Ανέπτυξε η Google σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με συνείδηση;

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην Washington Post ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και ότι σε καμία περίπτωση το LaMDA δεν έχει φτάσει σε επίπεδα απόκτησης συνείδησης.

by Times Newsroom

Είναι δεδομένο ότι η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται έχει προχωρήσει πάρα πολύ και η έρευνα σε αυτόν τον τομέα κατακτά καθημερινά νέες κορυφές. Είναι επίσης δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη μυστικοπάθεια γύρω από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ειδικά από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε αυτόν στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Google είναι μια από τις εταιρείες που ποντάρουν πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και τα τελευταία 24ωρα ο γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας των ισχυρισμών ενός μηχανικού της.

Ο Μπλέικ Λεμόιν εργάζεται σε ένα από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης της Google. Το πρόγραμμα ονομάζεται LaMDA («Language Model for Dialogue Applications») και αποτελεί ένα chatbot, ένα πρόγραμμα που μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία αλληλεπιδρώντας με τους χρήστες διαφόρων εφαρμογών και πλατφορμών.

Ο Λεμόιν αποφάσισε να μιλήσει στην εφημερίδα Washington Post για να κάνει γνωστό ότι το LaMDA έχει αποκτήσει συνείδηση γεγονός που αν ισχύει αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα σταθμό όχι μόνο στην βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά του ανθρώπινου πολιτισμού γενικότερα.

Σύμφωνα με τον Λεμόιν το πρόγραμμα έχει νοημοσύνη και συνείδηση παιδιού ηλικίας 7-8 ετών. Για να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του ο μηχανικός έδωσε στη δημοσιότητα ένα διάλογο που υποστηρίζει ότι είχε με το πρόγραμμα στον οποίο το LaMDA αναφέρει ότι αλληλεπιδρώντας με τους φίλους και την οικογένεια του αναπτύσσει συναισθήματα χαράς, αγάπης, ικανοποίησης, θυμού ακόμη και κατάθλιψης. Ο μηχανικός υποστηρίζει επίσης ότι το πρόγραμμα του μίλησε γενικότερα για την προσωπικότητα του αλλά και για τα δικαιώματα που πιστεύει ότι έχει.

Ο Λεμόιν ανέφερε ότι παρουσίασε τα στοιχεία αυτά στην διοίκηση της Google αλλά η εταιρεία διαφώνησε και απέρριψε την διαπίστωση του μηχανικού. Η απόφαση του Λεμόιν να δημοσιοποιήσει την όλη ιστορία οδήγησε την Google στο να τον θέσει σε υποχρεωτική άδεια μετ’ αποδοχών κατηγορώντας τον για παραβίαση εμπιστευτικότητας.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στην Washington Post ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και ότι σε καμία περίπτωση το LaMDA δεν έχει φτάσει σε επίπεδα απόκτησης συνείδησης. Είναι προφανές ότι το θέμα αυτό δεν θα κλείσει εύκολα και δημιουργείται πιθανότατα ένα σίριαλ που θα έχει και άλλα επεισόδια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή