Ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης και όχι “υποκατάσταση” του ρόλου της, από το Κράτος!

Αποτελέσματα Πανελλαδικής ΄Ερευνας της “OPINION POLL”

by Times Newsroom

Εχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, το παράδοξο φαινόμενο, στελέχη της κεντρικής διοίκησης του κράτους (υπουργοί, γεν. γραμματείς κλπ), αντί να ενεργούν με βάση το ρόλο τους ως αρρωγοί και υποστηρικτές των όποιων επιλογών και πρωτοβουλιών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, να επιδίδονται σε “ρεσιτάλ αυταρχισμού”, ανατρέποντας, κάποιες φορές, βασικές επιλογές τους, επιβάλλοντας τη δική τους συχνά προσωπική θέληση, στην… Αυτοδιοίκηση!

Οι πολίτες, που, ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για την Αυτοδιοίκηση, αναδεικνύουν τη διαπίστωση ότι νοιώθουν μέτρια ικανοποίηση από την απόδοση και το έργο των Δημάρχων, την αιτιολογούν ωστόσο, με μια σειρά προβλημάτων που επισημαίνουν, ενώ εκφράζουν τη γνώμη ότι το Κεντρικό κράτος, πρέπει να ελαχιστοποιήσει τη γραφειοκρατία και τις παρεμβάσεις του.

Και το κυριότερο, πρέπει να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων, με περισσότερους οικονομικούς πόρους και μέτρα όπως “φορολογική αποκέντρωση”, “απόδοση στους Δήμους του ΕΝΦΙΑ” κ.ά.

  • Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Αν, συμφωνούμε όλοι ότι “Αυτοδιοίκηση” σημαίνει δημοκρατικά εκλεγμένος φορέας, που, χωρίς εξαρτήσεις, παρεμβάσεις και αχρείαστες, αλλά συχνά και καταχρηστικές εποπτείες, έχει την απόλυτη ελευθερία να αξιολογεί ανάγκες, καταστάσεις και να αποφασίζει για έργα της αρμοδιότητάς του, τότε η όποια παρέμβαση στελέχους της κεντρικής διοίκησης, αντίθετη στη θέληση του φορέα, καταργεί αυτομάτως και την ίδια την έννοια του όρου “Αυτοδιοίκηση”.

Και αυτό πρέπει ν΄αλλάξει! Αυτό τουλάχιστο επισημαίνει, στο πλαίσιο πανελλαδικής έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 84% των πολιτών, που ρωτήθηκαν, στο παλίσιο έρευνας της “OPINION POLL” για τα “προβλήματα και τις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση (Τοπική και Περιφερειακή) από το Κεντρικό Κράτος, το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσης του Κράτους.

Την έρευνα παρουσίασε, στο Επιστημονικό Συνέδριο “ Forum Training and consulting”, που έγινε 12-15 Μαΐου στην Ξάνθη ο Διευθυντής Ερευνών της “OPINION POLL” Ζαχαρίας Ζούπης.

Το συνέδριο διοργάνωσαν η Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», ο Δήμος Ξάνθης και ο Φορέας επιμόρφωσης στελεχών Αυτοδιοίκησης.

Ορισμένα μόνο, τα βασικότερα από τα αποτελέσματα της έρευνας, που, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, σε δείγμα 1.000 πολιτών, είναι τα εξής:

Το 47.2% θεωρεί ότι στο διάστημα από τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.

Το 42.6% θεωρεί ότι οι Δήμοι συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι γενικότερα προσέφεραν απαραίτητες υπηρεσίες στους δημότες με την πλειοψηφία να έχει αντίθετη άποψη με 50.7%

Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι δημοτικές αρχές αναδεικνύονται η καθαριότητα με 38.2%, η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5%, το κυκλοφοριακό/ συγκοινωνιακό με 11.6%, η Ύδρευση/ Αποχέτευση με 11.4% κ.λ.π

Το 59.6% δηλώνουν ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, με το 36.5% να είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.

Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7%, η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων μς 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.

Το 84% θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους

Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου, εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.

Το 30% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν μέτρια βιωσιμότητα, το 21.9% χαμηλή, το 18.2% αμφισβητήσιμη και το 16.6% εξασφαλισμένη

Το 69% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση, απόδοση σ΄αυτούς του ΕΝΦΙΑ κ.ά

Το 82.3% θεωρεί ότι οι Δήμοι με το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας μπορούν να διαδραματίσουν ένα πιο ενεργητικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της Ανάπτυξης της χώρας.

Καταλήγοντας την παρουσίαση, ο Διευθυντής Ερευνών της “OPINION POLL” Ζαχαρίας Ζούπης, τόνισε χαρακτηριστικά: « Είναι σημαντικό, ότι ενώ φαίνεται να υπάρχει μια μέτρια ικανοποίηση από την απόδοση και το έργο των Δημάρχων αυτά τα χρόνια, εμφανίζεται πολύ ισχυρά η πεποίθηση ότι είναι αναγκαίες πρωτοβουλίες σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο που α αναβαθμίσουν τον ρόλο τους για μια νέα, δυναμική αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com