Αποτροπιασμός για τους άμαχους νεκρούς στην Μπούτσα

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι θηριωδίες στο προάστιο του Κιέβου Μπούτσα με τις σορούς δεκάδων νεκρών πολιτών να κείτονται στους δρόμους. Για χειραγώγηση κάνει λόγο η Μόσχα.

by Times Newsroom

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμαννουέλ Μακρόν έκανε λόγο για νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και δήλωσε πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου. Η Ουκρανή αξιωματούχος Ιρίνα Βενεντίκτοβα έκανε λόγο για 410 άμαχους νεκρούς που σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά. Η ουκρανική πόλη κοντά στο Κίεβο εκτιμάται ότι πριν τον πόλεμο είχε 36.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού στρατού ένας μαζικός τάφος εντοπίστηκε την Κυριακή 3 Απριλίου γεγονός που αποδεικνύουν δορυφορικές φωτογραφίες. Ο κόσμος είναι σοκαρισμένος, άφωνος, οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι να πουν. Ένας Ουκρανός στρατιώτης που συναντά ένα γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο λέει πως δεν ξέρει ακριβώς τι έγινε και πως ενδεχομένως οι άνθρωποι να βασανίστηκαν προηγουμένως.

Πανικός και αποτροπιασμός

Καταστροφές στο προάστιο Μπούτσα

Ένας άλλος άντρας τονίζει πως «Δεν είδα αυτούς τους ανθρώπους να σκοτώνονται με τα μάτια μου, αλλά τους είδα να τους κυνηγάνε. Οι Ρώσοι στρατιώτες έβγαζαν τα όπλα τους. Έλεγαν ότι θα μας σκοτώσουν. Σταματούσαν αυτοκίνητα χωρίς λόγο και έριχναν με ρουκέτες. Αυτό είναι το μόνο που μπόρεσα να δω».

Μια άλλη γυναίκα λέει πανικόβλητη: «Όλοι οι άνθρωποι που πήγαιναν σε αυτή την περιοχή πυροβολήθηκαν. Φοβηθήκαμε να βγούμε έξω γιατί αν σε έβλεπαν θα σε πυροβολούσαν. Φοβάμαι πολύ να σας μιλήσω. Φοβάμαι ότι θα επιστρέψουν”.

Διερεύνηση για εγκλήματα πολέμου

Άμαχος νεκρός στο έδαφος

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δηλώνει πως κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής διαφορετικά θα είναι σαν να έχει βάψει τα χέρια του με αίμα. Από την άλλη πλευρά η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και επιρρίπτει στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι με τη βοήθεια εικόνων προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη με στόχο να βλάψουν την εικόνα της Ρωσίας.

Οι ουκρανικές αρχές αναζητούν και άλλους νεκρούς και ερευνούν στοιχεία που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός.

AFP / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή