Χαρά Κεφαλίδου: Με «κακέκτυπα του νόμου Διαμαντοπούλου» δεν θα φέρει εκσυγχρονιμό των ΑΕΙ το νομοσχέδιο Κεραμέως

«οι λαμπερές, αλλά θολές ανακοινώσεις της υπουργού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», καθώς το νομοθέτημα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση «δεν φαίνεται να δίνει νέα πνοή στα πανεπιστήμιά μας και να τα φέρνει πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε να εξασφαλίζει διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης»

by Times Newsroom

Η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι το νομοθέτημα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση «δεν φαίνεται να δίνει νέα πνοή στα πανεπιστήμιά μας και να τα φέρνει πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε να εξασφαλίζει διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης».

Για «ανακοίνωση – επικοινωνιακή φούσκα για τα ΑΕΙ, σαν αυτή που είχε ξανακάνει η υπουργός προ μηνών, για την ίδια νομοθετική πρωτοβουλία, που πολύ την ακούμε και δεν τη βλέπουμε», έκανε λόγο η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η Νίκη Κεραμέως για τα πανεπιστήμια.

Και σχολίασε πως «αυτό ήταν η χθεσινή φιέστα της υπουργού Παιδείας, προκειμένου να πιάσει το μομέντουμ της επιστροφής της από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Όπως σημείωσε η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της υπουργού Παιδείας συμπεραίνουμε τα εξής:

« – Προτείνει ως καινοτόμα ή προτίθεται να νομοθετήσει θέματα που ήδη υπάρχουν, όπως τα βιομηχανικά διδακτορικά ή το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο στις εκλογές εκπροσώπων των φοιτητών σε πανεπιστημιακά όργανα, που ήταν νόμος του κράτους από το 2011 μέχρι το 2017.

– Κάνει αυτονόητες προσαρμογές, όπως η δυνατότητα  Εσωτερικού «Erasmus», κοινά και διπλά πτυχία, start-ups φοιτητών.

– Συντηρεί στρεβλώσεις του παρελθόντος και δημιουργεί νέες:

– Με την  πρόβλεψη οργάνωσης προγραμμάτων εφαρμοσμένων επιστημών διάρκειας 3,5 ετών των ΑΕΙ.

– Με τη θεσμοθέτηση του πρύτανη – μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου το όργανο που ελέγχεται (πρύτανης) θα είναι μέλος του ελέγχοντος οργάνου (Συμβούλιο)».

Η Χαρά Κεφαλίδου προσέθεσε, επίσης, ότι προς το παρόν «ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια πώς θα έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση».

Και προσέθεσε ότι «οι λαμπερές, αλλά θολές ανακοινώσεις της υπουργού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας», καθώς το νομοθέτημα που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση «δεν φαίνεται να δίνει νέα πνοή στα πανεπιστήμιά μας και να τα φέρνει πιο κοντά στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε να εξασφαλίζει διαφάνεια και λογοδοσία της διοίκησης».

Όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή της η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «χρόνος υπάρχει η κυβέρνηση να αντιληφθεί επιτέλους ότι με ανακοινώσεις, χρονοκαθυστερήσεις, μπαλώματα και κακέκτυπα του νόμου Διαμαντοπούλου 4009/2011, δεν φέρνει τον πραγματικό εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων μας. Το μόνο που ίσως καταφέρει είναι να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές, χάνοντας αυτή την αξιοπιστία της και η χώρα άλλη μια ιστορική ευκαιρία για μια πραγματική τομή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, που περιμένει πάνω από μια δεκαετία».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com