Ανασκόπηση του 2022 σε εικόνες

Πόλεμος στην Ουκρανία, Κλιματική Κρίση, Κορωνοϊός: Η χρονιά που πέρασε άφησε πίσω της πολλές εξελίξεις που σημάδεψαν τον κόσμο. Ένα φωτορεπορτάζ με τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.

by Times Newsroom

Νέος πόλεμος στην Ευρώπη

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα της χρονιάς. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι τον Δεκέμβριο περίπου 7.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή.

Κατεστραμμένες ζωές

Μια έγκυος γυναίκα βγαίνει αιμόφυρτη από το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές στο προάστιο Μπούτσα του Κιέβου βρέθηκαν περισσότεροι από 400 νεκροί, όλοι άμαχοι. Η Ρωσία αρνείται τη σφαγή.

Εξέγερση κατά των Αγιατολάχ

«Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»: με αυτό το σύνθημα ο λαός του Ιράν αντιστέκεται στο καταπιεστικό καθεστώς των μουλάδων. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί, η οποία συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών τον Σεπτέμβρη και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Συρρίκνωση των δικαιωμάτων της γυναίκας

Στα τέλη Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κατάργησε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Ως αποτέλεσμα έγιναν μαζικές διαμαρτυρίες κατά της ετυμηγορίας. «Σήμερα οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα από τις μητέρες τους» επέκρινε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Το χαστούκι της χρονιάς

Ο ηθοποιός Γουίλ Σμιθ χαστούκισε τον κωμικό Κρις Ροκ στην απονομή των Όσκαρ αφού έκανε ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του Σμιθ, Τζάντα Πίνκετ, η οποία πάσχει από αλωπεκία. Ο ηθοποιός αργότερα ζήτησε συγνώμη.

Πρώτα καύσωνας και μετά καταστροφικές πλημμύρες

Την άνοιξη η Ινδία και το Πακιστάν επλήγησαν από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα αφού ο υδράργυρος άγγιξε τους 50 βαθμούς Κελσίου. Τον Αύγουστο επήλθαν καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή. Το ένα τρίτο του Πακιστάν βρισκόταν κάτω από το νερό.

Η Ευρώπη τυλίχθηκε στις φλόγες

Η κλιματική αλλαγή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο. Στην Ευρώπη η επίμονη ξηρασία προκαλέσε μεγάλες δασικές πυρκαγίες. Το θερμόμετρο σημείωσε ρεκόρ στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι από τη ζέστη αλλά και ποτάμια, όπως ο Ρήνος και ο Λίγηρας, να στερέψουν εντελώς.

Ακτιβιστές στην προσπάθεια διάσωσης του πλανήτη

Ομάδες ακτιβιστών προστασίας του κλίματος όπως η «Τελευταία γενιά» και η «Extinction Rebellion» έχουν γίνει πολύ γνωστές για τις διαμαρτυρίες τους. Ντοματόζουμο σε έργα τέχνης, κολλημένα χέρια σε διαδρόμους απογείωσης αεροδρομίων και διαδηλώσεις είναι μερικές από τις δράσεις τους.

Φωτογραφίζοντας τη γέννηση των άστρων

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο κάποιες φωτογραφίες που αποτυπώνουν με πρωτοφανή ευκρίνεια την απαρχή του σύμπαντος. Η λεζάντα της NASA για τη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι «Κοσμικοί βράχοι».

Βασίλισσα Ελισάβετ ΙI: Το τέλος μιας εποχής

Στις 8 Σεπτεμβρίου, η βασίλισσα Ελισάβετ II πέθανε στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία.Στα 96 της χρόνια και μετά από 70 χρόνια βασιλείας ο κόσμος αποχαιρέτησε τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο θάνατός της προκάλεσε θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Το αμφιλεγόμενο Μουντιάλ του Κατάρ

Οι ακτίνες του ηλίου αντανακλώνται στο εμβληματικό Στάδιο Λουσαΐλ στο Κατάρ.Τα πράγματα όμως δεν είναι ρόδινα καθώς μέχρι και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι εργάτες χρειάστηκε να χάσουν τη ζωή τους για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα. Ποτέ άλλοτε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δεν είχε συζητηθεί τόσο πολύ όσο το φετινό.

Αγωνία για το Αφγανιστάν

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει επιδεινωθεί δραματικά: περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού δεν μπορεί πλέον να τραφεί. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ελάχιστα και δεν επιτρέπεται πια ούτε η φοίτησή τους σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Πολιτική μηδενικής ανοχής Covid στην Κίνα

Οι περιορισμοί και τα προστατευτικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες, αλλά όχι στην Κίνα. Ο πληθυσμός συνέχισε να υποφέρει από την αυστηρή στρατηγική του Πεκίνου. Έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση χαλάρωσε τα μέτρα τον Δεκέμβριο.

Χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα

Στα μέσα Νοέμβρη ο παγκόσμιος πληθυσμός έσπασε το «φράγμα» των 8 δισεκατομμυρίων. Σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζεί στην Ασία. Η αύξηση του πληθυσμού όμως επιβραδύνεται σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της υπογεννητικότητας και της μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com