Αστεροσκοπείο: Πώς ο καπνός από τις φωτιές «κατάπιε» Αττική και Εύβοια

by Times Newsroom 1

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τις οριοθετήσουν.

Ωστόσο, «η σημερινή μέρα ξημέρωσε με καλύτερους οιωνούς για την πορεία της κατάσβεσης, αφού, κατά την διάρκεια της νύχτας οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών απέδωσαν καρπούς» όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση.

Τόνισε, επίσης, πως τα 4 μέτωπα στη Βαρυμπόμπη έχουν περιοριστεί σε ένα, ενώ τα υπόλοιπα τρία μέτωπα είναι σε ύφεση.

Επιπλέον, στη Λίμνη Ευβοίας μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, τελικά έχουν αρχίσει και αυτά να επιχειρούν.

Ωστόσο, οι δύο πυρκαγιές μετρούν ανυπολόγιστες καταστροφές, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιουσίες, επιχειρήσεις και σπίτια. «Βάσει του πρώτου απολογισμού, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερών και 64 οχήματα μερικές ζημιές» σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αργύρη Λιάσκο.

Την ίδια στιγμή, πυκνός καπνός και στάχτη έχουν καλύψει το λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλες περιοχές δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Βίντεο με τη διασπορά του καπνού από τις φωτιές στην Ελλάδα

Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει στη δημοσιότητα βίντεο με τη διασπορά καπνού σε όλη την Ελλάδα από τις 3/8/2021 και ώρα 14.00 μέχρι σήμερα 4/8/2021 στις 12.00.

Αστεροσκοπείο: Οι ενεργές εστίες στη Λίμνη Ευβοίας και οι προηγούμενες πυρκαγιές

Στο μεταξύ, χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας η οποία ανιχνεύθηκε από την υπηρεσία FireHub στις 3/8/2021 και ώρα 17.10 τοπική δημοσιεύει το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στον ίδιο χάρτη απεικονίζονται και οι περιοχές που είχαν καεί παλαιότερες χρονιές με πιο χαρακτηριστική την πυρκαγιά του 2016 η οποία είχε κάψει 2.153 εκτάρια.

Όπως σημειώνει το Αστεροσκοπείο, οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή Λίμνης Ευβοίας είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων SUOMMI NPP και ΝΟΑΑ-20 που λαμβάνει καθημερινά στις κεραίες του, ενώ οι καμένες εκτάσεις αποτελούν προϊόν της υπηρεσίας διαχρονικής χαρτογράφησης και απεικόνισης καμένων εκτάσεων του FireHub.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή