Αρχαία Νεμέα: Στην τελική προεπιλογή για το European Heritage Label 2022

by Times Newsroom 1

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται στην τελική προεπιλογή για το European Heritage Label 2022. Μια μεγάλη στιγμή και διάκριση για την Νεμέα, για ολόκληρη την Κορινθία και φυσικά για τον Νεμεάτη αρχαιολόγο Στέφανο Μίλερ».

Με αυτά τα λόγια στο twitter, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ανακοίνωσε τη μεγάλη διάκριση για τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

Η σήμανση European Heritage είναι μια αναγνώριση που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κτήρια, έγγραφα, Μουσεία, αρχεία, μνημεία ή εκδηλώσεις που θεωρούνται ορόσημα στη δημιουργία της σημερινής Ευρώπης και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία και ενσωμάτωση. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διάκριση αποτελεί κλειδί για την ανάδειξη του τόπου αλλά και για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, ενώ ενισχύεται η ιστορική γνώση για τις αξίες και την ιστορία της Ευρώπης.

Φυσικά στο επίκεντρο της βράβευσης βρίσκεται ο Στέφανος Μίλερ, επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Είναι αυτός που ανέσκαψε, μελέτησε, δημοσίευσε, ανέδειξε, αναστήλωσε κι αξιοποίησε τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, και βρίσκεται πίσω από την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της περιοχής. Τόσο για την περιοχή όσο και για τον άνθρωπο που έχει αφιερώσει 46 χρόνια της ζωής του σε αδιάκοπες προσπάθειες για την ανάδειξη και προστασία της αρχαίας Νεμέας, η αναγνώριση της συμβολικής αξίας της περιοχής θα είναι μια ξεχωριστή τιμή.

Από το 2013, οι περιοχές της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζωντανεύουν την ευρωπαϊκή αφήγηση και την ιστορία πίσω από αυτή, με έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης των περιοχών και την παροχή πρόσβασης σε αυτές, φέρνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της πιο κοντά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή