Αυστρία: Νέα σκάνδαλα διαφθοράς κατά του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος

Όποιος πίστευε ότι η παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς από την αυστριακή καγκελαρία θα έφερνε την ειρήνη στη χώρα και στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), κάνει λάθος.

by Times Newsroom

«Η Δαμόκλειος Σπάθη αιωρείται πάνω από το κόμμα, μετά τον εντοπισμό δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων και emails από τον πρώην έμπιστο του Κουρτς, Τόμας Σμιντ, τα οποία η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς (WKStA) δεν έχει ακόμη αξιολογήσει. Τώρα, η εισαγγελία εντόπισε περισσότερα γραπτά μηνύματα – πολιτικά πολύ δυσάρεστα για το κυβερνών κόμμα – τα οποία λέγεται ότι έχουν διαβιβαστεί κυρίως από το κινητό τηλέφωνο του Μίκαελ Κλόιμπμιλερ, πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και στενό συνεργάτη πολλών υπουργών Εσωτερικών» γράφει η Suddeutsche Zeitung.

Το κινητό τηλέφωνο του Κλοίμπμιλερ είχε πέσει σε μια λίμνη στη διάρκεια μιας εκδρομής το 2017. Ένας ειδικός πληροφορικής από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υποτίθεται ότι κατέστρεψε το κινητό του Αυστριακού αξιωματούχου, αλλά αντ’ αυτού πούλησε τα αποθηκευμένα δεδομένα σε κάποιον άλλο. Τώρα τα δεδομένα αυτά κατέληξαν στο διαδικτυακό περιοδικό Zackzack του πρώην βουλευτή των Πρασίνων Πέτερ Πιλτζ και έγιναν …πρωτοσέλιδο.

Τα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό αφορούν υποθέσεις διαφθοράς: Μια υπόθεση αφορά την επιλογή σε διευθυντική θέση στην Ανώτατη Εισαγγελία της Βιέννης, για την οποία είχαν υποβάλει αίτηση δύο γυναίκες δικαστικοί, που δεν ήταν κοντά στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα: η επικεφαλής της εισαγγελίας της Βιέννης, Μαρία-Λουίζ Νίτελ και η πρόεδρος της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ίλσε Μαρία Βραμπλ-Σάντα, η οποία ήταν μισητή στο κόμμα. Σύμφωνα με τα μηνύματα που βρέθηκαν, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπραντστέττερ φέρεται να προέτρεψε μια δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την Εύα Μάρεκ, να διεκδικήσει το αξίωμα για να αποτρέψει τις δύο δικαστικούς να είναι υποψήφιες. Για τη Μάρεκ αυτό σήμαινε μείωση μισθού και ένα βήμα πίσω στην καριέρα της, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης τής είχε υποσχεθεί ότι αργότερα θα αναδεικνυόταν σε  κορυφαία θέση στο δικαστικό σώμα.

Η Μάρεκ έκανε ό,τι της είπαν, υπέβαλε αίτηση, έγινε επικεφαλής της εισαγγελίας. Αλλά όταν δύο χρόνια αργότερα διεκδίκησε τη θέση που στο ανώτατο εισαγγελικό γραφείο της δημοκρατίας έμεινε κενή, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Ακολούθησαν πολλά θυμωμένα και σαρκαστικά μηνύματα από τη Μάρεκ προς τον υπουργό: “Αγαπητέ Βόλφγκανγκ! Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας βοηθήσω σε μια απελπιστική κατάσταση. Με άλλα λόγια, αποτράπηκε στις κυρίες Νίτελ και Βραμπλ να διεκδικήσουν τη θέση. Είναι ντροπή».

Ακολουθούν παρεμβάσεις της Μάρεκ σε διάφορα ανώτατα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος. Όλοι παριστάνουν τους κουφούς, χρόνια αργότερα η Μάρεκ επέστρεψε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα αυστριακά ΜΜΕ γράφουν για απίστευτη διαφθορά και ρωτούν πότε θα ανακληθεί από τη σημερινή της θέση η Μάρεκ, η οποία φέρεται να συνέβαλε σε αυτή τη σκευωρία.

Ο διευθυντής του περιοδικού Zackzack, Πέτερ Πιλτζ, χαρακτηρίζει τις αποκαλυφθείσες συνομιλίες ως «ακτινογραφία του …Τουρκικού καθεστώτος».

Τα μηνύματα αυτά, όπως και πολλά άλλα έγγραφα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, θα ερευνηθούν από εξεταστική επιτροπή στο  Κοινοβούλιο. Ήδη έχει καταρτιστεί λίστα μαρτύρων με πρώτη την Εύα Μάρεκ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή