«Χαίρε, Ω Χαίρε Ελευθεριά»-«Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»

by Times Newsroom 1

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 χρόνων της Eλληνικής Παλιγγενεσίας και της συμπλήρωσης 85 χρόνων από την ίδρυσή της διοργανώνει δύο εκθέσεις με αρχειακά έγγραφα και πολύτιμα κειμήλια της εποχής. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 και ώρα 19.30 στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου) στη Λευκωσία.

 

Έκθεση «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»

Στην πρώτη έκθεση με τίτλο: «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα) συνδιοργανώνει τρεις παράλληλες εκθέσεις στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Μία σειρά από αρχειακά τεκμήρια, πολλά εξ αυτών ανέκδοτα, καθώς και ιστορικά κειμήλια αναδεικνύουν την περίοδο από τους προεπαναστατικούς χρόνους έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και τη δράση του Φιλελληνισμού. Μία σειρά εγγράφων αναφέρονται στην εμπλοκή της Κύπρου στον αγώνα του 1821 και ως εκ τούτου φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές. Περιλαμβάνονται 157 τεκμήρια από τους τρεις φορείς και οργανώνονται στις εξής ενότητες:

Α. Βασίλειο των Δύο Σικελιών

Β. Πολεμικές επιχειρήσεις

Γ. Ναυσιπλοΐα (ναυτικοί, πειρατεία)

Δ. Φιλελληνισμός

Ε. Η Κύπρος στον αγώνα του 1821

Στην έκθεση δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα αρχειακά τεκμήρια, τα οποία αναδεικνύουν την Κύπρο και την εμπλοκή της στον Αγώνα του 1821.

https://www.archiviodistatonapoli.it

http://www.gak.gr

http://www.cypriotstudies.org

Συντελεστές της έκθεσης «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»

Συντονιστής δράσης: Γιάννης Κορίνθιος

Οργανωτική Επιτροπή:

Candida Carino (Αρχεία Νάπολης)

Αμαλία Παππά (ΓΑΚ)

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ανδ. Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)

Γραφιστικός σχεδιασμός – επεξεργασία πολυμέσων: Armando Traglia

Οι εκθέσεις στις τρεις χώρες τελούν υπό την αιγίδα των Επιτροπών «Ελλάδα 1821» και «Κύπρος 1821-2021», Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία, Περιφέρειας Καμπανίας, Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα.

Έκθεση «Χαίρε, Ω Χαίρε Ελευθεριά»

Στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία στεγάζεται στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου και τα ιερά δώματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα εκτεθούν, πέραν της πρώτης έκθεσης, μία πληθώρα επιπρόσθετων κειμηλίων, που σχετίζονται με την περίοδο του 1821.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές της οικογένειας Παύλου Κυπριανού, του νομισματολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, του Άγι Φιλιππίδη, του Κώστα Κολλακίδη, του Νεοπτόλεμου Κότσαπα και της οικογένειας Πάτροκλου και Μαίρης Σταύρου, της Ι. Μονής Μαχαιρά, της Ι. Μονής Κύκκου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα της περιόδου, χαρακτικά, σπάνιες εκδόσεις, τοιχογραφίες και είδη λαϊκής τέχνης με απεικονίσεις ηρώων της επανάστασης του 1821, γραμματόσημα, πορτραίτα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, χάρτες, εφημερίδες εποχής, ενδυμασίες εποχής, αναμνηστικά μετάλλια, φιγούρες θεάτρου Σκιών, ζωγραφικοί πίνακες του Φώτη Κόντογλου και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το πρόπλασμα γλυπτού με τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο δώρισε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ο Ιταλός γλύπτης Don Battista Marello παραβάλλοντας την καρατόμηση του Προδρόμου με τον εθνομάρτυρα αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω εκθέσεων και σε συνεργασία με την «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021» και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ ετοιμάστηκαν επίσης ταινίες μικρού μήκους στα ελληνικά και ιταλικά, όπου αναδεικνύονται πολλά από τα κειμήλια, που εκτίθενται και προβάλλεται ο αγώνας του 1821.

Η Έκθεση υποστηρίζεται και τελεί υπό την αιγίδα της «Επιτροπής Κύπρος 1821-2021», του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία και υποστηρίζεται επίσης από την Ασφαλιστική Εταιρεία Προδρόμου και Μακρυγιάννης και το Γραφείο Πιστοποιούντος Υπαλλήλου Κωνσταντίνου Αργυρού.

Χορηγός Επικοινωνίας: «Η Σημερινή».

Κατά την τελετή των εγκαινίων ο δρ Ιωάννης Ηλιάδης θα παρουσιάσει τα κειμήλια της έκθεσης και θα αναφερθεί στη σημασία της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί βράβευση χωρών, οι οποίες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία του πρώτου κράτους των Ελλήνων.

Για συμμετοχή στα εγκαίνια της έκθεσης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3hwUUJi

Πληροφορίες:

  • Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών
  • Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Λευκωσία
  • τηλ.: 22 432.578, τηλεομ.: 22 343.439
  • Ιστοσελίδα: www.cypriotstudies.org
  • Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: cypriotstudies@gmail.com
  • Ηχώ της Κύπρου 1821-2021
  • τηλ.: 22 55.66.77 τηλεομ.: 22 55.66.88
  • Αγ. Παύλου 15, 1105 Λευκωσία
  • Ιστοσελίδα: www.cyprusgreece2021.com
  • Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@cyprusgreece2021.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή