Αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε Μπανγκλαντές και Τυνησία

by Times Newsroom 1

Στο Μπανγκλαντές επιβεβαιώθηκαν χθες Τετάρτη 8.822 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 913.258, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας (ΓΔΥΥ). Ο αριθμός αυτός προέκυψε έπειτα από τις εργαστηριακές εξετάσεις 35.105 δειγμάτων, διευκρίνισε.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 115 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 14.503 νεκρούς μέχρι εδώ. Ο δείκτης θνητότητας έφθασε το 1,59%.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές στη χώρα των περίπου 170 εκατ. κατοίκων βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα έξαρση των μολύνσεων, που αποδίδεται κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα.

Η κατάσταση στις περιοχές της χώρας οι οποίες γειτονεύουν με την Ινδία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική. Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι από σήμερα θα αναπτυχθούν στους δρόμους άνδρες του στρατού, για να επιβάλουν την εφαρμογή του αυστηρού lockdown που εφαρμόζει για επτά ημέρες.

Τυνησία: Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 420.000

Το τυνησιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλες 5.921 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 420.103.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 116 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στους 14.959 νεκρούς.

Μπροστά στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κρίσης οι περιφερειάρχες στην Τύνιδα, στην Αριάνα, στην Μπεν Αρούς και στη Μαρούμπα αποφάσισαν χθες να επιβάλουν σειρά περιοριστικών μέτρων από σήμερα ως τη 14η Ιουλίου.

Δεν θα επιτρέπεται τα καφέ και τα εστιατόρια να υποδέχονται πελάτες μετά τις 16:00, ενώ θα απαγορευθούν οι δημόσιες εορτές, οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις για το διάστημα αυτό. Τα σούπερ-μάρκετ θα μπορούν να εξυπηρετούν το 30% της συνηθισμένης πελατείας τους προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Θα ανασταλεί επίσης η πρόσβαση στους χώρους λατρείας για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας, που επικρίνεται για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, απορρίπτει το ενδεχόμενο να κηρύξει νέο εθνικό lockdown, επιχειρηματολογώντας ότι η οικονομία της χώρας δεν θα το άντεχε.

Βραζιλία: Πάνω από 2.000 θάνατοι και περίπου 44.000 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.081 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 43.836 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής (212 εκατ. κάτοικοι) ανέρχεται ως εδώ σε 518.066 νεκρούς επί συνόλου 18,55 εκατ. και πλέον μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Η Βραζιλία συνεχίζει να καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Μεξικό: Άλλοι 244 θάνατοι και πάνω από 6.100 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 244 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.105 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έφθασε έτσι επίσημα τους 233.047 νεκρούς επί συνόλου 2.519.269 μολύνσεων.

Η μεξικανική κυβέρνηση τονίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο 4ος βαρύτερος στον κόσμο, είναι υποτιμημένος.

Νεότερα δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, έδειξαν –για δεύτερη φορά φέτος– πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην πραγματικότητα είναι κατά περίπου 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν γενικά με αυτά που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο.

Στα μεξικανικά ληξιαρχεία καταγράφηκαν 351.376 περισσότεροι –ή «πλεονάζοντες», σε σύγκριση με τον μέσο όρο προηγουμένων ετών– θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας ως την 20ή εβδομάδα του 2021, δηλαδή χονδρικά μέχρι την 23η Μαΐου. Η χώρα είχε καταγράψει επίσημα 221.647 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ως τότε. Με βάση την αναζήτηση του υπουργείου Υγείας στα πιστοποιητικά θανάτου όμως, οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός φαίνεται πως ήταν κατά 58,5% περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν επίσημα στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χιλή: Πάνω από 2.100 κρούσματα και 56 θάνατοι σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 2.148 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 56 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε 32.545 νεκρούς επί συνόλου 1.555.902 μολύνσεων.

Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 25% τις τελευταίες επτά ημέρες· και οι 16 περιφέρειες κατέγραψαν πτώση. Η νότια περιφέρεια Λος Ρίος καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης, ακολουθούμενη από την Ατακάμα, την Αρίκα, την Παρινακότα και την Αϊσέν. Η μείωση των μολύνσεων ώθησε τις αρχές να άρουν το lockdown σε 50 δήμους αυτή την εβδομάδα.

Ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα τις επόμενες εβδομάδες, παρά την πρόοδο της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Πάνω από το 68% του πληθυσμού-στόχου (15 εκατ.), δηλαδή 10,34 εκατ. άνθρωποι, έχει λάβει πλέον δύο δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, ενώ το 82,18% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 22,47 εκατ. δόσεις. Από σήμερα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι έφηβοι 17 ετών. Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός-στόχος μέσα στο καλοκαίρι για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη συλλογική ανοσία, ενώ οι αρχές μελετούν επίσης το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυτικών ή αναμνηστικών δόσεων αργότερα φέτος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή