Από το 1971 της χούντας έως το 2021

by Times Newsroom 1

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Το σωτήριον έτος 1971 δύο γεγονότα σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη του ελληνισμού. Το πρώτο ήταν η πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Ουέμπλεϊ. Η αξιοπρεπέστατη ήττα του από τον Αγιαξ δεν είχε σημασία. Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα έφτανε σε τέτοια ύψη ευρωπαϊκού επιπέδου. Ακόμη και σήμερα σπάνια βρίσκεις κάποιον που να μη συνδυάζει τα ονόματα Παναθηναϊκός και Ουέμπλεϊ. Κι ας μην είναι Παναθηναϊκός. Κι ας μην είναι καν ποδοσφαιρόφιλος.

Το δεύτερο ήταν ο εορτασμός των 150 ετών από την Επανάσταση του 1821. Για τους καραβανάδες του στρατιωτικού καθεστώτος ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξουν το οπλοστάσιο της ιδεολογίας τους. Το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» θα εμφανιζόταν ως δικαίωση του Αγώνα του 1821.

Τον εορτασμό αυτόν λίγοι τον θυμούνται. Προκάλεσε, όμως, τα αντανακλαστικά των δεκαετιών που ακολούθησαν. Το 1821 δεν ξέφυγε από τον σαρωτικό συρμό της μεταπολίτευσης, την πολιτικοποίηση που αυτό το νέφος είχε ρυπάνει για τη γενιά μου ακόμη και τις φιλίες, ακόμη και τις ερωτικές σχέσεις, ακόμη και την αντίληψή μας για την Ιστορία. Ανάλογα με την άποψή σου για την Επανάσταση κρινόσουν ως αριστερός ή ως δεξιός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: www.kathimerini.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή