Αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η οποία προσφέρει κάθε χρόνο στο κοινό τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου στα δημόσια Μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, φέτος έχει θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή».

by Times Newsroom

Βραβευμένα αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ έρχονται να συναντήσουν το κοινό την Πέμπτη 14 Απριλίου στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) [Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14,Ταύρος].

Οι προβολές -με ελεύθερη είσοδο- πραγματοποιούνται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4) και στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας «ΑΓΩΝ», που φέτος πραγματοποιείται από τις 10 έως τις  16 Μαΐου, από το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτισμού Οδύσσεια.

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, η οποία προσφέρει κάθε χρόνο στο κοινό τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου στα δημόσια Μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, φέτος έχει θέμα: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κλιματική Αλλαγή».

Οι βραβευμένης ταινίες τεκμηρίωσης που θα παρουσιαστούν είναι: «Το στρώμα της καταστροφής» (Ελλάδα, 1980, 32΄) σε σκηνοθεσία  Κώστα Βρεττάκου, και

«Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες» (Γαλλία, 2000, 52’) σε σκηνοθεσία  Τιερί Ραγκομπέρ. Τις προβολές θα προλογίσει η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Αγώνα», Μέμη Σπυράτου.

«Το στρώμα της καταστροφής»

Η ανάγκη υδροδότησης της Αθήνας, γίνεται το στρώμα της καταστροφής της σημαντικής σε μέγεθος και σε ευρήματα αρχαίας Καλλίπολης που καταβυθίστηκε από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Ο Κώστας Βρεττάκος, απογειώνει το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας με τον φακό του την ανασκαφή και συγχρόνως την καταβύθιση της αρχαίας πόλης.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Α΄ Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο 21ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1980), το Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ (ΠΕΚΚ) και το Α΄ Βραβείο Φεστιβάλ Βαλκανικού Κινηματογράφου. Προέρχεται από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική παραχώρηση της Τίνας Πετρούνια – Βρεττάκου.

«Ζεύγμα: οι τελευταίες μέρες»

Η κατασκευή ενός φράγματος στον Ευφράτη, στην Τουρκία, θα καταστρέψει μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τον Ιούλιο του 2000, η αρχαία πόλη Ζεύγμα θα καλυφθεί από νερά ύψους 40 μέτρων. Επιστρατεύεται μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από αρχαιολόγους, επιγραφολόγους και κεραμολόγους, και αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να περισωθούν τα απομεινάρια πολλών αιώνων της Ιστορίας της Μεσοποταμίας, χρησιμοποιώντας τα θεαματικότερα τεχνικά μέσα. Η ταινία παρακολουθεί το έργο των αρχαιολόγων και παράλληλα διηγείται την ιστορία αυτής της εμβληματικής πόλης που ιδρύθηκε πάνω στους δρόμους του μεταξιού, από έναν στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΑΓΩΝ», το 2002.

Το κοινό συμμετέχει  ακολουθώντας  τα προβλεπόμενα για τον κορωνοϊό μέτρα. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).  Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ – Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος, 210 3418051

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com