Χάλκη: Άνοιξε το πρώτο φαρμακείο – Το «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργόες συνεχάρη τον 26χρονο Παναγιώτη Πατέλη για την απόφασή του να εγκατασταθεί στο νησί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ακρίτες

by Times Newsroom

Επικοινωνία, είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον φαρμακοποιό Παναγιώτη Πατέλη, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν 15 ημέρες στο φαρμακείο της Χάλκης. Ο Πρωθυπουργός, με το τηλεφώνημά του αυτό, θέλησε να τον συγχαρεί και να τον ευχαριστήσει για την απόφασή του να εγκατασταθεί στο νησί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ακρίτες.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο 26χρονος Παναγιώτης Πατέλης πήρε την απόφαση να αφήσει τη ζωή της πρωτεύουσας και να εγκατασταθεί μόνιμα στο ακριτικό νησί

Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι της ακριτικής Χάλκης ακόμη και για ένα κουτί ασπιρίνη έπρεπε να περιμένουν το καράβι από τη Ρόδο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όμως, ένα πάγιο αίτημά τους ικανοποιήθηκε: το νησί απέκτησε το πρώτο του φαρμακείο, που αναλαμβάνει ένας 26χρονος φαρμακοποιός από την Αθήνα.

Το αίσθημα ασφάλειας στη Χάλκη επέστρεψε, με τους περίπου 250-300 μόνιμους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες πλέον να μπορούν να προμηθεύονται άμεσα τα φάρμακά τους. Ολα αυτά τα χρόνια υπήρχε μία άδεια φαρμακείου, η οποία, όπως εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Φραγκάκης, ήταν «ορφανή».

«Δεν υπήρχε ενδιαφέρον να ανοίξει κάποιος φαρμακείο στο νησί. Αλλωστε, είμαστε ένα μικρό νησί και η αγορά, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι περιορισμένη και δεν αποτελεί δέλεαρ».

Αυτό, όμως, δεν συνέβη στην περίπτωση του 26χρονου νέου φαρμακοποιού Παναγιώτη Πατέλη. Χωρίς να έχει κάποια σχέση με τη Χάλκη, ούτε την είχε επισκεφθεί μέχρι τώρα, έφτασε στο νησί πριν από περίπου τρεις μήνες για να βρει τον χώρο όπου θα στεγάσει το φαρμακείο του αλλά και να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Κι έτσι, πριν από 15 ημέρες άνοιξε τις πόρτες το δικό του φαρμακείο, το πρώτο στο νησί.

Σύμφωνα με  την dimokratiki.gr ο Παναγιώτης σπούδασε Φαρμακευτική στη Μόντενα της Ιταλίας. «Είχα συμφοιτητές οι οποίοι έψαχναν, όταν θα έπαιρναν πια το πτυχίο, να ανοίξουν φαρμακείο όχι στις πόλεις αλλά σε απομακρυσμένες περιοχές, πάνω στους Δολομίτες, τμήμα των Αλπεων.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν προδιαγραφές ανάπτυξης στο μέλλον. Για μας, εδώ στην Ελλάδα, τέτοια μέρη είναι τα νησιά μας, οπότε όταν ήρθε πια η ώρα να ανοίξω φαρμακείο, έψαχνα για κενή θέση σε κάποιο ελληνικό νησί».

Οι θέσεις για τα φαρμακεία, όπως εξηγεί, ανακοινώνονται ανά εξάμηνο. Τότε ήταν που είδε ότι υπάρχει κενή θέση στη Χάλκη. «Είπα «γιατί όχι;», αν και δεν έχω ξανάρθει στη Χάλκη. Την ίδια στιγμή έψαξα στο Διαδίκτυο για τις προοπτικές που έχει αυτό το νησί και διαπίστωσα ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και πως δημιουργούνται οι βάσεις ακόμη και για νέους ανθρώπους να μπορούν να στηρίξουν τη ζωή τους σε ένα ακριτικό νησί».

Και είχε δίκιο, καθώς η Χάλκη μετατρέπεται σε ένα «πράσινο» και «έξυπνο» νησί, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με υποδομές 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού, καθιστά τη Χάλκη τεχνολογικά έτοιμο νησί για να υποδεχθεί τη νέα εποχή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή