Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργεί το θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και η ακρίβεια…

...θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας στις 10 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

by Times Newsroom
  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργεί το θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και η ακρίβεια, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας στις 10 Σεπτεμβρίου τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει με «παροχές» οι οποίες θα μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με την πραγματικότητα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, να φανεί «γενναιόδωρος» εξαγγέλλοντας μέτρα με αιχμή τους νέους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται αυξήσεις, οι οποίες θα «κλειδώνουν» πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα στο ήμισυ του πληθωρισμού, ο οποίος στη χώρα μας «τρέχει» για τον μήνα Ιούλιο σε ποσοστό 11,1%.

Με τις εκτιμήσεις για μεσοσταθμικό πληθωρισμό στο τέλος του έτους άνω του 8,5%. Στο πεδίο των νέων εργαζομένων-ζευγαριών μετά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο ανέδειξε το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής για την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προγραμματίσει την κατασκευή 110 διαμερισμάτων για την επόμενη τετραετία, φαίνεται ότι ανέκρουσαν πρίμα διευρύνοντας έτσι το «πακέτο» με το ποσό του 1,5 δις που προβλέπεται για στεγαστική πολιτική των εργαζομένων στην ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ), στην οποία έχει ενσωματωθεί ο ΟΕΚ.

Έτσι, εξετάζεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ, η ανέγερση φοιτητικών εστιών από τα πανεπιστήμια και η χορήγηση κινήτρων για την αξιοποίηση των κλειστών ιδιωτικών ακινήτων ή και αντικινήτρων, σε όσους τα κρατούν κλειστά. Θα προβλέπει επίσης στεγαστικά Δάνεια, άτοκα έως 25.000 ευρώ αλλά και αυξημένο επίδομα ενοικίου. Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών καθώς και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης στο πεδίο των αυξήσεων, θα προβλέπεται:

  1. Αύξηση συντάξεων της τάξης του 6%-6,5%. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση την παραδοχή για πληθωρισμό 8,9% και ανάπτυξη 4%. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.  Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

  2. Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται από 1% -5%, ανάλογα με το ύψος του μισθού. Σημειώνεται ότι η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης αφορά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Σε αυτό θα προστεθεί ποσοστό 1% επίσης από την κατάργηση της παρακράτησης υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, που περιλαμβάνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης.

  3. Κατώτατος Μισθός: Αύξηση κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο 2023 στα 751 ευρω- δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα. Σήμερα ο κατώτατος μισθός  στον  ιδιωτικό  τομέα κυμαίνεται στα 713 ευρώ.

  4. Μείωση εισφορών: Μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι εισφορές των μισθωτών, θα πέσουν από το 36,1% στο 35,5%, ενώ το κόστος της νέας μείωσης υπολογίζεται να στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

  5. Απόφαση ΣτΕ: Θα χορηγηθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com