Αυτό είναι το πιο ψυχρό σημείο στο ηλιακό μας σύστημα

Με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν κατά πολύ την φαντασία

by Times Newsroom

Η NASA αναφέρει ότι το πιο κρύο μέρος στη Γη είναι το οροπέδιο της Ανατολικής Ανταρκτικής στην Ανταρκτική. Σε ορισμένες μακρινές περιοχές εκεί, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω από τους μείον 92 βαθμούς Κελσίου. Πέρα από τη Γη, ωστόσο, υπάρχουν μέρη που κάνουν το οροπέδιο της Ανατολικής Ανταρκτικής να φαίνεται αρκετά ζεστό.

Πόσο μεγάλο είναι το ηλιακό σύστημα; Λοιπόν, σκεφτείτε τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, το πιο μακρινό από τα εννέα διάσημα σώματα του Ηλιακού Συστήματος. Στην πιο μακρινή του απόσταση, σύμφωνα με το Space, απέχει ασύλληπτα 7,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σε όλο αυτό το ενδιάμεσο διάστημα και πέρα από αυτό, υπάρχουν κάθε είδους θαύματα, πολλά από τα οποία σίγουρα δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Το πιο ψυχρό σημείο στο ηλιακό μας σύστημα

Φυσικά, οι πλανήτες που απέχουν περισσότερο από τον Ήλιο είναι γενικά πιο κρύοι από εκείνους που περιφέρονται πιο κοντά. Όπως αναφέρει το World Atlas, οι εξωτερικοί γίγαντες αερίων είναι παράλογα κρύοι κοντά στην επιφάνεια, αλλά οι πυρήνες τους είναι η πηγή τεράστιων θερμοκρασιών στο άλλο άκρο του φάσματος. Οι θερμοκρασίες κοντά στον πυρήνα του Δία, για παράδειγμα, μπορούν να φτάσουν περίπου τους 725 βαθμούς Κελσίου.

Ο Ουρανός, συνεχίζει το World Atlas, είναι ο ψυχρότερος από τους οκτώ πραγματικούς πλανήτες, έχοντας ελαφρώς ψυχρότερη μέση θερμοκρασία από τον Ποσειδώνα, παρόλο που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο (το ηλιακό σύστημα δεν ακολουθεί πάντα τη λογική). Ο μέσος όρος του Ουρανού είναι μείον 224 βαθμοί Κελσίου.

Όσον αφορά τους πραγματικούς πλανήτες, λοιπόν, ο δεύτερος πιο απομακρυσμένος από τον Ήλιο φαίνεται να είναι και ο πιο ψυχρός. Στην αστρονομία, ωστόσο, οι εικασίες και οι εκτιμήσεις είναι ζωτικής σημασίας. Είναι πιθανό, λοιπόν, η πιο ψυχρή περιοχή του Ηλιακού Συστήματος να είναι ακόμη πιο ψυχρή από αυτή.

Ο παγωμένος Ουρανός είναι, ίσως, ένα από τα λιγότερο φιλόξενα μέρη του ηλιακού συστήματος. Αυτές οι θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη NASA και όσα αναφέρει το grunge.com, χαρακτηρίζεται ως παγωμένος γίγαντας με ατμόσφαιρα ηλίου, υδρογόνου και μεθανίου, σημαίνει ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να ζήσει εκεί (απ’ όσο γνωρίζουμε).

Ακόμα κι έτσι, η δική μας Σελήνη μπορεί να έχει περιοχές ακόμα πιο ψυχρές. Στο 53ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης το 2022, οι S. Byrne και P. O’Brien του Πανεπιστημίου της Αριζόνα παρουσίασαν τη μελέτη τους «Cooler Than Cool: Doubly Shadowed Regions At The Lunar Poles». Η έρευνα εξηγεί ότι «οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές (PSRs) στους πόλους πλανητικών σωμάτων χαμηλής λοξότητας, όπως η Σελήνη, είναι μερικές από τις ψυχρότερες τοποθεσίες στο ηλιακό σύστημα», δηλώνοντας ότι οι περιοχές αυτές προστατεύονται από τη θερμότητα του Ήλιου για δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι μόνιμα σκιασμένες περιοχές στους πόλους πλανητικών σωμάτων θερμαίνονται από την ανακλώμενη θερμότητα, σύμφωνα με το «Cooler Than Cool: Doubly Shadowed Regions At The Lunar Poles», αλλά ακόμη και αυτή η θερμότητα δεν μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιοχές. «Οι τοπογραφικές κοιλότητες εντός των PSRs μπορούν να προστατεύονται όχι μόνο από τον άμεσο ηλιακό φωτισμό αλλά και από αυτές τις δευτερεύουσες πηγές θέρμανσης», συνεχίζει η έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι τέτοιες κοιλότητες μπορεί να είναι τα πιο ψυχρά σημεία του ηλιακού συστήματος. Αναφέρονται ως «διπλά σκιασμένοι» κρατήρες και «μικροψυχρές παγίδες».

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το Live Science, ότι οι περιοχές αυτές μπορεί να έχουν θερμοκρασίες μείον 248,15 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερες. Αυτό θα τις καθιστούσε ακόμη πιο ψυχρές από τους πλανήτες, ακόμη και από τον μακρινό νάνο πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

Το μυστηριώδες Νέφος Oort και οι θερμοκρασίες που επικρατούν σε αυτό

Η μόνη περιοχή που φαίνεται να ξεπερνά αυτό το υπερβολικό κρύο είναι το μυστηριώδες Νέφος Oort, μια τεράστια, μακρινή περιοχή που η NASA περιγράφει ως «μια μεγάλη, με παχιά τοιχώματα φούσκα από παγωμένα κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών σε μέγεθος βουνών και μερικές φορές μεγαλύτερα».

Η επιφανειακή θερμοκρασία εδώ, σύμφωνα με το Live Science, εκτιμάται ότι είναι περίπου μείον 268,15 βαθμοί Κελσίου. Όντας στις πολύ μακρινές αποστάσεις του ηλιακού συστήματος, ωστόσο, το νέφος Oort μπορεί να μετρά ή να μην μετρά ως μέρος του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή