Άσπα Γοσποδίνη: Ψήφος Αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα! Ξανά Μπροστά!

by Νίκος Λαγκαδινός

Συνέντευξη της ΑΣΠΑΣ ΓΟΣΠΟΔΙΝΗ στον ΝΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ

Υποψήφια για τις ευρωεκλογές με το Κίνημα Αλλαγής η κ. Άσπα Γοσποδίνη, πιστεύει ότι “στην Ευρωβουλή πρέπει να συμμετέχουν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην εκπόνηση εξειδικευμένων πολιτικών ανά τομέα”. Φυσικά κι έχει δίκιο. Αλλά δυστυχώς κάποια κόμματα στηρίζουν την οποιαδήποτε επιτυχία τους σε άτομα που διακρίνονται μονάχα στις πασαρέλες του lifestyle.

Γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η συνεισφορά της ΕΕ στην ανάπτυξη των λαών της Ευρώπης, αλλά και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα. Αναφέρει ενδεικτικά το Πακέτο Ντελόρ, ΕΣΠΑ (2008-14) ΕΣΠΑ (2014-20), καθώς επίσης και “πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, την προστασία του περιβάλλοντος, ενοποίηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών Erasmus, κ.α.”

Όσο για την πολιτική πρακτική των χρόνων της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής: “Η κεντροαριστερά δεν έκανε λάθη πολιτικής. Βεβαίως έκανε λάθη πολιτικής διαχείρισης, με κορυφαίο το δημόσιο χρέος και το σφετερισμός δημοσίου χρήματος Αυτό την έφερε στην αντιπολίτευση και με χαμηλά ποσοστά…”. Πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι θα επανακάμψουν και για το λόγο ότι η παράταξη έχει πλέον “στελεχιακό δυναμικό με νέους ανθρώπους”. Κι επιπλέον κατάλαβαν τους “καιροσκόπους και θεσιθήρες που προσέγγισαν τον κ. Τσίπρα”.

 • Γιατί αποφασίσατε να μπείτε στη μάχη των ευρωεκλογών;

Πιστεύω ότι στην Ευρωβουλή πρέπει να συμμετέχουν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην εκπόνηση εξειδικευμένων πολιτικών ανά τομέα. Είμαι Καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα τελευταία 25 χρόνια. Μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου (α) στους τομείς της παιδείας, και ειδικότερα στην ανάπτυξη του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας, και (β) στον τομέα του σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της ανάπτυξης ευφυΐας των πόλεων (smart cities), και της ‘πράσινης’ ανάπτυξης των πόλεων με περιορισμένο ή/και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (zerocarbon cities)..

 • Πιστεύετε στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης;

Βεβαίως πιστεύω στο μέλλον της Ευρώπης. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας νέος πολιτικός χώρος με καθαρά Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί αφενός ως ρυθμιστής της ισορροπίας των παγκόσμιων υπερδυνάμεων, και ειδικότερα της ισορροπίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, και αφετέρου ως ενιαίος χώρος με δυναμικές προοπτικές ευημερίας των λαών. Η πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης – κυρίως οι δεκαετίες ’80 και ’90 – έδειξε ότι οι λαοί της μπορούν να ευημερούν μέσω κοινών Ευρωπαϊκών τομεακών πολιτικών, Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πακέτων προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες-μέλη, για την υλοποίηση έργων με σκοπό την οικονομική σύγκλιση. Να αναφέρω ενδεικτικά το Πακέτο Ντελόρ, ΕΣΠΑ (2008-14) ΕΣΠΑ (2014-20), και πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, την προστασία του περιβάλλοντος, ενοποίηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών Erasmus, κ.α.

 • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα;

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι (α) η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων, (β) η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στις χώρες του νότου μέσω πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών του βορά στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, (γ) η προσφυγική κρίση η οποία επιβάρυνε ασύμμετρα την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, αρνήθηκαν να διαχειριστούν το πρόβλημα και να συμβάλουν στην ισόρροπη απορρόφηση του κύματος των προσφύγων από όλα τα κράτη -μέλη.

 • Μήπως κινδυνεύει από την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων;

Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από καμία πολυδιάσπαση πολιτικών δυνάμεων, μόνον από τη μεγέθυνση των ακραίων φωνών. Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι φωνές σαν του Όρμπαν και του Σαλβίνι πρέπει να απομονωθούν, και να αποβληθούν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

 • Πιστεύετε ότι μπορεί η Ε.Ε. να βοηθήσει στην επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη εξαιτίας της “πολεμικής’ τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία;

Βεβαίως. Τα σύνορα της Ελλάδας στα ανατολικά είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Ελλάδα και όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε οφείλουν από κοινού να προστατεύσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς συνθήκες και σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως, η Τουρκία έχει αβάσιμες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και απειλεί με πόλεμο. Η Ε.Ε πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Πιστεύουμε στο Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε «περισσότερη Ευρώπη» με κοινή εξωτερική πολιτική, κοινή αμυντική πολιτική, ίσως ακόμη και κοινό σύνταγμα.

Η απαξίωση του πολιτικού κόσμου συνολικά από την καλλιέργεια του λαϊκισμού και της ατεκμηρίωτης σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο είτε την επιλογή της ακροδεξιάς ή την αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά με αποχή από τις εκλογές

……………………………………………………………………………………………………………..

 • Είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ή μήπως είναι υπερβολικά διογκωμένο αυτό το θέμα;

Καθόλου. Η Χρυσή Αυγή κέρδισε πολιτικό χώρο και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που ποτέ άλλοτε δεν είχε η ακροδεξιά στην Ελλάδα. Αυτό επιδέχεται ορθολογικής εξήγησης. Πρώτον, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια πτώχυναν πολλά κοινωνικά στρώματα, δημιούργησαν απελπισμένους πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων στράφηκαν στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Δεύτερον, η απαξίωση του πολιτικού κόσμου συνολικά από την καλλιέργεια του λαϊκισμού και της ατεκμηρίωτης σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο είτε την επιλογή της ακροδεξιάς ή την αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά με αποχή από τις εκλογές. Τρίτον, η αναποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει φαινόμενα στρατοπέδων όπως η Μόρια, αλλά και γειτονιών-γκέτο στην Αθήνα όπως η περιοχή Αχαρνών, Αγ. Παντελεήμονα που τρομάζουν τους πολίτες. Για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, το Κίνημα Αλλαγής έχει ως σύνθημα «Ψήφο Αλλαγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Η αλλαγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η στροφή προς αναπτυξιακές πολιτικές, συνδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ συνολικά, και η απομόνωση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, θα συμβάλουν στην στροφή των πολιτών προς τα κοινά, και την πολιτική.

 • Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Οι γνώσεις και η εμπειρία μου 25 χρόνια ως καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού μπορούν να συμβάλουν στις προτεραιότητές μου στην Ευρωβουλή. Οι προτεραιότητές μου είναι (α) η ενοποίηση του χώρου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στην Ευρώπη. Έχουν γίνει βήματα, αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμη, (β) ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, η ανάπτυξη ευφυΐας των πόλεων (smart cities), και (γ) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα που θα στηρίζονται στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας. Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό νέων με πανεπιστημιακό πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα, ακόμη και διδακτορικό. Οι νέοι μας φεύγουν από την Ελλάδα, 500.000 νέοι έχουν φύγει στην Ευρώπη και αλλού σε αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής πορείας. Πρέπει να αντιστρέψουμε το brain drain σε brain gain, και να επιστρέψουν στην πατρίδα. Προσωπικά, το ένα από τα δύο μου παιδιά, οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στον χρηματοπιστωτικό τομέα δουλεύει σε ξένη Τράπεζα στο Λουξεμβούργο.

 • Ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να του δοθεί μια τρίτη ευκαιρία;

Πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν απογοητευθεί από τον κ. Τσίπρα και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Θα σχίσουμε τα μνημόνια, θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα δώσουμε 14 μισθούς… και ουκ έστιν τέλος. Ήρθε η ώρα να λάβει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση από τους πολίτες στις εκλογές.

 • Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι, παρότι πλέον ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν περιθώρια για κάποιες διευθετήσεις με τη γειτονική χώρα όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έχει αναφερθεί στο βέτο για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Το Ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και δεν γνωρίζω πόσες βελτιώσεις μπορούν να επέλθουν στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση, όποια και εάν είναι, να μπορέσει στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και όσων έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει κάτι καλύτερο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παράδοση της «Μακεδονικής γλώσσας» και της «Μακεδονικής ιθαγένειας». Η αρχαία Μακεδονική γλώσσα ήταν η ελληνική γλώσσα. Αυτή διδάχτηκε ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη και αυτή μιλούσε. Η Μακεδονική ιθαγένεια αντιστοιχεί σε έλληνες που γεννήθηκαν στην περιοχή της Μακεδονίας. Ο λαός της ΠΓΔΜ είναι σλαβικό φύλο που ομιλεί σλαβική διάλεκτο η οποία ομοιάζει στη Βουλγαρική γλώσσα. Κατοίκησαν στα βόρεια σύνορα της αρχαίας Μακεδονίας κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα όταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός το επέτρεψε για να προστατευθούν τα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας από την εισβολή άλλων φυλών από το Βορά.

Με κυβέρνηση κεντροαριστεράς στις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του 2000 – δηλ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ο ελληνικός λαός ευημερούσε.

………………………

 • Ποια είναι τα λάθη της Κεντροαριστεράς κι έχει τη μικρή απήχηση στους ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Με κυβέρνηση κεντροαριστεράς στις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του 2000 – δηλ. κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ο ελληνικός λαός ευημερούσε. Οι σοσιαλιστικές πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μεσαία τάξη των εκπαιδευτικών, των γιατρών, των μηχανικών, των δημοσίων υπαλλήλων, κ.α. Μέχρι τη δεκαετία του ’70 υπήρχαν στην Ελλάδα οι πλούσιοι (έμποροι, βιομήχανοι) και οι φτωχοί, και οι μισθοί των υπαλληλίσκων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η κεντροαριστερά δεν έκανε λάθη πολιτικής. Βεβαίως έκανε λάθη πολιτικής διαχείρισης, με κορυφαίο το δημόσιο χρέος και το σφετερισμός δημοσίου χρήματος Αυτό την έφερε στην αντιπολίτευση και με χαμηλά ποσοστά. Στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ κάναμε την αυτοκριτική μας σε 2 συνέδρια τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουμε ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό μας με νέους ανθρώπους στην πολιτική. Είμαστε πλέον ελκυστικοί να μας τιμήσουν και να επιστρέψουν σε εμάς οι πολίτες της κεντροαριστεράς. Είμαστε η ελπίδα της αλλαγής στη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση.

Οι απελπισμένες προσπάθειες του κ. Τσίπρα για δημιουργία «γεφυρών» και «μετώπου κεντροαριστεράς» είναι φαρσοκωμωδία. Δεν πείθουν κανέναν.

 • Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και γενικότερα της Κεντροαριστεράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να επηρεάσει προεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής;

Οι απελπισμένες προσπάθειες του κ. Τσίπρα για δημιουργία «γεφυρών» και «μετώπου κεντροαριστεράς» είναι φαρσοκωμωδία. Δεν πείθουν κανέναν. Ποια είναι η πολιτική οντότητα ενός μετώπου που ξεκινά από την άκρα δεξιά με στελέχη των ΑΝΕΛ στους κόλπους του μέχρι την άκρα αριστερά και στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Με εξαίρεση καιροσκόπους και θεσιθήρες που προσέγγισαν τον κ. Τσίπρα, ο ελληνικός λαός θα στραφεί σε εμάς και θα δώσει την ψήφο του στους πραγματικούς σοσιαλιστές-δημοκράτες του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

 • Ανησυχείτε για τη δημοκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης; Με δεδομένη την πόλωση, το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;

Η Νέα Δημοκρατία, που είναι ο παραδοσιακός πολιτικός αντίπαλός μας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μετατρέψουν τις Ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές σε δημοψήφισμα δημιουργώντας ένα πολωτικό κλίμα. Απαντούμε ότι αυτό είναι ένα ψευδοδίλημμα που δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας. Έχουμε τη γνώση και τις πολιτικές για την ανάπτυξη. Είμαστε η ελπίδα. Θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών με διψήφιοι ποσοστό.

 • Και το προεκλογικό σας μήνυμα στο δρόμο προς τις κάλπες ποιο είναι;

Ψήφος Αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα! Ξανά Μπροστά!

Η Άσπα Γοσποδίνη, θα είναι υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής στις ευρωεκλογές του Μαΐου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άσπα Γοσποδίνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχ. (ΕΜΠ & ΑΠΘ 1977-83). Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και Διδακτορική Διατριβή στην Πολεοδομία και τον Αστικό Σχεδιασμό στο Λονδίνο, Bartlett School, UCL (1983-1988). Από το 1994 μέχρι σήμερα, είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Μορφολογίας και Σχεδιασμού Αστικού Χώρου», Διευθύντρια δύο Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων με αντικείμενο «Αστικές Αναπλάσεις, βιώσιμη Ανάπτυξη & Αγορά Ακινήτων» (2015-σήμερα). Διετέλεσε εκλεγμένο Μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2008-2010). Έχει εκπονήσει έρευνες, και έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία και πλήθος άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Το συγγραφικό της έργο τιμήθηκε με τέσσερα διεθνή Βραβεία. Είναι Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής των συνεδρίων ‘Changing Cities’, που διεξάγονται με μεγάλη επιτυχία την τελευταία δεκαετία, προσελκύοντας περισσότερους από 300 καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ως Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος με αναγνωρισμένο έργο σε Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, προσκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στα πλαίσια του ‘European Week of Cities & Regions’, και έδωσε ομιλία (17-10-2016) με θέμα τη χωρική ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα κατά την συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση. Είναι ενεργό μέλος σε επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ICOMOS). Έχει μέλος του ΙΣΤΑΜΕ. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές του ΙΣΤΑΜΕ και του ΠΑΣΟΚ για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πόλεων (2004-) και έχει κάνει δημόσιες Ομιλίες σε εκδηλώσεις του ΙΣΤΑΜΕ. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (2010-2012), και συντόνισε το Πρόγραμμα πολεοδομικών παρεμβάσεων ‘Θεσσαλονίκη2012’. Οι απόψεις της για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πόλεων φιλοξενούνται συχνά σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή