Αρνούλφος της Καρινθίας

by Times Newsroom

Ο Αρνούλφος της Καρινθίας (Arnulf de Carinthie, 850 – 8 Δεκεμβρίου 899) ήταν ο τελευταίος Καρολίδης βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων (887 – 899) και Άγιος Ρωμαίος αυτοκράτορας (896 – 899) νόθος γιος του Καρλομάνου, βασιλιά της Βαυαρίας, και μιας παλλακίδας. Από τον πατέρα του πήρε το υποτελές δουκάτο της Καρινθίας που ήταν συνέχεια της αρχαίας Καραντανίας. Οι σχέσεις του με τον θείο του Κάρολο τον παχύ χάλασαν λόγω της υποστήριξης του σε κάποιον επαναστάτη κι έτσι έχασε τις ελπίδες του να τον διαδεχτεί. Ο Αρνούλφος κατάφερε με συνωμοσία ευγενών να εκθρονίσει τον θείο του τον Νοέμβριο του 887 που του παραχώρησε μερικές βασιλικές κατοικίες στην Σουηβία για να μείνει το υπόλοιπο της ζωής του και ανακηρύχθηκε ο ίδιος βασιλιάς.

Βασιλιάς των Ανατολικών Φράγκων

Ο Αρνούλφος ήταν σκληρός μαχητής και δεν συνθηκολογούσε. Στην μάχη του Λέουβεν τον Σεπτέμβριο του 891 συνέτριψε τους Βίκινγκςκαι τους σκότωσε όλους, έχτισε στην συνέχεια ένα κάστρο στις όχθες του ποταμού Ντιλ. Το 893 κατέλαβε μεγάλο τμήμα της Μεγάλης Μοραβίας (σημερινή Ουγγαρία) αλλά παρά τις συνεχόμενες επιδρομές τα επόμενα χρόνια δεν κατόρθωσε να την καταλάβει εξολοκλήρου. Το 895 απέσπασε την Βοημία που έγινε υποτελές κρατίδιο. Το 893 ο πάπας Φορμόζος, που δεν εμπιστευόταν τους δύο συναυτοκράτορες, Γκυ και Λαμβέρτο, έστειλε επιστολή στον Αρνούλφο, που του ζητούσε να ελευθερώσει την Ιταλία και να τον στέψει αυτοκράτορα στην Ρώμη.

Διέσχισε τις Άλπεις στις αρχές του 894 κατέκτησε όλες τις περιοχές βόρεια του ποταμού Πάδου, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει τίποτα περισσότερο μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του Γκυ το επόμενο φθινόπωρο. Ο Λαμβέρτος με την μητέρα του ταξίδευσαν στην Ρώμη, όπου είχαν αιχμάλωτο τον πάπα. Τον Οκτώβριο του 895 ξεκίνησε αποφασιστικά την δεύτερη εκστρατεία του στην Ιταλία: αφού κέρδισε την υποστήριξη της αριστοκρατίας στην Τοσκάνη κατέλαβε την Ρώμη στις 21 Φεβρουαρίου 896 ελευθερώνοντας τον πάπα. Στέφθηκε βασιλιάς και αυτοκράτορας την επόμενη μέρα. Τον διαδέχθηκε ο γιος του από την νόμιμη σύζυγο του, Ότα (πέθανε το 903), ο Λουδοβίκος το παιδί. Ο νόθος γιος του, Ζβέντιμπολντ, που είχε τοποθετηθεί βασιλιάς της Λοθαριγγίας (895) συνέχισε να είναι βασιλιάς ως την επόμενη χρονιά (900).

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή