Αντιδράσεις για το άρθρο που φιλοξενούν οι New York Times σχετικά με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

The New York Times: «Το 2018 ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί μια “κυβέρνηση πραγματικά καλύτερων ανθρώπων” και ότι υπό την ηγεσία του τα κακά του παρελθόντος, η ευνοιοκρατία και η διαφθορά δε θα γίνονταν ανεκτά»

by Times Newsroom

Άρθρο με τίτλο “Η σαπίλα στην καρδιά στην Ελλάδας, είναι πλέον ξεκάθαρη και όλοι μπορούν να την δουν”, δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times, σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το άρθρο φιλοξενείται στις στήλες “Γνώμες” και έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ, για τον οποίον η εφημερίδα σημειώνει ότι με έδρα την Αθήνα, γράφει για την Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου, καθώς και ότι τα άρθρα του, μεταξύ άλλων δημοσιεύονται στην “The London Review of Books”, στο Foreign Policy και στον Economist.

Στο άρθρο του ο Αλεξάντερ Κλαπ γράφει ότι το 2018 ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί μια “κυβέρνηση πραγματικά καλύτερων ανθρώπων” και ότι υπό την ηγεσία του τα κακά του παρελθόντος, η ευνοιοκρατία και η διαφθορά δε θα γίνονταν ανεκτά… Τρία χρόνια μετά πολλοί έχουν πειστεί για τη μεταρρύθμιση… Μετά από μια δεκαετία η χώρα φαίνεται ότι έχει υποστεί μια εκπληκτικά μεταμόρφωση. Όμως στην Ελλάδα, μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα φουντώνει. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να ξεριζώσει όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν συγκεντρωθεί και εμβαθυνθεί. Το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν έχει αναθεωρηθεί, αλλά έχει λάβει μόνο μια διακοσμητική αναμόρφωση… βιτρίνας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο την υποκείμενη σήψη”.

Το άρθρο περιγράφει ακόμα πως δύο φορές παρακολουθήθηκαν τα τηλέφωνα του δημοσιογράφου και πώς “μολύνθηκε το iPhone του με το λογισμικό Predator, το οποίο πέρασε τα δεδομένα του σε μια μυστηριώδη εταιρία που έχει καταχωριστεί στην Κύπρο, έχει έδρα την Αθήνα και λέγεται Intellexa.”  Στη συνέχεια περιγράφει πώς έγινε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και συνεχίζει:

“Για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι ένα απαίσιο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική επιτήρηση έχει επεκταθεί σε μια εν πολλοίς άνευ λογοδοσίας γραφειοκρατία. Μία από τις πρώτες του πράξεις ως πρωθυπουργού ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του… Έκτοτε, ο αριθμός των ελληνικών τηλεφώνων που παρακολουθούνται αυξάνεται σταθερά. Κατά μέσο όρο πέρυσι, δόθηκε άδεια σε 42 συσκευές για να κάνουν υποκλοπές, κάτι που μεταφράζεται σε συνολικά περισσότερα από 15.000 ελληνικά τηλέφωνα υπό κρατική επιτήρηση, ανά πάσα στιγμή…. Θεωρητικά ήταν νόμιμες παρακολουθήσεις. Η χρήση του Predator που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει είναι άλλο πράγμα. Θα μπορούσαν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες… να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκοτεινή ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από την υποκλοπή;

Δεν ξέρουμε,  αλλά, ο κ. Μητσοτάκης διόρισε γενικό του γραμματέα τον ανεψιό του, που ήταν και διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Η θέση είναι κρίσιμη στην Ελλάδα, γατί είναι ένας αγωγός πληροφοριών μεταξύ του πρωθυπουργού και άλλων τομέων του κράτους, όπως το σύμπλεγμα εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, Έλληνες δημοσιογράφοι προχώρησαν σε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με τον κ. Δημητριάδη, με κυριότερη ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, έκανε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών, ενώ είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa.

Δεν έχει αποδειχτεί αν και σε ποιο βαθμό ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την ανάπτυξη του Predator στην Ελλάδα… μέλη της κυβέρνησής του το έχουν αρνηθεί… Ωστόσο, το αν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγόρασε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσω τέτοιου συστήματος παρακολούθησης παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Και υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα. Δεν έχει ακόμα γίνει έρευνα στα γραφεία της Intellexa, που θεωρητικώς συνεχίζει να λειτουργεί. Γιατί;… Παραιτήθηκαν ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ο Γενικός Γραμματέας του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι καμία παραίτηση δεν είχε να κάνει με τις επιθέσεις του Predator. Ο ένας είχε εμπλακεί σε «λανθασμένες ενέργειες», ενώ ο άλλος ήταν θύμα ενός «τοξικού κλίματος». Ποιες ήταν αυτές οι ενέργειες και γιατί το κλίμα επιδεινώθηκε;

Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι η διαφθορά είναι πιο ενδημική από ότι σε προηγούμενες κυβερνήσεις… Είναι μάλλον η αντίθεση ανάμεσα στο κράτος που ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να δείχνει στο εξωτερικό – ένα αδιαμφισβήτητα δημοκρατικό κράτος ο σεβασμός του οποίου στο κράτος δικαίου… πρέπει να ανταμείβεται με εταιρικές επενδύσεις και με δολάρια από τον τουρισμό – και στο κράτος του οποίου στην πραγματικότητα προεδρεύει… ”

Οι αντιδράσεις

Μετά την δημοσίευση του άρθρου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο Twitter: “Η σήψη του επιτελικού παρακράτους και των παράνομων παρακολουθήσεων γίνονται πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ. Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει, τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς”.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com