Αντιδράσεις για την πρόσληψη Αμερικανίδας σε υψηλόβαθμη θέση στην Κομισιόν – Ανοιχτή η θέση και σε μη υπηκόους ΕΕ, λέει η Επιτροπή

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τοποθετήσει την Αμερικανίδα Φιόνα Σκοτ Μόρτον στη θέση της Επικεφαλής Οικονομολόγου Ανταγωνισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

by Times Newsroom

Με επιστολή τους προς την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι επικεφαλής τεσσάρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΛΚ, Renew, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το προνόμιο της Κομισιόν για εσωτερικές προσλήψεις, «δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις γενικές αρχές, συμφέροντα και στόχους της Ένωσης».

«Σε μια περίοδο εντατικού ελέγχου των θεσμικών μας οργάνων έναντι ξένων παρεμβάσεων, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την εκτίμηση των υποψηφίων εκτός ΕΕ για μια τόσο υψηλή θέση και στρατηγική θέση» επισημαίνουν στην επιστολή, οι Στεφάν Σεζουρνέ, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, Τέρρι Ράιντκε και Φιλίπ Λαμπέρ.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπάλας Ουζβάρι, απάντησε ότι η απόφαση ελήφθη από το Σώμα των Επιτρόπων την περασμένη Τρίτη, 11 Ιουλίου και εξήγησε ότι πρόκειται για θέση ανώτερου διοικητικού επιπέδου. Επίσης, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι με βάση την πάγια πρακτική που ακολουθείται τώρα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος, Ντάνα Σπίναντ, επισήμανε ότι η προκήρυξη για τη θέση δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο, ήταν ανοιχτή και σε πολίτες που δεν είναι υπήκοοι της ΕΕ «λόγω της ιδιαιτερότητας των προσόντων και των δεξιοτήτων που απαιτούνταν. Πρόκειται για συγκεκριμένο πόστο το οποίο απαιτεί τεχνική ειδίκευση και ακαδημαϊκά προσόντα, όπως αναφερόταν συγκεκριμένα στην προκήρυξη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή