Bloomberg: Ο Μακρόν εθνικοποιεί τη γαλλική «ΔΕΗ», EDF, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Η γαλλική κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει την εταιρεία ενέργειας Electricite de France (EDF), που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα,

by Times Newsroom

Η απόφαση έρχεται σε μια προσπάθεια να αντεπεξέλθει στη χειρότερη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος. Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας ενώπιον των συνεπειών του πολέμου και των κολοσσιαίων προκλήσεων που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν κατά τη διάρκεια της πολιτικής της ομιλίας στο κοινοβούλιο στο Παρίσι την Τετάρτη. «Γι’ αυτό επιβεβαιώνω σήμερα την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».

Η EDF παλεύει τα τελευταία χρόνια με διάφορα ζητήματα στον γηρασμένο στόλο των πυρηνικών αντιδραστήρων της και με υπερβάσεις κόστους κατά την κατασκευή νέων. Τα προβλήματά της επιδεινώνονται από το κρατικό ανώτατο όριο τιμών και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενισχύει την τιμή στην οποία η εταιρεία πρέπει να αγοράσει ξανά το έλλειμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο σηματοδοτεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί όλο και περισσότερο να αναγκάζονται να προστατεύουν τις ενεργειακές εταιρείες τους από την αναταραχή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εθνικοποίηση του EDF θα ήταν μια κίνηση σε μεγάλο βαθμό συναινετική στη γαλλική πολιτική, μια κίνηση που είναι πιθανό να βρει διχασμένη την Κάτω Βουλή γύρω από τον Μακρόν, ο οποίος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές τον περασμένο μήνα.

Η Μπορν δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την εθνικοποίηση της EDF, η οποία ανήκει κατά 84% στο κράτος, τόνισε όμως ότι η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμη και τα πιο δύσκολα. Μπορούμε να αντέξουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση». Η κυβέρνηση θα αυξήσει τις επιδοτήσεις ανακαίνισης σπιτιών για να καλύψει 700.000 νοικοκυριά ετησίως, είπε.

Μέχρι και 14 νέοι πυρηνικοί σταθμοί έως το 2050

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για επανεκλογή τον Μάρτιο ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί για να ενισχυθεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία της για το μηδέν με την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών.

Συγκεκριμένα είχε πει ότι η EDF θα χρειαστεί μια ευρεία αναδιοργάνωση και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας χρηματοδότησης για να βοηθηθεί στην κατασκευή 6 έως 14 νέων πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2050.

Οι νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, μαζί με μια σειρά από νέα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας και πολύ φιλόδοξοι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν μέρος του σχεδίου της Γαλλίας να είναι ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Ανακούφιση στους πιστωτές

Οι μετοχές της EDF εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση της Μπορν, σημειώνοντας άνοδο έως και 10% στο Παρίσι, αφού είχαν υποχωρήσει απότομα πριν από τα σχόλιά της.

Η κρατικοποίηση της EDF μπορεί να ανακουφίσει τους πιστωτές καθώς το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της εταιρείας κοινής ωφελείας, το οποίο ανερχόταν στα 43 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους, πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη παρά την αύξηση κεφαλαίου κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.

Οι εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες υποβάθμισαν το βοηθητικό πρόγραμμα τον Φεβρουάριο, προειδοποίησαν για περαιτέρω πιθανές περικοπές καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει επισκευές σε ορισμένους από τους σταθμούς ατομικής ενέργειας και υπερβάσεις κόστους σε πυρηνικούς σταθμούς υπό κατασκευή στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2019, η γαλλική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει μετόχους μειοψηφίας ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της παράτασης της διάρκειας ζωής των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της EDF – που παρήγαγαν το 69% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέρυσι – και να επενδύσει περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο σταμάτησε το 2021 μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συζητήσεων καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή — η οποία εξετάζει προτάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «κρατική ενίσχυση» σε μια εταιρεία — ζήτησε βαθύτερο διαχωρισμό των διαφόρων οντοτήτων της EDF με αντάλλαγμα υψηλότερες ρυθμιζόμενες τιμές για πυρηνική δύναμη.

Μακρόν προς ΕΕ: Αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Μακρόν ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να εξαρτηθεί λιγότερο από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ να έχει ακόμη βρει λύσεις. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία και η Πορτογαλία έλαβαν το πράσινο φως για προσωρινά ανώτατο όριο των τιμών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή