Απογοήτευση Τούρκων για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την Έκθεση Πρακτικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για το 2021. 

by Times Newsroom

Στην ελληνική ενότητα της έκθεσης, η οποία εξετάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο ανά χώρα, ενώ τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης παρουσιάζονταν με τον τίτλο «μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτικών ομάδων, αυτός ο τίτλος έχει διαγραφεί στη φετινή έκθεση.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης είναι πιο περιορισμένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Διαγράφηκε ο τίτλος των μειονοτήτων

«Είναι μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι στη φετινή έκθεση διαγράφηκε ο τίτλος των μελών εθνικών/φυλετικών/εθνικών μειονοτήτων και τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης καλύφθηκαν με λίγες μόνο προτάσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, του συλλόγου και οι εξουσίες της σαρία των μουφτήδων», δήλωσε ο  Χαλίτ Χαμπίπ Ογκλού, πρόεδρος της «Ευρωπαϊκής τουρκικής ομοσπονδίας δυτικής Θράκης (ABTTF).

Στην 36σέλιδη έκθεση για την Ελλάδα, η δομή της άλλαξε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Η φετινή έκθεση δεν εξετάζει τα προβλήματα στους τομείς του αυτοπροσδιορισμού, της δημογραφικής δομής και πληθυσμού, της εκπαίδευσης και της θρησκείας της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τον ορισμό της «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Χρησιμοποιείται ο όρος «Μουσουλμανική Μειονότητα»

Με την χρησιμοποίηση του όρου της  «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» στην επικεφαλίδα εκπαίδευση, σημειώνεται ότι ορισμένα μέλη της Μειονότητας παραπονέθηκαν για την κακή ποιότητα των μειονοτικών σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δίγλωσσων σχολείων δευτεροβάθμιας και γυμνασίου.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται στην περσινή έκθεση, δεν γίνεται λόγος για κλείσιμο δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης εξαιτίας του χαμηλού αριθμού μαθητών και της ραγδαίας μείωσης του αριθμού των δημοτικών σχολείων. Επιπλέον, η έλλειψη δίγλωσσων τουρκικών παιδικών σταθμών στην περιοχή δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση φέτος.

«Θα προβούμε σε έγγραφη κριτική»

«Ως ABTTF, θα μεταφέρουμε την κριτική μας για το περιεχόμενο της έκθεσης για την Ελλάδα στις αρχές των ΗΠΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ετοιμάσουμε μια έκθεση στην οποία θα συζητήσουμε λεπτομερώς τα προβλήματα των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης και θα προωθήσουμε την έκθεσή μας στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ», δήλωσε  ο Χαλίτ Χαμπίπ Ογκλού.

balkangunlugu.com.tr

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή