Αργεντινή: Η Σιλβίνα Μπατάκης ορίστηκε νέα υπουργός Οικονομικών

Έχει μπροστά της μια θητεία γεμάτη προκλήσεις, με κορυφαία τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τους ξένους πιστωτές της χώρας

by Times Newsroom

Το παρατσούκλι της τα λέει όλα: «La Griega» («Η Ελληνίδα»). Έτσι είναι ευρύτερα γνωστή στο πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής η Σιλβίνα Μπατάκης, την οποία επέλεξε νωρίτερα ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντεζ στην προσπάθεια του να βρει μια νέα λύση για το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών σε ένα διάστημα η οικονομία της χώρας είναι άσχημα… στριμωγμένη.

Η 53χρονη Μπατάκης κληρονομεί μια σημαντική λίστα οικονομικών προκλήσεων: έναν πληθωρισμό που «τρέχει» κοντά στο 73%, ένα εθνικό νόμισμα που έχει αποδυναμωθεί, την εφαρμογή του ύψους 44 δισ. δολαρίων προγράμματος της χώρας με το ΔΝΤ που μόλις πρόσφατα πέρασε την πρώτη αναθεώρηση του και ένα κοινό αγανακτισμένο από την πολύχρονη οικονομική δυσπραγία μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που περιέπλεξε η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μεγάλες προκλήσεις 

Δεν είναι τυχαίο πως ο προκάτοχος της, Μάρτιν Γκούζμαν, σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραιτήθηκε, μετά από δυόμισι χρόνια στο πόστο. Όμως, η Μπατάκης δεν δίστασε να δεχτεί την αναβάθμιση της, έχοντας ήδη εμπειρία στον τομέα, ως υπουργός Οικονομικών της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, της μεγαλύτερης στη χώρα μέχρι το 2015 και πιο πρόσφατα, υπό τον πρόεδρο Φερνάντεζ, ως υπουργός Παραγωγικότητας και γενική γραμματέας Περιφερειών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Βέβαια οι διεθνείς επενδυτές περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν τις προθέσεις της και τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί τις επαφές με το ΔΝΤ δεδομένου πως ανήκει στην αριστερή πτέρυγα των Περονιστών και είναι οπαδός της προώθησης «ανορθόδοξων» οικονομικών εργαλείων.

Αριστερό προφίλ 

Οι συνειρμοί με την εποχή και τις ιδέες της αριστερής πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ προκάλεσαν μια, κάποια, ανησυχία, όμως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να γίνουν πειράματα. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, αντανακλώντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών για τη δυνατότητα της οικονομίας της χώρας να ορθοποδήσει.

Ήδη μέσα στην εβδομάδα η Μπατάκης θα πρέπει να πέσει απευθείας στα… βαθιά, αντικαθιστώντας τον Γκούζμαν στις συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες στο Παρίσι, για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας, ύψους 2 δισ. δολαρίων με τη Λέσχη του Παρισιού.

Διαβάζοντας Καζαντζάκη 

Η νέα υπουργός είναι απόγονος Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή. Γεννήθηκε στο Ρίο Γκράντε, σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Λα Πλάτα και έκανε μεταπτυχιακά στην οικονομία με ειδίκευση στο Περιβάλλον από το πανεπιστήμιο Γιορκ.

Στον ελεύθερο χρόνο της παρακολουθεί ποδόσφαιρο με το γιο της, καθώς είναι φανατική οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς και διαβάζει λογοτεχνία. Τα δύο αγαπημένα της βιβλία είναι το «La Razon De Mi Vida» («Ο Λόγος της Ζωής μου»), που είναι η αυτοβιογραφία της Εβίτα Περόν και η «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη.

Πηγή: OT.gr 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com