Αυστρία: Πιέσεις στον Κουρτς για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού

by Times Newsroom 1

Παρά το γεγονός, ότι τα μεγάλα βήματα ανοίγματος διαφόρων τομέων έγιναν στην Αυστρία πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, 19 Μαίου, και επαναλειτουργούν ήδη – με κάποιους κανόνες – εστίαση, τουρισμός, πολιτισμός και αθλητισμός, ανώτεροι αξιωματούχοι του Λαϊκού Κόμματος του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους, πιέζουν μαζικά για περαιτέρω χαλάρωση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σημερινές κριτικές από δύο ομόσπονδα κρατίδια, στα οποία κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα, από το Φόραρλμπεργκ και την Κάτω Αυστρία, με τον κυβερνήτη του πρώτου Μάρκους Βάλνερ να θεωρεί ως πολύ αυστηρό για σωματεία και συλλόγους τον συνεχιζόμενο κανονισμό των 20 τετραγωνικών μέτρων και τον Γιόχεν Ντάνινγκερ, τον υπουργό Οικονομικών της Κάτω Αυστρίας, να ζητά παράταση στις ώρες λειτουργίας για εκθέσεις, ιαματικά λουτρά και προφανώς την εστίαση.

Από την πλευρά του, ο Βάλνερ αναφέρει σε σημερινή συνέντευξή του ότι τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται με λογική, η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπορούσε σύντομα να καταργηθεί σε εξωτερικούς χώρους και στη συνέχεια σε εσωτερικούς χώρους, οι μουσικοί θα πρέπει να μπορούν και πάλι να κάνουν πρόβες, καθώς τώρα είναι αναγκασμένοι, λόγω του κανονισμού με τα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, να αναζητούν μεγάλες αίθουσες.

Ο Ντάνινγκερ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο, τονίζει ότι στην πανδημία η γρήγορη δράση δεν πρέπει να ισχύει μόνο για αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά και για τη χαλάρωση τους. και ως εκ τούτου ανάλογες σκέψεις θα πρέπει να είναι «αυτονόητες».

Αγκάθι η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Μια απόφαση, που πιθανόν να αφορά και τη ρύθμιση στο θέμα της υποχρεωτικής μάσκας, αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Μαΐου, κατά τις διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με εμπειρογνώμονες και με τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων.

Σε αντίθεση με το Λαϊκό Κόμμα και την «ευφορία» που εκφράζει ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στην Αυστρία, οι Πράσινοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, με τον πράσινο υπ. Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν να επισημαίνει ότι είναι ακόμη πολύ λίγες οι ημέρες από τα διαδοχικά ανοίγματα της περασμένης εβδομάδας για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις ως προς τις επιπτώσεις.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι κατά την εκτίμησή του η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους θα εξακολουθήσει να ισχύει σε μερικούς τομείς ακόμη και μέχρι τον επόμενο χειμώνα, ωστόσο θα μπορούσε να γίνει λόγος για κάποια χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους ή για την δυνατότητα χρήσης απλής μάσκας προστασίας στόματος-μύτης, αντί της υποχρεωτικής σήμερα μάσκας FFP2.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή