BofA: Χρειάζονται 10 χρόνια για να πέσει ο πληθωρισμός

Οι δυσοίωνες προβλέψεις της Bank of America

by Times Newsroom

Παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των τριών τελευταίων διαδοχικών αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης – ο πληθωρισμός εξακολουθεί ναδιατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο υψηλός πληθωρισμός όχι μόνο διαβρώνει την αγοραστική δύναμη του χρήματος, αλλά σημαίνει επίσης ότι η Fed πιθανότατα θα παραμείνει επιθετική, ακόμα κι αν αυτό βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

Το μείζον ερώτημα που απασχολεί αυτή την εποχή, είναι αν οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα καταφέρουν να επιτύχουν τον στόχο της αποκλιμάκωσης των τιμών, και πότε τελικά θα επανέλθει ο πληθωρισμός στο «φυσιολογικό». Αν και τόσο η Fed όσο και οι ΕΚΤ στις εκτιμήσεις τους «βλέπουν» τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο στόχο του 2% μέσα στην επόμενη διετία, η Bank of America διαφωνεί.

«Ιστορικά, χρειάζονται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για μια ανεπτυγμένη οικονομία να επιστρέψει σε πληθωρισμό 2% [μόλις] το όριο του 5% ξεπεραστεί», αναφέρει η τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα. Εύλογα μπορεί κανείς να συνάγει τι συμβαίνει όταν ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά ή έχει ξεπεράσει τα διψήφια ποσοστά.

Η BofA επισημαίνει τον σταθερό πληθωρισμό των μισθών, τη γήρανση του πληθυσμού και τις ελλιπείς επενδύσεις στην ενέργεια ως λόγους για τους οποίους τα επίπεδα τιμών θα παραμείνουν υψηλά. Σύμφωνα με την πρόβλεψη της BofA, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι κατά μέσο όρο 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com