Αντρέ Σενιέ (1762 – 1794) Γάλλος ποιητής

Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των νεοκλασικιστών.

by Times Newsroom

Ο Αντρέ Σενιέ (30 Οκτωβρίου 1762- 25 Ιουλίου 1794) ήταν Γάλλος ποιητής. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους των νεοκλασικιστών.

Γεννήθηκε το 1762 στην Κωνσταντινούπολη από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος πρόξενος. Από την εφηβεία του, ο Σενιέ έγινε ένθερμος θαυμαστής της γλώσσας και του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας. Ενώ σπούδαζε στο Παρίσι, διέπρεψε στη μετάφραση στίχων από τους κλασικούς. Το 1784 ταξίδεψε στη Ρώμη, τη Νάπολη και την Πομπηία και εδραίωσε τις φιλοδοξίες του να γράψει με το νεοκλασικό ύφος της εποχής.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα. Αν και βασιλόφρων, υποστήριξε αρχικά τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά αργότερα διαμαρτυρήθηκε για τις ακρότητες της Τρομοκρατίας. Αντιτάχθηκε σε αυτήν κυρίως με πολιτικά άρθρα σε εφημερίδες της εποχής, φυλακίστηκε στη φυλακή του Σαιν Λαζάρ. Δικάστηκε από το Επαναστατικό δικαστήριο και καρατομήθηκε στις 25 Ιουλίου 1794. Ο Ρομπέρ Μπραζιγιάκ Γάλλος συγγραφέας λίγο πριν εκτελεστεί για φιλο-γερμανική δράση κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τελειώνει μέσα στην φυλακή το δοκίμιο του με πρωταγωνιστή τον Σενιέ.

Στη ζωή του βασίστηκε η όπερα “Αντρέα Σενιέ” του Ουμπέρτο Τζορντάνο.

Έργο

Δοκίμια

  • Les Autels de la Peaur (Οι βωμοί του φόβου)

Ποιήματα

Έγραψε διδακτικά ποιήματα, ελεγείες, ωδές, ειδύλλια (Βουκολικά) και πολιτικά ποιήματα.

  • Ode au jeu de Paume (Ωδή στο σφαιριστήριο)
  • L’ hymne aux Suisses de Chateauvieux (Ύμνος στους Ελβετούς του Σατωβιέ)
  • Ίαμβοι
  • L’Ode a Charlotte Corday (Ωδή στη Σαρλότ Κορντέ)

Πηγές

  • Chénier, André de άρθρο για τον ποιητή στην Encyclopædia Britannica (1911)
  • Μιχάλης Ν. Κατσίγερας, άρθρο για τον ποιητή και τη δίκη του, Η Καθημερινή, 14.07.2011

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com