Αυστραλία-ΗΠΑ: Μπλόκο στους ταξιδιώτες από Ινδία, που θερίζει ο κορωνοϊός

by Times Newsroom 1

Με φυλάκιση απειλούνται όσοι Αυστραλοί επιστρέψουν από την Ινδία

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες κατέγραψε σήμερα η Ινδία ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 400.000, με την Αυστραλία να απαγορεύει την είσοδο από τη Δευτέρα σε πολίτες της που έχουν επισκεφθεί τη χώρα, με ποινές που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση, και τις ΗΠΑ να επιβάλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Στην πλέον πληττόμενη χώρα του πλανήτη από τον κορωνοϊό αυτή την περίοδο, για άλλη μια ημέρα, τα θύματα της πανδημίας  ξεπέρασαν τα 3.500, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Με βάση τους αριθμούς του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 401.993 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι ασθενείς με την COVID-19 που υπέκυψαν έφθασαν τους 3.523 το προηγούμενο 24ωρο.

Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει βυθίσει τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας σε υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 211.853 νεκρούς επί συνόλου 19,1 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων, ενώ ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα βαρύτερος.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αυστραλία, οι Αυστραλοί πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας που είχαν βρεθεί στην Ινδία εντός 14 ημερών από την ημερομηνία της προγραμματιζόμενης επιστροφής τους δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, ενώ οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα και ακόμη και φυλάκιση,

Η προσωρινή έκτακτη απόφαση, που εκδόθηκε αργά χθες, σηματοτοδοτεί την πρώτη φορά που η Αυστραλία ποινικοποιεί την επιστροφή των πολιτών της στη χώρα.

Η κίνηση εντάσσεται στα αυστηρά μέτρα που στόχο έχουν να σταματήσουν την είσοδο ταξιδιωτών στην Αυστραλία από την Ινδία. Οι περιορισμοί τίθενται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου και η παραβίαση της απαγόρευσης επισείει πρόστιμα ακόμα και πενταετή φυλάκιση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

«Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις αψήφιστα», είπε ο Χαντ. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να προστατευτεί η ακεραιότητα της δημόσιας υγείας και του συστήματος καραντίνας της Αυστραλίας και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 σε εγκαταστάσεις καραντίνας σε διαχειρίσιμο επίπεδο». Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στις 15 Μαΐου.

Την αγανάκτησή τους για την απαγόρευση εξέφρασαν οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση του συστήματος καραντίνας και όχι στην τιμωρία.

«Είναι εξωφρενική απάντηση. Οι Αυστραλοί έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η Ιλέιν Πίρσον, επικεφαλής του γραφείου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστραλία.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναζητά τρόπους για να βάζει με ασφάλεια σε καραντίνα τους Αυστραλούς που επιστρέφουν από την Ινδία, αντί να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για ποινή φυλάκισης και αυστηρή τιμωρία».

Από την πλευρά του Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε χθες την επιβολή από την επόμενη εβδομάδα περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

«Ακολουθώντας τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυβέρνηση θα επιβάλλει περιορισμούς στα ταξίδια από την Ινδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Μαΐου.

Οι περιορισμοί δεν θα αφορούν πάντως τους φοιτητές που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στις ΗΠΑ το επόμενο φθινόπωρο. Οι Ινδοί είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη εθνική ομάδα ξένων φοιτητών στο αμερικανικό έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή