Αργεντινή: 12ετή κάθειρξη στην Κριστίνα Κίρχνερ για διαφθορά ζητεί ο εισαγγελέας – Οι αντιδράσεις

Η 69χρονη Κίρχνερ δικάζεται με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας και της εκτροπής δημόσιων πόρων στο προπύργιό της, τη Σάντα Κρους της Παταγονίας, από το 2007 ως το 2015 όταν ήταν πρόεδρος της Αργεντινής.

by Times Newsroom

Δώδεκα χρόνια κάθειρξη και δια βίου αποκλεισμό από τα αιρετά αξιώματα ζήτησε να επιβληθούν στην αντιπρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο πλαίσιο δίκης για διαφθορά.

Η 69χρονη Κίρχνερ δικάζεται με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας και της εκτροπής δημόσιων πόρων στο προπύργιό της, τη Σάντα Κρους της Παταγονίας, από το 2007 ως το 2015 όταν ήταν πρόεδρος της Αργεντινής.

Αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας από το 2019 αυτή τη στιγμή η Κίρχνερ έχει ασυλία, την οποία μπορεί να άρει μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο, εφόσον επικυρώσει τυχόν καταδίκη της. Αν αυτό δεν συμβεί η Κίρχνερ θα μπορέσει να είναι υποψήφια στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2023, αν και προς το παρόν δεν έχει δηλώσει αν προτίθεται να το πράξει.

Μετά την αγόρευση του εισαγγελέα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πάρει τον λόγο η υπεράσπιση σε αυτή τη δίκη που ξεκίνησε το 2019, αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας covid-19. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται προς το τέλος του 2022.

Χθες Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αυθόρμητα δύο συγκεντρώσεις – μία αντιπάλων και μία υποστηρικτών της—έξω από το σπίτι της στο Μπουένος Άιρες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

«Συστηματικές παρατυπίες»

Ο εισαγγελέας Ντιέγκο Λουκιάνι κατήγγειλε «ένα πραγματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς», «πιθανόν τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφθοράς που έχει γνωρίσει η χώρα».

Ο Σέρχιο Μόλα, άλλος εκπρόσωπος της εισαγγελίας, αναφέρθηκε σε «συστηματικές παρατυπίες σε 51 διαγωνισμούς στη διάρκεια 12 ετών, με στόχο να ευνοηθεί ο επιχειρηματίας Λάσαρο Μπάες προκειμένου να αναλάβει δεκάδες δημόσια έργα στην Παταγονία, πολλά από τα οποία υπερκοστολογήθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν.

Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθούν ποινές από δύο έως 12 έτη εναντίον 12 άλλων κατηγορούμενων, ενώ εκτίμησε τις απώλειες του κράτους σε 5,2 δισεκ. πέσος (περίπου 38 εκ. ευρώ). Μεταξύ των κατηγορούμενων αυτών είναι και ο Μπάες, ο οποίος πέρυσι καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη σε ξεχωριστή υπόθεση για μεταφορά πόρων σε φορολογικούς παραδείσους.

Η Κίρχνερ, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, καταγγέλλει μια πολιτική δίκη.

Σε ανάρτησή της στο Twitter χθες το βράδυ κατήγγειλε ότι είναι αντιμέτωπη με «ένα μιντιακό και δικαστικό εκτελεστικό απόσπασμα» και όχι ένα «δικαστήριο». Πρόσθεσε εξάλλου ότι θα απαντήσει στις κατηγορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσει για τα νέα στοιχεία της υπόθεσης που παρουσιάστηκαν από την εισαγγελία.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τη «δικαστική και μιντιακή δίωξη της αντιπροέδρου» και εκτίμησε ότι «δεν αποδείχθηκε καμία από τις ενέργειες που της αποδίδονται».

Το ενδεχόμενο καταδίκης της Κίρχνερ προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για κινητοποιήσεις υπέρ της από πολιτικούς και περονιστικά κινήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα μια εμβληματική προσωπικότητα, η συνιδρύτρια του κινήματος των Μητέρων της Πλατείας του Μαΐου Έμπε ντε Μποναφίνι, είχε καλέσει σε «λαϊκή εξέγερση» προκειμένου «να εμποδίσουν η αντιπρόεδρος να πάει στη φυλακή». Παράλληλα αίτηση που έχουν υπογράψει περισσότεροι από 500 δήμαρχοι καταγγέλλει την απόπειρα να αποκλειστεί η Κίρχνερ από την πολιτική ζωή της Αργεντινής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή