Απόφαση Αλλαγής!

Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν το ενδιαφέρει κανενός είδους μοίρασμα της εξουσίας. Μιλάει για αλλαγή «πολιτικού παραδείγματος» με κυβερνήσεις συνεργασίας, με διαφάνεια στην εξουσία, με κράτος δικαίου, με φραγμό στον αυταρχισμό και στον λαϊκισμό, με κουλτούρα πολιτικών και κοινωνικών συνθέσεων, με ενίσχυση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού.

by Νίκος Τσούλιας

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 28/03/23)

  • Του Νίκου Τσούλια*

Τα πασίδηλα πλέον αδιέξοδα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τους έχουν οδηγήσει σε παραλήρημα συνεχών τοξικών επιθέσεων κατά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής και ιδιαίτερα κατά του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Έχουν πρόβλημα, γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνει το ήπιο και δημιουργικό πολιτικό κλίμα, ακυρώνοντας το διχαστικό κλίμα των δύο άλλων κομμάτων, που τόσο πολύ ζημιώνει τη χώρα μας.

Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχουν πολιτική ατζέντα ήττας. Θα είναι τα κόμματα που θα μειώσουν την κοινωνική τους απήχηση! Γι’ αυτό έχουν βγει με τόσες ακραίες θέσεις, με χυδαιότητες και ανοησίες. Αλλά η παρακμή, γλώσσα παρακμής γεννάει. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα με ψευδή διλήμματα. Η πραγματικότητα είναι άλλη. Στη μεν Ν.Δ. το καραμανλικό μπλοκ αδημονεί περιμένοντας την επόμενη ημέρα μετά τη μη αυτοδυναμία, στον δε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επικρατεί αδράνεια, αφού σε μια ακόμα νέα ήττα του κ. Τσίπρα δεν έχει καν εμφανιστεί στον ορίζοντα μια έστω αχνή εναλλακτική μορφή ηγεσίας…

Αλλά για ποιο λόγο η σταθερότητα στη χώρα εξαρτάται από την αυτοδυναμία είτε του ενός είτε του άλλου κόμματος; Δεν είναι ολοφάνερες οι κυβερνητικές αποτυχίες τους; Δεν διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις; Δεν αιτιολογούνται από συγκεκριμένα μείζονα πολιτικά θέματα, που έχουν συναντήσει την καθολική απόρριψη;

Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης απέτυχαν. Έχουν χρεωθεί, μεταξύ άλλων: α) τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την επέκταση της φτωχοποίησης, β) την εγκληματική πολιτική τους στο θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων και για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και για την προκλητική διαχείριση του όλου προβλήματος, γ) την κομματική και ταξική πολιτική στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με την πρακτική του «Μαξίμου Α.Ε.», δ) τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων με τον πιο ιταμό τρόπο, με απανωτά ψεύδη και αντιδημοκρατικές πρακτικές, ε) την αποδόμηση του κοινωνικού κράτος, στ) τη συνολική κυβερνητική πολιτική της, που έχει ήδη αποδοκιμαστεί με τον πιο έντονο τρόπο – και με τις δημοσκοπήσεις να είναι απόλυτα αποκαλυπτικές.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο κ. Τσίπρας απέτυχαν. Έχουν χρεωθεί, μεταξύ άλλων: α) την υλοποίηση του τρίτου χειρότερου και άχρηστου μνημονίου, β) την λεηλασία της μεσαίας τάξης και των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου, γ) τη πολιτική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς των ΑΝ.ΕΛ., δ) την προκλητική και εγκληματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Μάτι, θέμα στο οποίο ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε προκλητικά σε συνέντευξη τύπου μη αναφέροντας τους νεκρούς – ενώ το ήξερε, ε) το βάλτωμα του αναγκαίου εκσυγχρονισμού της χώρας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι το σύστημα υγείας. Έχει διαφανεί ότι δεν αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Αλλά γιατί τα δύο κόμματα δεν μιλάνε καθόλου για τα προγράμματα μιας ενδεχόμενης προγραμματικής σύγκλισης, που είναι πολύ κρίσιμο θέμα; Και αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει απόλυτα σαφές το «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης», γιατί δεν λένε εναλλακτικά ονόματα υποψήφιων πρωθυπουργών εκ μέρους των κομμάτων τους και κόπτονται για το όνομα που θα προτείνει το όποιο συνεργαζόμενο κόμμα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν το ενδιαφέρει κανενός είδους μοίρασμα της εξουσίας. Μιλάει για αλλαγή «πολιτικού παραδείγματος» με κυβερνήσεις συνεργασίας, με διαφάνεια στην εξουσία, με κράτος δικαίου, με φραγμό στον αυταρχισμό και στον λαϊκισμό, με κουλτούρα πολιτικών και κοινωνικών συνθέσεων, με ενίσχυση του ευρωπαϊκού μας προσανατολισμού.

Μιλάει ΜΌΝΟ για προγραμματική σύγκλιση: με κοινωνικό κράτος, με αναδιανεμητικές πολιτικές, με αναθεώρηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, με οικονομική πολιτική άμβλυνσης των ανισοτήτων, με ένα νέο και ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στήριξη της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων κλπ.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η νέα ελπίδα για το πολιτικό σύστημα, χωρίς σωτηριολογίες και μεσσιανισμούς, χωρίς βερμπολογίες και δημαγωγίες, με προγραμματικό λόγο, με πολιτική κουλτούρας διαλόγου, με κοινωνικές ευαισθησίες.

Οι Μητσοτάκης και Τσίπρας έρχονται από το παρελθόν, από το αρνητικό παρελθόν, φορτωμένο με ολέθριες κυβερνητικές πολιτικές! Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται από το μέλλον. Και οι λαοί και ιδιαίτερα οι νέοι ψηφίζουν για το μέλλον, για ένα μέλλον με την πολιτική και την κοινωνία στο προσκήνιο!

*Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com