Ανακαλύφθηκε ξανά αρχαίος βωμός στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ

Πρόκειται για μια ξεχασμένη πέτρινη πλάκα, η οποία ήταν πεσμένη ανάποδα, σε μια σκοτεινή γωνιά του χριστιανικού ιερού χώρου.

by Times Newsroom

Ένα πολύτιμο κειμήλιο αιώνων ανακαλύφθηκε ξανά στον Ναό του Παναγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μια ξεχασμένη πέτρινη πλάκα, η οποία ήταν πεσμένη ανάποδα, σε μια σκοτεινή γωνιά του χριστιανικού ιερού χώρου. Ωστόσο η συγκεκριμένη πλάκα (2,5 επί 1,5 μέτρα) αποδείχθηκε πολύ πιο πολύτιμη, όταν αποκαλύφθηκε η άλλη της πλευρά κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανακαινίσεων στην εκκλησία, τον παραδοσιακό τόπο της σταύρωσης και ταφής του Ιησού. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χαραγμένα στολίδια που διακοσμούν την άλλη πλευρά της πλάκας, υποδηλώνουν ότι κάποτε ήταν ένας μεσαιωνικός βωμός (αγία τράπεζα).

«Δεν μπορείτε να το δείτε τώρα, αλλά αρχικά ήταν διακοσμημένη με κομμάτια πολύτιμου μαρμάρου, γυαλιού και λεπτοδουλεμένου μαρμάρου», δήλωσε στο CNN ο Amit Re’em, περιφερειακός αρχαιολόγος στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

«Έλαμπε και αυτό ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό τεχνούργημα», πρόσθεσε ο Re’em, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τον Ilya Berkovich της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.

(Twitter)

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τη μοναδική μέθοδο διακόσμησης ως «Cosmatesque», η οποία συνδυάζει την κλασική, τη βυζαντινή και την πρώιμη ισλαμική τέχνη, κατά την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν λεπτοκομμένα πλακίδια από πολύχρωμο μάρμαρο για να γεμίσουν τις χαρακιές στην πέτρα.

«Όλα τα μάτια των πιστών και των προσκυνητών έπεφταν πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Και ακριβώς από πάνω και γύρω από αυτό, όλοι οι αρχιερείς, οι ιερείς και οι μοναχοί της εκκλησίας λειτουργούσαν ακριβώς εδώ στο τραπέζι αυτού του βωμού», σημείωσε.

Παρόμοια διακοσμημένοι βωμοί έχουν βρεθεί μέσα σε εκκλησίες της Ρώμης που χρονολογούνται από τον 12ο και 13ο αιώνα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εύρημα στην Ιερουσαλήμ συμβαδίζει με παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και με μαρτυρίες προσκυνητών για τον καθαγιασμό της εκκλησίας από τους Σταυροφόρους και τη διαμόρφωση του κύριου βωμού της το 1149.

Ο βωμός χρησιμοποιήθηκε από τον καθολικό κλήρο μέχρι να φύγουν οι Σταυροφόροι από την Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι που καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1808, παραμερίστηκε και ξεχάστηκε μέχρι τις πρόσφατες ανακαινίσεις.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, αρχιγραμματέας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα.

Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του έτους από την Εταιρεία Εξερεύνησης του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: CNN

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com