα εκλογική αναμέτρηση!

Και τότε, θα αποκαλυφθεί ο καιροσκοπισμός, ο λαϊκισμός και η παλαιοκομματική λειτουργία του «κεντρώου» Μητσοτάκη και του «ριζοστπάστη» Τσίπρα! Και τότε, οι κάθε λογής «Κεντρώοι», και όλοι οι ψηφοφόροι της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης θα στραφούν και πάλι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που θα εκτινάξει τα εκλογικά του ποσοστά και θα ξαναγίνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη, που θα ξεκινήσει την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ελληνικού κράτους, που θεμελιώθηκε στα ερείπια της τουρκοκρατίας με τις ίντριγκες της ξενοκρατίας και οικοδομήθηκε στα αποκαϊδια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, με την «αρχιτεκτονική» των νικητών!

*Ο Σάββας Σερασίδη είναι πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com