Απεβίωσε η αρχαιολόγος και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Φανουρία Δακορώνια

by Times Newsroom 1
Share this

Απεβίωσε η αρχαιολόγος και επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Φανουρία Δακορώνια, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Η καταγωγή της ήταν από τη Σαντορίνη. Τη δεκαετία του 1970, η Φανουρία Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία και μέσα σε μια εικοσαετία να αναδείξει μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Συνέγραψε πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έδωσε διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού. Στο πολυσχιδές και πλούσιο έργο της συγκαταλέγεται η ίδρυση και η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας και της Αρχαιολογικής Συλλογής Αταλάντης.

  • Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της αρχαιολόγου Φανουρίας Δακορώνια

Η απώλεια της Φανουρίας Δακορώνια γεμίζει θλίψη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Όλοι οι συνάδελφοί της, όσοι την γνωρίσαμε από κοντά, θρηνούμε τον χαμό της. Αξια και καταξιωμένη αρχαιολόγος, η Φανουρία Δακορώνια διακρίθηκε σε όλη της τη σταδιοδρομία για το ήθος, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό της. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο διάστημα που υπηρέτησε στη ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία αναδιαμόρφωσε, ενώ στο δικό της έργο, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται η μελέτη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Λαμίας και της Αταλάντης. Δικό της έργο η αρχαιολογική έρευνα και η ανάδειξη του μυκηναϊκού Κύνου.

Η Φανουρία ήταν ένας ανοιχτός και προσηνής άνθρωπος. Αντιμετώπιζε με αγάπη τους νέους, καθοδηγούσε τους νέους αρχαιολόγους. Με δύναμη αντιμετώπισε τη δοκιμασία της ασθένειας. Πάλεψε πολύ τον καρκίνο, με θάρρος, αισιοδοξία και απόλυτη αξιοπρέπεια. Ο δυναμισμός, η καλοσύνη της, το ευφυές χιούμορ της θα μας λείψουν. Η απώλειά της θα είναι αισθητή σε όλους μας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της, στους συναδέλφους της, στους πολυάριθμους φίλους της.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή