Από τη Μονή Λυκούρεση ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση της Λειβαδιάς

by Times Newsroom 1

Ιωάννα Ξέρα, Ιερά Μονή Λυκούρεση Βοιωτίας. Ελαιογραφία 1,20 Χ 80

Στις 27 Μαρτίου στη Μονή του Οσίου Λουκά έγινε η επίσημη έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Στη συγκινητική δοξολογία -όπου ευλογήθηκαν τα ιερά όπλα- χοροστάτησαν ο επίσκοπος Ταλαντίου Νεόφυτος και ο Σαλώνων Ησαΐας… Ο Αθανάσιος Διάκος ξεκίνησε τη στρατολόγηση φλογερών πατριωτών στη Λιβαδειά και στα χωριά της.

Έχει διασωθεί γράμμα του ηρωικού καπετάνιου προς τους πρόκριτους της Αράχωβας, που όπως αναφέρει ο Διονύσιος Κόκκινος θυμίζει περισσότερο διαταγή παρά αίτηση και που ζητά άντρες για το μεγάλο τόλμημα:

«Αιδεσιμότατε άγιε Πρωτόπαπα και παπα-Δημήτρη, ευλαβώς προσκυνώ, και αγαπητοί μου Γεωργάκη και Σιδέρη και Γιάννη Αλεξανδρή. Σας φανερώνω λαμβάνοντας το παρόν μου αμέσως να σηκωθείτε να μαζώξητε όλους τους ραγιάδες να μου ξημερώσετε Τρίτην πουρνό εις Λυκούρες, όπου να έλθετε όλοι, διακόσια ονόματα, μαζί με τ’ άρματά σας, να πάρετε και δέκα φορτώματα ψωμί και κρασί και ελιές και όλον το τζιπχανέν όπου έχετε μπαρούτι και κουρσούμια και να μου τα φέρετε και έξι άλογα καλά μενσνιλάρικα και έτσι να μου ακολουθείτε εξ αποστάσεως. Υγιαίνετε.
Αγαπητός σας….. Αθανάσιος Διάκος.

Υ.Γ: Γιάννη Αλεξανδρή και πατέρα Γεωργάκη, ατοί σας να πάρετε τους ανθρώπους και εν τω άμα να μου ευρεθήτε εδώ».

Ο Αθανάσιος Διάκος με όλα τα παλικάρια του ξεκινάει απ’ τη μονή Λυκούρεση την νύχτα 28 με 29 Μαρτίου 1821 για την απελευθέρωση της Λειβαδιάς όπου την 1η Απριλίου υψώνει τη σημαία της Επανάστασης και διατάζει να ψαλλεί εις απάσας τας εκκλησίας αμέσως δοξολογία δια την απαλλαγή της χώρας από των τυράννων. Μετά το τέλος της τελετής εκφώνησε λέγεται, συγκινητικότατον λόγο απολήξαντες το,
¨Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή¨.

  • Αναρτήθηκε από την ΙΩΑΝΝΑ ΞΕΡΑ
  • facebook.com/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή