Αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον δημοσκόπων!

 “΄Οταν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα...”

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Αδυνατούν να αποδεχθούν, πρώτα απ΄όλα, για ποιο λόγο έχασαν τις εκλογές. Δεν αναγνωρίζουν τις αντιλαϊκές επιλογές τους και τα ολέθρια λάθη τους, που κατέληξαν σε φιάσκο!

Τώρα, ανοίγουν μέτωπο και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, γιατί δήθεν αλλοιώνουν τα πραγματικά αποτελέσματα και δεν δείχνουν την “κυβερνητική φθορά” και τη μείωση της “ψαλίδας”, με τη Ν.Δ., που, εκείνοι πιστεύουν ότι υπάρχει!

Με ισχυρισμούς που δεν τεκμηριώνονται και δεν επαληθεύονται, είναι πλέον προδιαγραμμένη νομοτελειακά η κατάληξη και αυτής της επιλογής τους.

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Είχε πάντα, τόσο στη διάρκεια, που, ήταν στην εξουσία και έχει ακόμα περισσότερο σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, μια… “δυσκολία” στην αυτοκριτική!

Αλλά και μια ροπή προς λαθεμένες επιλογές, νέα “μέτωπα” και κυρίως σε “επενδύσεις φθοράς των πολιτικών αντιπάλων”, χωρίς αξιόπιστα στοιχεία και επιχειρήματα, παρα μόνο με με τη… διαίσθηση πιθανού σκανδάλου, εικασίες, επιθυμίες και ανέφικτες προσδοκίες, που, νομοτελιακά καταλήγουν σε προδιαγραμμένα, μεγαλειώδη φιάσκο!

΄Ενα ακόμα τέτοιο -μετά την υπόθεση της “σκευωρίας κατά των 11”, αλλά και το “φιάσκο του δημοψηφίσματος” κ.ά.- είναι σε εξέλιξη. Με το εντελώς αφελές επιχείρημα, ότι θα έπρεπε η δεξιά, μετά τις πλημμύρες, τις πυρκαϊές, την πανδημία, να έχει μεγάλη φθορά και να έχει μειωθεί η ψαλίδα της διαφοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων!

Αυτές, κατα τη γνώμη στελεχών του, “ευθύνονται που δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις”, η προβαλλόμενη μόνον από την αξιωματική αντιπολίτευση, ανύπαρκτη… “μείωση της ψαλίδας”!

Ο πολιτικός φορέας, που, πριν το 2015 ευαγγελίζονταν την “Ελπίδα, που… θα έρχονταν”, ξεκίνησε με τον ενθουσιασμό, την εμπιστοσύνη και τις αυξημένες προσδοκίες πρωτίστως των νέων και γρήγορα ενισχύθηκε μια δυναμική, που, συσπείρωσε 17 συνολικά συνιστώσες – πολιτικές ομάδες με αριστερό προσανατολισμό, αλλά και πλήθη δημοκρατικών ψηφοφόρων και τελικά κέρδισε τις εκλογές και κυβέρνησε από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019.

Σήμερα, κατα τη λογική στελεχών του, “το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει “ρεύμα” που ενισχύεται, οι εταιρείες όμως παρανομούν και δεν το δείχνουν στα γκάλοπ, κάνουν παιγχνίδα, δεν καταγράφουν σωστά την πραγματική δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζονται, χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους, ότι οι Εταιρείες δημοσκοπήσεων δηθεν “αλλοιώνουν τα αποτελέσματα ερευνών τους, ως μισθοδοτούμενοι από τα “payroll” της δεξιάς”!

Γι΄αυτό και ζήτησαν σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και Εξεταστική Επιτροπή, με προφανή στόχο να τις απαξιώσουν και να περάσουν στον κόσμο το “μήνυμα” ότι “δεν είναι οι έρευνές τους αξιόπιστες”!

Και το κάνουν αυτό, παρόλο που στο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται την ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου και του τρόπου που λειτουργούν και πρέπει να λειτουργούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων:

«Το εθνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνει υπόψη του ως εχέγγυο αξιοπιστίας και αμεροληψίας την τήρηση ορισμένων κανόνων που καταγράφονται συστηματικά στο Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για την Πρακτική της Έρευνας Αγοράς και της Κοινωνικής Έρευνας (International Code of Marketing and Social Research Practice) και στους κώδικες δεοντολογίας της European Society for Opinion and Marketing Research (ESOMAR) και του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Επιπλέον, το ΕΣΡ είναι υπεύθυνο για την τήρηση μητρώου των φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων καθώς και μητρώου για τη μετοχική σύνθεση των φορέων/επιχειρήσεων αυτών».

Επίσης, σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται -και πολύ σωστά- ότι : «Τα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών, εφόσον έχουν την αξιοπιστία της επαρκούς και αμερόληπτης επιστημονικής μεθοδολογίας, μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση της κοινής γνώμης για το θέμα, για το οποίο διεξάγεται η εκάστοτε έρευνα. Επιπλέον, μπορούν να αποτελούν ένα σύγχρονο, επιστημονικό εργαλείο δημόσιας έκφρασης των απόψεων των πολιτών πάνω σε ποικίλα ζητήματα, ενισχύοντας έτσι το εύρος και την ποιότητα του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου».

Τόσο ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) όσο και οι κατονομαζόμενες στη Βουλή και σε δημοσιεύματα σε ΜΜΕ, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εταιρείες – μέλη του ΣΕΔΕΑ, έχουν ετοιμασθεί, για όποιο φορέα ζητήσει εξηγήσεις, καταγράφοντας λεπτομερώς μία μία τις αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας με στοιχεία τους ισχυρισμούς τους.

Τονίζουν ότι όλα τα μέλη του διενεργούν τις έρευνες εφαρμόζοντας σχολαστικά τη μεθοδολογία, το Νόμο και τους κώδικες δεοντολογίας, καλώντας συγχρόνως τους πολιτικούς να αναγνωρίσουν και να σεβαστούν ότι υπάρχουν ήδη και λειτουργούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη διάθεση του κράτους, να μην τους απαξιώνουν στο όνομα δήθεν διαβλητών ερευνών και να σταματήσουν τις άδικες επιθέσεις στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Αποτελέσματα και “ευσεβείς πόθοι”…

Κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να κατανοήσει για ποιο λόγο εξακολουθούν οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν διψήφιο ποσοστό διαφοράς από τη δεξιά κυβέρνηση, ενώ, κατά την εκτίμηση προβεβλημένων στελεχών του, θα έπρεπε ήδη να είχε προκύψει, μια εντυπωσιακή “κυβερνητική φθορά” και λαϊκή δυσαρέσκεια, λόγω πυρκαιών, πλημμυρών και κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας!

Κατα περίπτωση επιλέγει και “χτυπά” κάθε φορά μια εταιρία δημοσκοπήσεων, με προτίμηση στην “OPINION POLL”, που διενήργησε πανελλαδική έρευνα με τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιεόνται στις 31/5 στα ΜΜΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο) ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο).

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης και μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι αρκετά ευρήματα της είναι σε έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα της έγκυρης δημοσκόπησης του τακτικού χειμερινού Ευρωβαρομέτρου. Μόνο που κάνουν το λάθος οι βουλευτές να συγκρίνουν τη δημοσκόπηση της 31ης Μαϊου με τα… προ 5μήνου ευρήματα του ευρωβαρόμετρου!

Δυστυχώς τα αποτελέσματα, όχι μιας, αλλά όλων των εταιρειών, σύμφωνα και με τον πίνακα που δημοσιεύουμε, δεν επαληθεύουν τους… ευσεβείς πόθους τους!

Στον πίνακα βλέπουμε μια εντυπωσιακή σύμπτωση πλην λίγων εξαιρέσεων στην εκλογική επίδοση της Ν.Δ και αποκλίσεις – στο πλαίσιο πάντως του στατιστικού σφάλματος – της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζει αυξομείωση από έρευνα σε έρευνα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, τα πολιτικά συμπεράσματα που απορρέουν από όλες τις έρευνες είναι απολύτως τα ίδια. Η Ν.Δ κρατάει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διαφορά διψήφια, διαφορά μεγαλύτερη από αυτή των εκλογών του 2019

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συσχέτισαν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, με έρευνες και εργασίες συγγενών εταιρειών, όπως π.χ. της ΕΡΤ, αλλά και υπηρεσιών του δημοσίου, για εξειδικευμένες εργασίες του τομέα τους, παρόλο που δεν νοείται ασυμβίβαστο δημοσκοπήσεων και τέτοιων εργασιών για το Δημόσιο. Ακόμη, το κόστος αμοιβής που το χαρακτηρίζουν υπερβολικό και σκανδαλώδες, είναι υποπολλαπλάσιο της δαπάνης, που ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ενδεικτικά η εταιρεία MARC, απαντώντας τονίζει ότι «δεν νοείται ασυμβίβαστο δημοσκοπήσεων και ερευνών για το Δημόσιο». «Εύλογο και δίκαιο το αντίτιμο για την έρευνα της ΕΡΤ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. ΄Ολα τα στοιχεία είναι αναρτημένα στη“ΔΙΑΥΓΕΙΑ” προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο. Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η εταιρία “OPINION POLL”, εκφράζοντας την απορία, γιατί αφού το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει αναθέσει έρευνες και σε πολλές άλλες εταιρείες, απομονώνεται και στοχοποιείται η O.P. Απαντώντας μάλιστα και σε συκοφαντικές αναφορές άλλων, με ψευδή στοιχεία, που έκαναν άλλα στελέχη σε τηλεοπτικές εκπομπές, τονίζει, “δεν εκβιαζόμαστε. Οι συκοφάντες θα απολογηθούν στη δικαιοσύνη”. Και καταλήγει: “πρέπει αυτή η πολιτικά ανήθικη εκστρατεία λάσπης να σταματήσει”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να αποφεύγει την αυτοκριτική, που, αν την έκανε με σοβαρότητα, θα έπαιρνε και την απάντηση γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα αποτελέσματα που δείχνουν.

Είναι ένα κόμμα που έχει πλέον και εκείνο “παρελθόν”, καθώς παλιότερα “ξιφολκούσε” και σωστά έπραττε, με αυστηρή κριτική στα άλλα κόμματα, για το δικό τους παρελθόν.

Με μια ηγετική ομάδα που παθαίνει, όμως, αλλεργία, όταν γίνεται λόγος για τα λάθη της περιόδου που κυβερνούσε και αδυνατεί να δεχθεί ότι όσοι πίστεψαν στην… “ελπίδα που θα έρχονταν”, γρήγορα απογοητεύτηκαν!

Η “προοδευτική συμμαχία”

Τον τελευταίο καιρό κάνει “ανοίγματα” στο χώρο της Κεντροαριστεράς, για μελλοντική “προοδευτική συμμαχία μετά τις εκλογές”, λόγω της απλής αναλογικής, που δεν επιτρέπει εύκολα αυτοδυναμίες, ενώ αυτό το αποκλείνουν κατηγορηματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, αποκλείοντας κατηγορηματικά τέτοια συνεργασία, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε στα χρόνια που κυβέρνησε ότι “είναι ένα δεξιό κόμμα”!

Ακόμα και όταν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευση ασκούν όψιμα, σκληρή κριτική στη δεξιά, ότι “έχει στους κόλπους της στελέχη της ακροδεξιάς, ότι η κυβέρνηση είναι “ακροδεξιά”, οι δεξιοί… “αλύπητα” ανταποδίδουν το χτύπημα, θυμίζοντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκείνοι “συγκυβέρνησαν σφιχταγκαλιασμένοι με τον Πάνο Καμένο”!

Ο ΣΥΡΙΖΑ οχυρώνεται πίσω από την διαχείριση της δύσκολης οικονομικής κρίσης και τα μνημόνια που μας επιβλήθηκαν, παρόλο που είχε, ως κυβέρνηση, την πολιτική ισχύ, αν μάλιστα διέθετε τη βούληση και την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία, έναντι των ευρωπαίων εταίρων, θα μπορούσε, αποφεύγοντας υπερφίαλες και αλαζονικές “κορώνες”, να αντιτάξει ένα δικό της αξιόπιστο, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα γίνονταν, έστω και εν μέρει, αποδεκτό, ώστε να είχαμε τελικά αποφύγει τα εντελώς ακραία, αντιλαϊκά μέτρα!

Αδυνατεί να κατανοήσει ως αντιπολίτευση, πρώτα πρώτα για ποιο λόγο έχασε τις εκλογές.

Σίγουρα δεν θα παραδεχθεί ποτέ ότι η δεξιά ήρθε στην εξουσία (και) επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αντιτάχθηκε πραγματικά στη δεξιά, για την κύρια ευθύνη της στην οικονομική κρίση, με τον υπερδανισμό, από μεν τον Γ.Αλογοσκούφη 12,17 δις ευρώ και από τον Γ. Παπαθανασίου 60,4 δις ευρώ, συνολικά 185,57 δις ευρώ! Ενώ νωρίτερα από το ΠΑΣΟΚ δανείσθηκαν, σε διαχειρίσιμα όμως επίπεδα, ο Γ. Παπαντωνίου 28,69 δις ευρώ και ο Ν. Χριστοδουλάκης 42,5 δις ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο προτίμησε να αναδείξει “ποιος έφερε το ΔΝΤ”, δείχνοντας όχι τη δεξιά, που είχε την ευθύνη για τη διόγκωση -σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα- του χρέους, αλλά το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που τη διαδέχθηκε, έχοντας παραλάβει το τεράστιο χρέος της Ν.Δ.!

Ολέθρια λάθη

Δεν παραδέχθηκε ως τώρα ότι έκανε ολέθρια λάθη, που προκάλεσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, φτώχια και δυστυχία π.χ. στα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων με τη μεταρύθμιση Κατρούγκαλου, καθώς το “πλάτσικο”, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως οι ανάλγητες περικοπές των συντάξεων, που, δεν ήταν μεταρύθμιση, παρα ήταν και είναι μόνο… μια, άνευ προηγουμένου, βαρβαρότητα!

΄Οσοι απο τους συνταξιούχους καλόπιστα ψήφισαν “Ελπίδα” και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι εξαπατήθηκαν, μετά απ΄αυτό χάθηκαν οριστικά ως υποστερικτές του, δεν θα καταμετρηθούν ξανά σε δημοσκοπήσεις και δεν είναι λίγοι…

Είναι ακόμη, τα ελλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, σχεδόν καθημερινά, όπως οι κατασχέσεις σπιτιών, το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, που δημιουργούσαν στρατιές ανέργων, πόνο, δυστυχία, απόγνωση και αυτοί δεν είναι λίγοι…

Το φιάσκο του φημοψηφίσματος, όπου εξαφανίστηκαν ακόμα και τα όποια ίχνη αξιοπιστίας. Ακόμη, το φιάσκο της απίστευτης σκευωρίας με απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης κατά πολιτικών αρχηγών. Αλλά και η άρον άρον συμφωνία με τα Σκόπια, με παραχώρηση σύνθετης ονομασίας, που, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο γειτονικό κρατίδιο αλλοιώνουν και αποδομούν εντελώς το αρχικό “σαξές στόρυ”.

Υπήρξε επίσης, ο “κρυφός”, αλλά συχνά και “φανερός” πόλεμος με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, που δεν συμπορεύτηκαν, ούτε γι αυτό μπορεί να υπερηφανεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παιχνίδι” και με την πανδημία

Μέγα λάθος και η πρόσφατη αμφισβήτηση της… εγκυρότητας των επιστημόνων της αρμόδιας Επιτροπής που χειρίζεται το θέμα της πανδημίας!

Ακόμη, η επιπόλαιη και η εντελώς ανεύθυνη στάση απέναντι στα μέτρα της πανδημίας, που εκφράστηκε με την ανοχή και την υποστήριξη μαζικών διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων, μ΄αφορμή και το νομοσχέδιο για την παιδεία, παραβλέποντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού, με αποκορύφωμα την κυνική δήλωση “δέχομαι το ρίσκο”(! ) χωρίς να αναλογίζεται ποιο μπορεί να ήταν τελικά το “τίμημα” σε ανθρώπινες ζωές(!), είναι ορισμένα μόνο από τα αίτια, που για το ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν μετράνε στα “υπέρ” του.

Η έκκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες, να εμβολιασθούν, ήρθε πρόσφατα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και επιτέλους είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ενώ, αν από την αρχή καλούνταν οι πολίτες να αποφεύγουν προσωρινά το συνωστισμό, τις συγκεντρώσεις και πορείες – και όχι το αντίθετο- και να εφαρμόζουν τα μέτρα, σίγουρα θα ήταν άλλη η πανδημική εικόνα σήμερα.

Ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ανερμάτιστη αντιπολίτευση, με προσπάθεια καπηλείας ακόμα και της τραγωδίας της πανδημίας, είναι που έδιωξαν και διώχνουν τον κόσμο από κοντά του.

Και η όποια κυβερνητική φθορά, προκύψει στ΄αλήθεια κάποια στιγμή, δεν είναι βέβαιο ότι θα μειώνει την ψαλίδα της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου και θα μετατρέπεται σε… αύξηση της δύναμης του!

Οι δημοσκόποι, ρίχνουν το γάντι στους καταγγέλλοντες να αποδεχθούν ο έλεγχος των εταιρειών δημοσκοπήσεων να επεκταθεί σε βάθος 10ετίας, αν δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, καθώς, οι καταγγελίες είναι βέβαιο ότι θα γυρίσουν “μπούμεραγκ”, καθώς το κόμμα τους έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστο τρεις εταιρείες, παγκοσμίως άγνωστες, από τις λεγόμενες “μιας χρήσης”, μη μέλη του ΣΕΔΕΑ και συνεπώς ανεξέλεκτες και από τους αρμόδιους φορείς, που τα αποτελέσματά τους -όπως μας εξηγεί στέλεχος έγκυρης εταιρίας δημοσκοπήσεων- υπάρχουν και είναι γνωστά, εκ διαμέτρου αντίθετα με τα αποτελέσματα όλων των έγκυρων εταιρειών, καθώς δεν απέχουν από τα επιθυμητά νούμερα και τις εκτιμήσεις αυτών που τις ανέθεσαν!

Μ΄όλα αυτά, φτάσαμε στο απίστευτο σημείο, να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση, που αντί αναζήτησης των αιτίων που εμφανίζεται να υστερεί στις δημοσκοπήσεις, δεν διστάζει να ανοίγει “μέτωπο” ακόμα και με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, με ισχυρισμούς, που, δεν τεκμηριώνονται και δεν επαληθεύονται, δηλαδή ισχύει και εδώ η ρήση,“όταν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα…”

Το νομικό καθεστώς των δημοσκοπήσεων

Με το Ν.3603/2007 ρυθμίστηκε η διενέργεια και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων. Ο νόμος, σε αντίθεση με τους ισχύοντες σε άλλα κράτη, δεν θέτει απλώς έναν χρονικό περιορισμό στην δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων κατά την – σαφώς ορισμένη – προεκλογική περίοδο, αλλά ρυθμίζει όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με κοινοβουλευτικές εκλογές, δημοψηφίσματα, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, περιφερειακές εκλογές, ανεξαρτήτως του χρόνου διενέργειάς τους.

Ο νόμος ορίζει περαιτέρω τις υποχρεώσεις των φορέων δημοσκόπησης κατά την διενέργεια δημοσκοπήσεων (άρθρο 3), θέτει κανόνες δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων (άρθρο 4), συστήνει Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων στο οποίο εγγράφονται οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την διενέργεια δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης για λογαριασμό του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και για λογαριασμό των πολιτικών κομμάτων και συνδυασμών (άρθρο 5 παρ. 1), ορίζει τις υποχρεώσεις των εγγεγραμμένων εταιρειών (άρθρο 5 παρ. 2) καθώς και το όργανο ελέγχου αυτών (άρθρο 5 παρ. 5), θέτει τους κανόνες διαφάνειας των επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που εγγράφονται στο Μητρώο (άρθρο 6 παρ. 1), ορίζει τις υποχρεώσεις των φορέων του Δημοσίου όταν αναθέτουν έρευνες (κάθε είδους) ή συναφείς υπηρεσίες σε εταιρείες δημοσκοπήσεων (άρθρο 6 παρ. 2).

Αποτελέσματα όλων των ερευνών, που δημοσιεύτηκαν από τα τέλη Αυγούστου, μέχρι σήμερα, για τις εκλογικές επιδόσεις Ν.Δ. Και ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ/ΗΜΕΡΟΜ. ΝΔ % ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
GPO 28/8

34,50%

24,4

10,1

INTERVIEW 30/8

35%

22,5

12,7

OPINION POLL 9/9

35

21,1

13,9

PULSE 22/9

36,5

25

11,5

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
MRB 16/9

34,6

23,7

10,9

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
ALKO 17/9

34

23,8

 

10.2

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
GPO 18/9

35,4

24,9

10,5

MRB 22/9

37,9

26,7

11,2

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
MARC 26/9

34,4

23

11,4

GPO 28/9

35,8

25

10,2

METRON ANALYSIS 30/9

30,8

19,7

10,1

39,9%-25,%.ΑΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ 14,1% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
MARC ΟΚΤΩΒΡΗΣ

34,8

22

12,8

INTERVIEW 16/10

35,3

22,3

13

PRORATA 16/10

34

26

8

10,5% ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΨΗΦΟΥ
ALCO 18/10

35

24,9

10,5

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ
OPINION POLL 19/10

35,5

22,2

13,3

GPO 1/11

35,5

24,5

11

PULSE 2/11

36,5

24,5

12

ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή