Ανησυχία Πούτιν και Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη – Συμφώνησαν στην ανάγκη για διάλογο

Τι συζήτησαν οι δύο άνδρες με φόντο την αντιπαράθεση Μόσχας και Κιέβου - Δύσης

by Times Newsroom

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μια «χρήσιμη» απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Χαίρομαι, που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη. Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο άντρες νωρίτερα σήμερα, στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ο διάλογος αυτή τη στιγμή είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».

Ο Μακρόν επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή με τον Πούτιν πραγματοποιείται στην 30ή επέτειο της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι το Παρίσι διατηρεί μεγάλες ελπίδες για τις διμερείς σχέσεις στους τομείς του πολιτισμού και της επιστήμης αλλά και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ευχαριστώ» Πούτιν σε Μακρόν

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συζήτησής τους, ο Πούτιν δήλωσε στον Μακρόν ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη και τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της Γαλλίας να επιμείνει στον διάλογο και τη διπλωματική οδό, μεσούσης της τρέχουσας κρίσης.

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για το ότι η Γαλλία σταθερά συμμετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην επεξεργασία των θεμελιωδών αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε επισημαίνοντας ότι «αυτό συνέβαινε από την αρχή των νεότερων σχέσεων», μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας.

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη σε μια σοβαρή ιστορική προοπτική και για την επίλυση ζητημάτων που συνδέονται στενά με το πρώτο μέρος, δηλαδή την επίλυση της ενδο-ουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή