Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για Μ. Θεοδωράκη: Κληροδότησε μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη

Με τις μελωδίες του άγγιξε τις ψυχές όλων των Ελλήνων και όλων των ανθρώπων

by Times Newsroom 1

«Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, ο “παγκόσμιος” Μίκης όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ή ο “Ουρανο-Μίκης” όπως τον είχε εύστοχα αποκαλέσει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, έφυγε από την επίγεια ζωή για την επουράνια βασιλεία του Θεού, κληροδοτώντας στον Ελληνισμό και στην Οικουμένη ευρύτερα μια ανεκτίμητη καλλιτεχνική, αλλά και πνευματική παρακαταθήκη», σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο εμβληματικό μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, στους αγώνες του για τα δημοκρατικά και πατριωτικά ιδεώδη, στη διαρκή υπεράσπιση της «μεγάλης ουτοπίας της ζωής» του, που ήταν η ενότητα του ελληνικού Έθνους.

Ακολουθεί ολόκληρο το συλλυπητήριο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας:

«Με τις μελωδίες του άγγιξε τις ψυχές όλων των Ελλήνων και όλων των ανθρώπων ανά το παγκόσμιο. Με τους αγώνες του για τα δημοκρατικά και πατριωτικά ιδεώδη, ενέπνευσε και έγινε διαχρονικό πρότυπο για τους νέους, πολλών γενεών. Με θάρρος και ανιδιοτέλεια, υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη “μεγάλη ουτοπία της ζωής” του, την ενότητα του ελληνικού Έθνους. Και με βαθιά αφοσίωση στην Ορθόδοξη πίστη, μια “κορυφαία μορφή και λειτουργία της εθνικής μας συνείδησης”, υπερασπίστηκε τα δίκαια του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αποτελούν “τα σύμβολα της Ελληνικής Ορθοδοξίας.

«Ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης, ο “παγκόσμιος” Μίκης όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ή ο “Ουρανο-Μίκης” όπως τον είχε εύστοχα αποκαλέσει ο αοίδιμος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος, έφυγε σήμερα από την επίγεια ζωή για την επουράνια βασιλεία του Θεού, κληροδοτώντας στον Ελληνισμό και στην Οικουμένη ευρύτερα μια ανεκτίμητη καλλιτεχνική, αλλά και πνευματική παρακαταθήκη. Είμαι βέβαιος ότι η παρακαταθήκη αυτή δε θα μείνει αναξιοποίητη. Οι απανταχού Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των ομογενών μας στην Αυστραλία που με απεριόριστο σεβασμό και αγάπη έχουν αγκαλιάσει τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και το έργο του, θα συνεχίσουν να εμπνέονται, να καθοδηγούνται και να εμψυχώνονται από τους λόγους και από το παράδειγμά του.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της κρητικής γης που σε λίγο θα τον σκεπάσει.

Αιωνία αυτού η μνήμη»

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή