Αυτή η εκτεταμένη και στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, η οποία πρόκειται να αρχίσει αυτό το σαββατοκύριακο, έχει στόχο να διευθετηθεί η διένεξη που φέρνει αντιμέτωπες εταιρείες κρουαζιέρας με τις αυστραλιανές αρχές.

Αυτές οι τελευταίες εκφράζουν φόβους ότι θα κατακλυσθούν από ένα κύμα εισαγόμενων νέων κρουσμάτων του κοροναϊού.

Στα μέσα Μαρτίου, η Αυστραλία απαγόρευσε τον κατάπλου στα λιμάνια της όλων των κρουαζιερόπλοιων. Στη συνέχεια επέτρεψε στους αυστραλούς επιβάτες να αποβιβασθούν από τέσσερα πλοία στο λιμάνι του Σίδνεϊ.Μεταξύ των επιβατών αυτών, περισσότεροι από 450 ήταν φορείς της Covid-19, κάτι που επέφερε αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη χώρα.

“Διατηρώ την πορεία στο θέμα αυτό”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας που περιλαμβάνει το Σίδνεϊ και όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα κρουαζιερόπλοια.

“Ο φόβος μου είναι πως θέτοντας σε απομόνωση 9.000 ανθρώπους (…) χωρίς να ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού ή αν μπορούν να τον αναπτύξουν, αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία”, εξήγησε.

“Θα μεταφέρουμε φάρμακα σε οκτώ πλοία (…) Αυτό από μόνο του είναι μια δύσκολη αποστολή”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε πως κάθε πρόσωπο που έχει ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας θα μεταφέρεται στην ξηρά, αλλά τα πλοία οφείλουν να επιστρέψουν στα λιμάνια νηολόγησής τους με το υπόλοιπο πλήρωμά τους.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, συνολικά 18 κρουαζιερόπλοια νηολογημένα στο εξωτερικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυστραλιανά ύδατα και λιμάνια, με συνολικά 15.000 μέλη πληρωμάτων.