Αναμαλιασμένοι και ξεμπουρλούκωτοι εορτασμοί της Παλιγγενεσίας

by ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ
Share this
  • Γράφει η ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Αμαλιαδιστάν, Χυλοπιτοστάν, Γαλαροστάν… Θα εορτάσεις την Επανάστασιν ορέ, ή δεν θα εορτάσεις;;; Αν γιορτάσεις, να γιορτάσεις όπως γιόρτασες τότε τον Απρίλη 1930, για τα 100χρονα της Παλιγγενεσίας… (Δεν εγιόρτασε η Ελλάς τα 100 χρόνια με ακρίβειαν, το 1921 ήταν πόλεμοι εδώ…Και γι’ αυτό μετέθεσαν τας πανηγύρεις 9 χρόνια μετά, (100 χρόνια μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου, που υπογράφτηκε από τις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία στις 3 Φεβρουαρίου του 1830.)

Τότε δεν είχαν Γιάννες κλπ. είχαν όμως το σκήνωμα του Παλιών Πατρών. Το έβαλαν στο τρένο σε ιερή λάρνακα, είχε σιδηρόδρομο τότε ο Μοριάς και η Αμαλιάς -όχι όπως τώρα – και το περιόδευσαν εις πόλεις και χωρία… Πέρασε λοιπόν μια ταχεία από Αμαλιάδα με το ιερόν λείψανον, το εσυνόδευε ένας δημοδιδάσκαλος, ο Ιωάννης Ρηγόπουλος, «από τό Ζυγοβίτσι τής Γορτυνίας, ο οποίος απεβίωσε τήν 17 Ιουλίου 1935 έβδομηκοντούτης. Ο Ρηγόπουλος, έφερεν τήν ‘Ελληνικήν περιβολήν είς τάς έπισήμους έορτάς θέλων ούτω πώς να αναπαραστήση την λεβεντιάν ήτοι την πρωτοπορείαν των έπί Τουρκοκρατίας πολεμιστών ή Κλεφτών του υποδουλωμέ¬νου μας έθνους, οι όποιοι εμάχοντο από τα υψηλά των όρη διά την απελευθέρωσιν του έθνους μας…»

Εγινε χαμός τότε εις την Αμαλιάδαν… Το «ιερόν» τρένον έφτασε στο σταθμό της Αμαλιάδας τον Απρίλη 1930, αφικνούμενον εκ Δημητσάνης με προορισμό την Πάτρα και το σκήνωμα του Π.Π. Γερμανού σε ιερή λάρνακα. Διέθετε δε και τιμητική φρουρά επικεφαλής της οποίας ήτο ο Ι. Ρηγόπουλος!

Ο Νικόλαος Λάσκαρης ήταν ανάμεσα στο πλήθος! Τον είδε λοιπόν ο Ρηγόπουλος, και εσυγκινήθη… Λίγο καιρό μετά και αφού αι γιορταί και οι πανηγύρεις εκόπασαν του έστειλε ένα γράμμα φιλοφρονητικόν:

Του γράφει (4 Μάη 1930):

“Οταν σε είδα να με ξαγνατίσεις στο σταθμό της Αμαλιάδας… έτσι καθώς έσχιζες το πλήθος ξεθωριασμένα, με τόνα μανίκι του πανωφοριού σου πεσμένο, στα πλευρά, μισολαχανιασμένον με τη συγκίνηση, την ώχρα στο πρόσωπο, έτσι αναμαλιασμένο και ξεμπουρλούκωτον, μου φάνηκες σαν εθνικό φάντασμα…”

Ο Λάσκαρης γράφει ένα ρεπορτάζ μετά τη διέλευση του ιερού λειψάνου, στην εφημερίδα “Αναγέννηση” της Αμαλιάδας, στις 6 Απρίλη, με τον τίτλο:

“Ο Λεβεντάνθρωπος”
“…Εις Αμαλιάδαν κατά την διέλευσιν της Ιεράς Λάρνακος, πολύς λαός την υπεδέχθη μετά σεβασμού, ότε ο Ι. Ρηγόπουλος, την παρουσίασε. Αλλά και εντύπωσιν ωραίαν έκαμον όχι μόνον οι λόγοι του εις τον λαόν, αλλά και το ωραίον του παράστημα, με την ελληνικήν, αμφίεσίν του, τον τουλαμάν του, τα τζαπράκια του, τα χαϊμαλιά του, τα αργύρια και επίχρυσα. Ζητωκραυγαί ηκούσθησαν υπέρ της Γορτυνίας, της Δημητσάνας και Αμαλιάδας…”
«Ζήτω το έθνος, ζήτω η Γορτυνία, ζήτω η Αμαλιάς»

Share this
The following two tabs change content below.
ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Η Ελένη Σκάβδη είναι δημοσιογράφος και ζει στην Αμαλιάδα. Φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε εκδοτικές προσπάθειες στη διάρκεια των δεκαετιών '70 και '90, διάστημα που έζησε στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Θούριου", περιοδικό που εξέδιδε η Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού, συνεργάστηκε με το περιοδικό Κάπα και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Εποχή. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά της, με τον τίτλο "Εκείνη η Πόλη". Συνεργάστηκε και με την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή