Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων

by Times Newsroom 1

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των εφήβων από 15 μέχρι 17 ετών την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό τών εφήβων που έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2005 ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα από τις 15 Ιουλίου θα μπορεί να κλείνει ραντεβού με το σκεύασμα της Pfizer ενώ, όπως διευκρίνισε, δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός στα σχολεία από τη νέα σχολική χρονιά.Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών θα γίνεται με τους κωδικού taxisnet του γονέα και στα εμβολιαστικά κέντρα τα παιδιά θα πηγαίνουν με τη συνοδεία των γονιών τους.

Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες και τις μεταλλάξεις που οι νεότεροι θα μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους.  Ο κίνδυνος από τη νόσηση για τους 15- 17 είναι μικρός, αλλά υπαρκτός. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον που μπορεί να βρίσκονται ευάλωτοι ή ανεμβολίαστοι. Οι μελέτες δείχνουν το ρόλο των ανεμβολίαστων για την πορεία των μεταλλάξεων. Δημοσίευση αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι καταφέρνουν να φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία του ιού. Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως εργαστήρια παραγωγής νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός αποτρέπει νοσηλείες και βαριά νόσηση σε ποσοστό που ξεπερνά το 93% και σε μικρότερο ποσοστό να κολλήσει κάποιιος τη λοίμωξη. Μειώνει ιικό φορτίο και διασπορά. Ιδιαίτερη προσοχή για τους εμβολιασμένους με μία δόση: Η μία δόση προσφέρει προστασία 33%- 50%. Στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα -κυρίως νέοοι- δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό. Λόγω της «Δέλτα» εν κινδύνω είναι οι ανεμβολίαστοι. Οι άνω των 60 ανταποκρίθηκαν θετικά στον εμβολιασμό. Ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει εξασθενημένους ιούς, ζώντες οργανισμούς. δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, υπάρχουν νοσήμτα που μπορεί να υπολείπεται η αποτελεσματικότητα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή