Ανδρουλάκης για επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση

«Η ανατολή της Μεταπολίτευσης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στα όνειρα»

by Times Newsroom

Για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η 24η Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί το τέλος της Δικτατορίας και του “καχεκτικού” μετεμφυλιακού κράτους. Η ανατολή της Μεταπολίτευσης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στα όνειρα και στους δημοκρατικούς αγώνες πολλών γενεών, από το 1-1-4 ως το Πολυτεχνείο, για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε αρχικά και συνέχισε:

«Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πολύ σημαντικές πολιτικές αλλαγές για να ολοκληρωθεί η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Πολλές από τις πληγές της σκοτεινής περιόδου επουλώθηκαν, με μεγάλη εξαίρεση την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που παραμένει ανοιχτή για να μας θυμίζει τις τραγικές συνέπειες της ξενοκίνητης Χούντας. Η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας, προόδου και ευημερίας.

Στον διάβα των 48 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αν κάτι διδαχτήκαμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι η Δημοκρατία όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Είδαμε πως από την ισχυρή Ελλάδα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ οδηγηθήκαμε λόγω τραγικών πολιτικών επιλογών στο χείλος της χρεοκοπίας».

Ο κ. Ανδρουλάκης στο μήνυμά του υπενθυμίζει ότι «βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία υποχωρεί συνεχώς. Το 2021, μόλις το 13% των ανθρώπων του πλανήτη, ζούσε σε χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα, ενώ δέκα χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%. Αλλά ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας απειλείται από την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, την κρίση των θεσμών και την ανάδειξη ηγεσιών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ σε πολύ ισχυρές χώρες του πλανήτη. Αυτές οι νέες συνθήκες δείχνουν πόσο κρίσιμες είναι για την πολιτική οι προκλήσεις του μέλλοντος».

Και κατέληξε: «Σήμερα, η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Απαιτούνται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική και να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή