Ασπίδες για τη μεσαία τάξη

Η εγχώρια παραγωγή αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για τη μεσαία τάξη και το δίχτυ ασφαλείας για τους οικονομικά ασθενέστερους πρέπει να γίνει προτεραιότητα και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

by Times Newsroom

Ακούγοντας προχθές στη Βουλή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την ακρίβεια ζητώντας μειώσεις φόρων «εδώ και τώρα», θυμηθήκαμε την ευκολία με την οποία ως πρωθυπουργός είχε υπερφορολογήσει τους πάντες και τα πάντα, επειδή δεν «έπιασε» η μπλόφα του Grexit στους δανειστές, όπως μουρμούριζαν οι υπουργοί του μετά την «περήφανη διαπραγμάτευση» του καλοκαιριού του 2015.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα όταν επί των ημερών του είχε εκτινάξει τους φόρους στο 24% από 13%, όχι μόνο στα τρόφιμα και στη βενζίνη αλλά ακόμα και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ πρέπει να γίνουν, ιδίως στην έμμεση φορολογία, όμως αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο μία κυβέρνηση που πιστεύει στη μείωση των βαρών σε κατανάλωση, εισοδήματα και ακίνητη περιουσία. Αλλωστε τα λεφτόδεντρα σταμάτησαν να φυτρώνουν από το 2015, για αυτό και οι πολίτες έχουν «κοντύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κοντά στο 22% με 25% καθώς γνωρίζουν ότι οι εύκολες λύσεις απλώς ανεβάζουν τον λογαριασμό.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ προσδοκούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να συνεχίσει την πολιτική μείωσης φόρων σε μεσαία τάξη και οικονομικά αδύναμους. Η συγκυρία παραμένει δύσκολη, μόλις ξεπεράσθηκαν τα δύσκολα στο μέτωπο του κορονοϊού ενέσκηψε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εκτίναξε στα ύψη τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ο Μητσοτάκης ανέλαβε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και να εξομαλυνθεί η αγορά ενώ το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ στην Ουκρανία ανέδειξε παράλληλα την ανάγκη να μεγαλώσει η εγχώρια παραγωγή. Από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι την ενέργεια η Ελλάδα οφείλει να ενισχύσει την παραγωγική της δυναμική ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις όπως της τρέχουσας περιόδου. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει ευκαιρίες για επενδύσεις και είναι σημαντικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι εκταμιεύσεις για κονδύλια ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα απαιτούνται αποφάσεις που θα προωθούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κόντρα στις διαμαρτυρίες των μόνο κατ’ όνομα περιβαλλοντολόγων που είναι αντίθετοι σε κάθε επένδυση για αιολικά και φωτοβολταϊκά προτιμώντας τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη.

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πού θα φθάσουν οι τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνατότητες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν δουλειές, θα έρθουν ξένες επενδύσεις και η χώρα θα αναπτύξει «αντισώματα» σε κάθε εισερχόμενη κρίση. Η εγχώρια παραγωγή αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για τη μεσαία τάξη και το δίχτυ ασφαλείας για τους οικονομικά ασθενέστερους πρέπει να γίνει προτεραιότητα και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή