Στα εγκαίνια της έκθεσης στα οποία ο Jindřich Štreit ως επίτιμος προσκεκλημένος της καλλιτεχνικής βραδιάς θα εγκαινιάσει προσωπικά την έκθεση.

Ο καλλιτέχνης

Ο Jindřich Štreit γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στην πόλη του Vsetín της τότε Τσεχοσλοβακίας (νυν Τσεχική Δημοκρατία). Το 1967 αποφοίτησε από τον τομέα της Διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Παιδαγωγίας του Πανεπιστημίου Παλάτσκυ στο Olomouc και το 1977 αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικής Φωτογραφίας στο Μπρνο. Εκτός από τις δραστηριότητές του ως εκπαιδευτικός και φωτογράφος, ασχολήθηκε επίσης με κοινωφελή εργασία και διετέλεσε προϊστάμενος διάφορων δημοτικών πινακοθηκών.

Από το 1991 έως το 2003 δίδασκε ως εξωτερικός καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (FAMU) της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα και παράλληλα, το 1991 έως το 1992, δίδασκε επίσης ως εξωτερικός καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μπρατισλάβα. Από το 1991 έως σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Φωτογραφίας της Σχολής της Φιλοσοφικής και των Φυσικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας στην Όπαβα και εργάζεται επίσης σε διάφορα ντοκιμαντέρ πρότζεκτ στο εξωτερικό. Η δραστηριοποίησή του ως ανεξάρτητος φωτογράφος ξεκίνησε το 1994.

Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος «καθηγητής» στην Ανώτατη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Πράγα. Το 2014 το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών στη Μπρατισλάβα του απένειμε τον τίτλο «doctor honoris causa».

Το έργο του ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα – ναρκωτικά, εξαρτημένους ανθρώπους, τυφλούς ανθρώπους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ασθενείς με καρκίνο και συναφή ζητήματα. Έχει επιλέξει ένα θέμα με το οποίο ασχολείται για αρκετά χρόνια και το ολοκληρώνει με την έκδοση βιβλίου και αυτήν την έκθεση. Από το 1972 απεικόνιζε τη ζωή στην τσεχική επαρχία και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του ήταν τα πορτραίτα και θέματα Ρομά.

Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 1300 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε επίσης και σε πολλές ομαδικές. Εξέδωσε 35 βιβλία και πολλούς καταλόγους. Τα έργα του υπάρχουν στις πιο σπουδαίες συλλογές ανά τον κόσμο (μεταξύ άλλων το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγα, η Πινακοθήκη της Μοραβίας στο Μπρνο).

Έκθεση

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν 40 ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες φέρνουν στην Ελλάδα τις μοναδικές εικόνες από την Τσεχοσλοβακία και έπειτα την Τσεχική Δημοκρατία των δεκαετιών ΄80 – ΄90.