Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με blockchain

Χρήση της τεχνολογίας blockchain για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

by Times Newsroom

Την τεχνολογία του blockchain στην υπηρεσία της μάχης κατά της φοροδιαφυγής επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το μη δεσμευτικό ψήφισμα της Lídia Pereira (ΕΛΚ, Πορτογαλία), με το οποίο ζητείται η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας blockchain για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Με το ίδιο ψήφισμα προωθείται ο συντονισμός της δράσης για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι εθνικές Αρχές των κρατών-μελών καλούνται να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του blockchain, που θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση φόρων και την ταυτοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Επιπλέον, με το ψήφισμα ζητείται από την Επιτροπή να διερευνήσει τις προσεγγίσεις διαφόρων κρατών-μελών για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και την αντιμετώπιση προσπαθειών φοροαποφυγής.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αλλάζει. Οι Ευρωπαίοι, ειδικά οι νεότεροι, αναζητούν πλέον εναλλακτικές λύσεις για την αποταμίευση και τις επενδύσεις. Με την εμφάνιση των νέων τεχνολογιών, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν επίσης βρει νέες λύσεις, λύσεις που είναι όλο και πιο αποκεντρωμένες, πιο προσιτές και πιο παρούσες στη ζωή μας”, εξηγεί το ψήφισμα, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την ανάγκη για ενεργοποίηση των νέων τεχνολογιών σε ένα χώρο, που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός.

Φιλικό στην καινοτομία

“Έχουμε καθήκον να κάνουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο πιο φιλικό προς την καινοτομία. Αυτή η πεποίθηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, όταν μιλάμε για φορολογία. Οι φόροι είναι θεμελιώδη μέσα για μια πολιτική προώθησης της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης”, αναφέρει η εισηγήτρια του ψηφίσματος Lídia Pereira.

Όπως τονίζει η ίδια, “μια υπέρ της καινοτομίας, ανταγωνιστική και στραμμένη προς το μέλλον φορολογική πολιτική δεν μπορεί να αγνοήσει την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, όπως το blockchain ή τον πολλαπλασιασμό των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης”.

“Οι εθνικές φορολογικές αρχές πρέπει, επίσης, να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης. Θέλουμε μια σαφή ενίσχυση των ανθρώπινων και υλικών πόρων, ένα πρόγραμμα κατάρτισης για το προσωπικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών”, σημειώνει το ίδιο ψήφισμα.

“Θέλουμε η τεχνολογία blockchain να αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό των ευκαιριών που αντιπροσωπεύει. Τα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας, μας επιτρέπουν να καταπολεμήσουμε την απάτη και τη φοροδιαφυγή ταχύτερα και αποτελεσματικότερα και μπορούν, επίσης, να καταστήσουν τις διαδικασίες πιο αποτελεσματικές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για τους πολίτες και το κόστος πλαισίου για τις εταιρείες”, σημειώνει το ψήφισμα.

Το ίδιο ψήφισμα αναφέρει ότι η Ένωση είναι ανάγκη να ηγηθεί του διαλόγου για ένα διεθνές μέσο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. “Δεν έχει νόημα να περιοριστούμε στη νομοθεσία από χώρα σε χώρα, μια πραγματικότητα που δεν γνωρίζει σύνορα. Εάν ο ανταγωνισμός είναι υγιής, πρέπει επίσης να είναι δίκαιος και δίκαιος”, σημειώνει η εισηγήτρια.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή