Ανακαλύφθηκε τεράστια υπόγεια λίμνη στην Ανταρκτική

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κοντινή της απόσταση από τις ακτές την καθιστά ιδανικό στόχο μελετών για τον εντοπισμό δεδομένων που θα φωτίσουν την πρόσφατη γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής και ειδικά την περίοδο που αυτή πάγωσε.

by Times Newsroom

Τα τελευταία χρόνια χάρις στα ολοένα και πιο προηγμένα όργανα και ραντάρ υπόγειων ερευνών που κατασκευάζονται έχουν εντοπιστεί μικρότερες και μεγαλύτερες υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψε σε κοντινή απόσταση από τις κεντρικές ανατολικές ακτές της Ανταρκτικής μια ακόμη λίμνη αυτή την φορά τεραστίων διαστάσεων. Η λίμνη που ονομάστηκε Lake Snow Eagle έχει μήκος 42 χλμ., διάμετρο 18,5 χλμ. και βάθος από την επιφάνεια της στον πυθμένα 198 μέτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κοντινή της απόσταση από τις ακτές την καθιστά ιδανικό στόχο μελετών για τον εντοπισμό δεδομένων που θα φωτίσουν την πρόσφατη γεωλογική ιστορία της Ανταρκτικής και ειδικά την περίοδο που αυτή πάγωσε. Γνωρίζουμε από διαφόρων ειδών ευρήματα ότι η Ανταρκτική δεν ήταν πάντοτε ο απόλυτα παγωμένος κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα αλλά αντίθετα σε ορισμένες περιόδους είχε ακόμη και υποτροπικό κλίμα ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν εκεί και διάφορα είδη δεινοσαύρων. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η Ανταρκτική άρχισε να ψύχεται πριν από περίπου 35 εκατ. έτη.

«Αυτή η λίμνη διατηρεί πιθανότατα το αρχείο ολόκληρης της ιστορίας του μόνιμου στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής που ξεκινά πριν από περίπου 34 εκατ. έτη με στοιχεία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του κατά τη διάρκεια των διαφόρων εποχών παγετώνων στον πλανήτη γενικότερα και την περιοχή αυτή ειδικότερα» αναφέρουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τριετείς έρευνες στην επίμαχη περιοχή με ραντάρ, αισθητήρες και μελέτη δορυφορικών εικόνων.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geology» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η λίμνη βρίσκεται σε ένα βαθύ υπόγειο φαράγγι και ότι η παγοκάλυψη της Ανατολικής Ανταρκτικής παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές τα τελευταία δέκα χιλιάδες έτη γεγονός πολύ ενδιαφέρον αφού είναι πολύ πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή