Αβραμόπουλος: Επείγουσα έρευνα από την φον ντερ Λάιεν για τις επαφές του πρώην επιτρόπου

Τις σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους ερευνά η πρόεδρος της Κομισιόν

by Times Newsroom

Τις σχέσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου με την Fight Impunity αλλά και τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους ερευνά η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σπιράλ κατηγοριών διαφθοράς γύρω από το Qatargate», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico. Η Επιτροπή ζητά επίσης από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει με ποιο τρόπο συμμορφώθηκε στους κανόνες του lobbying.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» του Qatargate. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και αργότερα παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.

Το Politico αναφέρει ότι περιήλθε σε γνώση του ένα email που εστάλη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, στο οποίο αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι είχαν έρθει σε επαφή με τον Αβραμόπουλο ή τη Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση την πλήρη ονομασία Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Το email αυτό στάλθηκε την Τετάρτη και δόθηκε προθεσμία στους παραλήπτες να απαντήσουν μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

«Είχε το μέλος σας οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 έως 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ».  Ο αξιωματούχος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Στέλνουμε σήμερα [στον Αβραμόπουλο] μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε σχετικά με το πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άδεια που του δώσαμε για αυτή τη δραστηριότητα [στη Fight Impunity]».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή