Απέτυχε η αφομοίωση των μουσουλμάνων;

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία 627 γυναίκες κατήγγειλαν απόπειρα βιασμού από ισλαμιστές. Την οργανωμένη δράση των ισλαμιστών, πάντα κατά το Le Point, υπάρχουν κράτη που την υποστηρίζουν. Η Αλγερία και το Μαρόκο διεκδικούν την καθοδήγηση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

by Times Newsroom
  • ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο µυθιστόρηµά του «Η υποταγή», ο Μισέλ Ουελμπέκ περιγράφει τη Γαλλία μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2022 ενός μουσουλμάνου υποψηφίου, επικεφαλής του κόμματος «Μουσουλμανική αδελφοσύνη». Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο είναι η Μαρίν Λεπέν. Την ήττα της Λεπέν την πέτυχε. Απέτυχε όμως ως προς την πρόβλεψη της νίκης του μουσουλμάνου υποψηφίου. Ως συγγραφέας αξίζει ό,τι αξίζει – δεν είναι ο αγαπημένος μου. Ξέρει όμως να αναταράζει τα στεκούμενα νερά των στερεοτύπων. Και τώρα το κατάφερε για μια ακόμη φορά. Οχι με το νέο του μυθιστόρημα, αλλά με μια συζήτηση που είχε με τον φιλόσοφο Μισέλ Ονφρέ, εκδότη του περιοδικού «Λαϊκό Μέτωπο» – τίτλος μάλλον ειρωνικός, αφού η ιδεολογία του βρίσκεται στους αντίποδες του ιστορικού «Λαϊκού Μετώπου» του 1936. Εκεί είπε ότι «οι μουσουλμάνοι οπλίζονται» κι ότι «οι Γάλλοι από κούνια δεν επιθυμούν την αφομοίωσή τους. Θέλουν να σταματήσουν να τους σκοτώνουν και στη χειρότερη περίπτωση να σηκωθούν να φύγουν. Κινδυνεύουμε να ζήσουμε ένα νέο Μπατακλάν από την ανάποδη». Το αποτέλεσμα είναι ότι το «Μεγάλο Τέμενος» των Παρισίων, γνωστό για τη μετριοπάθειά του, μήνυσε τον συγγραφέα για πρόκληση σε βία. Σημειωτέον ότι το «Μεγάλο Τέμενος» είχε μηνύσει το 2007 και το Charlie Hebdo. Μερικά χρόνια μετά ακολούθησε η σφαγή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Le Point, ο ηγέτης του «Μεγάλου Τεμένους» ειδοποίησε πολλούς πολιτικούς για την απόφασή του, περιμένοντας κάποια αντίδραση, προφανώς συμπαράστασης. Κανείς τους δεν αντέδρασε.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ουελμπέκ εξέφρασε δημόσια αυτό που σκέφτεται ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού. Πέστε τους ακροδεξιούς, πέστε τους μισαλλόδοξους, πέστε τους ό,τι θέλετε. Πάντως δεν είναι περιθωριακή μειονότητα. Η διαπίστωση ότι το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας έχει αποδειχθεί προβληματικό. Στη χειρότερη περίπτωση έχει αποτύχει. Δεν φτάνουν οι εκκλήσεις των ορθοφρονούντων για καταλλαγή. Η αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα μπορέσει να αφομοιώσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της έχει αποδειχθεί μια μεγαλειώδης ψευδαίσθηση.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία 627 γυναίκες κατήγγειλαν απόπειρα βιασμού από ισλαμιστές. Την οργανωμένη δράση των ισλαμιστών, πάντα κατά το Le Point, υπάρχουν κράτη που την υποστηρίζουν. Η Αλγερία και το Μαρόκο διεκδικούν την καθοδήγηση των μουσουλμάνων στη Γαλλία. Και εννοείται ο Ερντογάν, που ξέρει να τιμά τη φιλία του με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Τα φερέφωνά του έσπευσαν να θριαμβολογήσουν για τη μήνυση κατά του Ουελμπέκ. Η μήνυση είναι η απόδειξη ότι ακόμη και το μετριοπαθές Ισλάμ είναι αλλεργικό στην ελευθερία του λόγου. Ας ελπίσουμε ότι η υπόθεση είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην αφύπνιση της Ευρώπης.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή