Χάρης Δούκας: Θέλω και μετρό και δέντρα στα Εξάρχεια και παντού

«Θα πάω τη Δημοτική Αστυνομία στις γειτονιές της Αθήνας»

by Times Newsroom

«Λέμε ότι το Πράσινο για εμάς είναι ζωή. Δεν είναι απλά lifestyle και ποιότητα, αλλά είναι επιβίωση. Θέλω μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δένδρα όμως στα Εξάρχεια, όπως θέλω μετρό στη Ριζάρη και δέντρα στη Ριζάρη, όπως θέλω μετρό και δέντρα παντού. Με την πρώτη ανάπλαση στον Ελαιώνα θα αναβαθμίσει όλη η γύρω περιοχή», Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά.

Περπατώντας στο Πάρκο Ριζάρη, ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας εξήγησε ότι ήθελε να βρεθεί για τη συνέντευξη στο συγκεκριμένο σημείο, αναφέροντας: «Διότι είναι ένα πάρκο, χώρος πρασίνου. Λίγους έχουμε στην Αθήνα. Διότι για εμάς το πράσινο ήταν μια επιλογή. Προτεραιοποίηση πολύ σημαντική. Λέμε ότι το πράσινο για εμάς είναι ζωή. Δεν είναι απλά lifestyle και ποιότητα, αλλά είναι επιβίωση. Διότι η Αθήνα έχει πολύ περιορισμένο πράσινο: 11% σε σχέση με 30% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Έχει τριπλάσιο αριθμό μικροσωματιδίων σε σχέση με το επιτρεπόμενο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει κοντά στους 3.000 θανάτους που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τη ρύπανση και τη μόλυνση. Γι’ αυτό και τέτοιοι χώροι που είναι “πνεύμονες πρασίνου, πνεύμονες οξυγόνου”, είναι πάρα πολύ σημαντικοί για την πόλη και είναι πολύ σημαντικό να διασωθούν».

Ερωτηθείς για το πώς θα διατηρηθεί ο χώρος Πρασίνου σε περιοχές που υπάρχει μετρό, δεδομένου ότι και στην περιοχή του πάρκου Ριζάρη δρομολογείται να γίνει σταθμός, σημείωσε: «Υπάρχει μια συζήτηση, να γίνει ένας νέος σταθμός και η συζήτηση είναι αν θα είναι σε αυτήν την περιοχή, εδώ που βρίσκονται κοντά στα 200 και πλέον δέντρα ή αν θα πάει 70 μέτρα πιο πέρα όπου έχουμε πολύ λιγότερα δέντρα. Άρα έχουμε εκεί τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ένα έργο που είναι έτσι κι αλλιώς φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό, που είναι το μετρό, με έναν τρόπο στην κατασκευή του που θα προστατεύει και τα δέντρα όσο αυτό είναι δυνατόν. Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε ευκαιρία να προχωρήσει ένα έργο σημαντικό με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο οικοσύστημα που έχει φτιαχτεί, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς και πιστεύουμε ότι η προσπάθεια των κατοίκων και πολλών επιφανών -του κυρίου Πατέρα, του κυρίου Δένδια και άλλων σημαντικών- είναι αξιοσημείωτη, διότι είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει σαν έμφαση το Πράσινο, που είναι ζωή».

Στο ερώτημα αν είναι δήμαρχος ο οποίος θα στηρίξει την προσπάθεια να γίνει μετρό παντού όπου είναι να γίνει ή μπορεί να εμποδίσει το μετρό, χάριν του Πρασίνου, τόνισε: «Το έχω καταστήσει, νομίζω απολύτως ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε και με το μετρό και με το πράσινο παντού. Σημαίνει ακριβώς δύο πράγματα: Σημαίνει ότι πρέπει να χωροθετούνται και να προσπαθούμε ακριβώς να προσεγγίζουμε αυτά τα έργα με μια προσπάθεια να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στα οικοσυστήματα, στην κατασκευή τους. Γιατί είμαστε σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Άρα αν μπορούμε να διασώσουμε κάποια δέντρα στην κατασκευή, πρέπει να το προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Δεν είμαστε το 2000. Είμαστε στο 2023 στην καρδιά της κλιματικής κρίσης. Και ταυτόχρονα τα δέντρα τα οποία αναγκαστικά θα χρειαστεί να μεταφερθούν, να μην χαθούνε. Άρα με σωστή μεταφύτευση, βιώσιμη μεταφύτευση μπορεί να γίνει. Στα περίπου 100 δένδρα που προσπάθησε να μεταφυτεύσει η εταιρία στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές, κοντά στα 90% δεν το κατάφεραν. Τα δέντρα ξεράθηκαν. Άρα είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία, πολύπλοκη διαδικασία, μια διαδικασία που απαιτεί ειδικούς. Γι’ αυτό και το να λέμε ότι προχωράμε στη μεταφύτευση είναι κάτι απλοϊκό. Πρέπει να πούμε με ποιον τρόπο, για ποια δέντρα, τι θα γίνει ακριβώς στο Γουδί, πώς θα περιποιηθούν τις ρίζες των δέντρων, σε ποια σημεία ακριβώς και με ποιον τρόπο θα πάνε.

Και αυτό είναι μια συζήτηση που θέλει μελέτη και πρέπει να δίνουμε αυτή τη δυνατότητα να προχωράμε σε αυτές τις μελέτες, ακριβώς γιατί θέλουμε να προχωράει το μέτρο. Θέλουμε να σώσουμε τα δέντρα για να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε τέτοιες βόλτες όπως η σημερινή.

Προτείνω λοιπόν ότι θα μπορούσε να χωροθετηθεί αυτό το μεγάλο και σημαντικό έργο σε μια τέτοια περιοχή, όπου τα δέντρα είναι πολύ λιγότερα, από μια περιοχή λίγα μέτρα πιο πέρα, η οποία έχει πάρα πολλά δέντρα και είναι ένας πνεύμονας πολύ σημαντικός και όχι μόνο πνεύμονας οξυγόνου, αλλά έχουν συνδεθεί και ζωές εδώ – κάνουνε βόλτες οι άνθρωποι, είναι η καθημερινότητά τους.

Περπατώντας με τον Γιώργο Κουβαρά, ο Χάρης Δούκας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήμουνα με διάφορους ξένους στο πλαίσιο μιας συνάντησης για το Πολυτεχνείο και μου λέγανε το εξής: Ενώ δεν βλέπουμε τώρα εδώ σκουπίδια, έχουμε μια αίσθηση ότι η πόλη είναι βρώμικη. Και αυτό απορρέει σε ένα μεγάλο βαθμό από αυτήν εδώ την εικόνα (δείχνει τοίχο με γκράφιτι). Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα. Σε άλλες περιοχές όπως η Βαρκελώνη, οι Αρχές μαζί με τους κατοίκους αποφασίζουν πού θα μπούνε γκράφιτι και ποια είναι τα αφηγήματα της κάθε περιοχής, που θέλουν να προκύψουν από τα γκράφιτι. Υπάρχουν και γκράφιτι καταπληκτικά και στην Αθήνα.

Πρέπει να αγαπήσουμε ξανά την πόλη, τις γειτονιές της, τα πάρκα της και πρέπει να περάσουμε αυτή την κουλτούρα σαν μια νέα προσέγγιση και μια νέα σχέση πόλης, ανθρώπου, περιβάλλοντος.

Και αυτό μπορεί να γίνει νομίζω πάρα πολύ και με τη συζήτηση και με την προσέγγιση η οποία λέει: διαβούλευση, διάλογος για όλα τα κρίσιμα θέματα, έτσι ώστε να αισθάνεται καθένας από εμάς ότι μπορούμε να ζούμε και να έχουμε ελευθερία στην έκφραση και δημόσιο χώρο, αλλά με κανόνες.

«Θέλω μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια»

Για το μετρό στα Εξάρχεια, ανέφερε: «Θέλω μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια, όπως θέλω, μετρό στη Ριζάρη και δέντρα στη Ριζάρη, όπως θέλω μετρό και δέντρα παντού. Και τι είναι το σημαντικό; Είναι να έχουμε ξεκάθαρη την αρχή και να τηρούμε. Τα δέντρα στα Εξάρχεια δεν είναι διαφορετικά δέντρα από τα δέντρα στη Ριζάρη, ή τα δέντρα στο Κολωνάκι. Άρα αν θέλουμε προστατέψουμε τα δέντρα, πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα δέντρα. Δεν σημαίνει ότι θα προστατεύσουμε τα δέντρα εδώ, σε μια πλατεία, αλλά σε μια άλλη πλατεία, ας καταστραφούν. Γι’ αυτό και ερχόμαστε σε αυτήν εδώ την πλατεία, που είναι και αυτή ένα πεδίο συζήτησης έντονης στην πόλη, για να δείξουμε ότι μπορούμε με διαβούλευση, με σωστή χωροθέτηση, με μια διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο που γίνονται τα μεγάλα έργα, να προχωρήσουμε χωρίς αντιδράσεις.

O Δήμος Αθηναίων έστειλε όταν συζητιέται ακόμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση, ένα υπόμνημα που λέει ότι είναι πολύ σημαντικό το μέτρο να πάει 70 μέτρα πιο πέρα. Το έστειλε ο ίδιος ο Δήμος. Άρα είναι πολύ κρίσιμο είναι σε αυτές τις συζητήσεις να μπαίνει και ο Δήμος και να προσπαθεί να δρομολογεί τα έργα με ένα τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι κάτοικοι να είναι μαζί με τα έργα.

Το μεγάλο μου άγχος είναι όταν έργα περιβαλλοντικά όπως το μετρό συνδέονται με καταστροφή Πρασίνου. Αυτό είναι μια εικόνα πολύ κακή. Ταυτόχρονα όμως, οφείλω να πω ότι ο τρόπος που προσεγγίζονται αυτά τα μεγάλα έργα είναι ένας τρόπος που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Δηλαδή θα πρέπει ο τρόπος, που σχεδιάζουμε, που χωροθετούνται, που κατασκευάζουμε να είναι διαφορετικός – κι ας κοστίσει λίγο περισσότερο.

Διότι, αν δίνουμε μια μάχη καθημερινά για να βάλουμε περισσότερα δέντρα, που ήταν και για μένα εμβληματικός στόχος και μετά υπάρχει μια εικόνα που κόβονται τα δέντρα χωρίς να ξέρουμε ακριβώς που θα μπούνε και αν θα φυτευτούν, είναι ένα λάθος μήνυμα – και δεν είναι γιατί θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι θέμα επιβίωσης.

Μπορεί κάποια δέντρα να χρειαστεί να μεταφερθούν κάποια από αυτά, αλλά πιο πέρα που είναι πολύ λιγότερα. Κι αυτό να γίνει με έναν πετυχημένο τρόπο. Αυτή είναι και η μάχη. Άρα είναι ψευτοδίλημμα το “Μετρό ή δέντρα” μπορούμε να τα κάνουμε τα δύο μαζί, όπως γίνεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος στα «πάρκα τσέπης» επισήμενε: «Ήταν ένα κόνσεπτ το οποίο έδωσε κάποιες “πνοές ζωής και ανάσες” στην πόλη και εγώ έβαλα απλά ότι χρειαζόμαστε πολύ μεγάλους νέους συμπαγείς χώρους πρασίνου – και αυτό νομίζω ότι το έβαλα σε πολύ υψηλή προτεραιότητα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι σημαντικές παρεμβάσεις που είχαν γίνει δεν θα συνεχιστούν και δεν ήταν σε θετική κατεύθυνση».

Βασιλίσσης Όλγας: Ας ανοίξει και ας προχωρήσουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας και το αν εντέλει υπάρχουν αρχαία τα οποία δεν δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτό που υποστηρίζει, ότι, δηλαδή πρέπει να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, και για το αν μίλησε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Θα μιλήσουμε το επόμενο διάστημα, αλλά υπάρχει μία εξέλιξη που λέει ότι υπάρχουν κάποια αρχαία εκεί και τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Εγώ θέλω να δούμε το κομμάτι αυτό με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και αν υπάρχουν αρχαία που είναι πολύ σημαντικά, βεβαίως να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Εγώ όμως θέλω να συνεργαστώ και δεν έχω κανένα θέμα να δημιουργώ συγκρούσεις.

Ήταν μια βασική δέσμευση να ανοίξει η Όλγας για τον εξής λόγο: Όχι από κάποιο καπρίτσιο, διότι έκλεισε και τρία χρόνια μένει κλειστή, αλλά μπαίνουν και βγαίνουν με διάφορους τρόπους. Το κλείσιμο της δίχασε, αλλά οφείλω να πω και κάτι άλλο: Ότι έγιναν εκλογές και είχα βασική μου δέσμευση να ανοίξει η Όλγας. Και βεβαίως δεν υπάρχουν σχετικές άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι άνθρωποι που είναι στην Πλάκα χρειάζεται να φτάσουν στο Σύνταγμα και μόνο για να πάνε σπίτια τους, και οι άνθρωποι που είναι στο Παγκράτι και στο Μετς να φτάσουν στο Κουκάκι για να μπούνε στο κέντρο της πόλης. Και είπα: Ας ανοίξει η Όλγας και ας προχωρήσουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και ας δούμε μια επικαιροποιημένη μελέτη, η οποία θα ενώσει και τον κόσμο και την επιστημονική κοινότητα. Είναι μια προσέγγιση αυτή τη στιγμή η οποία δεν έχει επιστημονική και κοινωνική ωρίμανση. Διχάζει και τους επιστήμονες και την κοινωνία. Αυτό είναι μια λάθος προσέγγιση».

«Κοιμάμαι και ξυπνάω με τα προβλήματα της Αθήνας»

Για τη συνεργασία του με την κεντρική εξουσία, ανέφερε: «Θέλω να συνεργαστώ, αλλά όχι σε συνθήκες πίεσης, αλλά σε συνθήκες ασφάλειας για ένα πρόγραμμα το οποίο δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε (…) Έχω και πολλούς ψηφοφόρους που με στήριξαν και από τη Νέα Δημοκρατία και θέλω να τιμήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν – και συνολικά θέλω να είμαι δήμαρχος όλων των Αθηναίων, αλλά θέλω να συνεργαστώ για τις δεσμεύσεις που έχω βάλει. Είμαι και από τη φύση μου άνθρωπος που επιζητεί τη συνεργασία, τη θέλει. Και νομίζω ότι για να προχωρήσουμε και γρήγορα τα έργα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, της βιωσιμότητας ανθεκτικότητας, χρειάζονται συνεργασίες, αλλά σε μια στέρεη βάση για να μπορέσουμε να έχουμε ταχύτητα και κοινωνική σύμπνοια, μεγάλες συνθήκες και ομοφωνία όπου χρειάζεται – για να επιτυγχάνουμε τα έργα που επιθυμούμε.

Για τα σενάρια ότι μπορεί ο ίδιος να έχει και μέλλον στην πολιτική, στην κεντρική πολιτική σκηνή και για το αν βλέπει το δήμο σαν εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, επισήμανε: «Κοιμάμαι και ξυπνάω με τα προβλήματα της Αθήνας και δουλεύω πάρα πολύ ώστε να είμαι έτοιμος από 1η Ιανουαρίου κάθε μέρα να μπορώ να κάνω και μια σημαντική προσπάθεια για την Αθήνα. “Καμία μέρα χαμένη” είχα πει και θέλω να το τηρήσω (…) Θέλω να πετύχω στο Δήμο της Αθήνας. Θέλω το αμέσως επόμενο διάστημα να γυρνάω τις γειτονιές, να προχωράω σε έργα. Και όσοι με ψήφισαν και ακόμα περισσότεροι να λένε “ο άνθρωπος προσπαθεί, παλεύει και θέλουμε και εμείς να τον βοηθήσουμε”.

Και θέλω να περνάνε τα χρόνια και να λένε οι κάτοικοι των Αθηναίων ότι “είναι ένας δήμαρχος ο οποίος είναι μαζί μας, είναι δίπλα μας και επιλύει προβλήματα”. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

«Δεν έβαλα ποτέ θέμα ότι είμαι κατά της χρήσης των καμερών – Είπα όμως ότι στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες»

Για το θέμα των καμερών, επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε από τη φάση των διχασμών στη φάση των συνεργασιών. Το λέω αυτό γιατί και με το Μετρό και με τα Εξάρχεια και με τη Ριζάρη λέμε “ή μετρό ή δέντρα” και μπορούν να γίνουν και τα δύο. Δεν έβαλα ποτέ θέμα ότι είμαι κατά της χρήσης των καμερών. Είπα όμως ότι στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες και εγώ είπα ότι είναι πολύ σημαντικό να φωτίσουμε τις πλατείες, να τις γεμίσουμε με κόσμο, να τις καθαρίσουμε, να έχουμε Δημοτική Αστυνομία, συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία και όπου χρειάζεται και η ΕΛΑΣ θεωρεί κρίσιμο ότι πρέπει να μπουν και κάμερες, χωρίς όμως να παραβιάζονται τα θέματα τα οποία όλοι ξέρουμε με τη χρήση τους και με το ποιος χρησιμοποιεί τα δεδομένα, τότε ας προχωρήσουν.

Πήγαινα σε περιοχές, όπως σε πάρκα, όπως σε παιδικές χαρές, όπως σε δύσκολες περιοχές – στον Άγιο Παντελεήμονα και στην πλατεία Αμερικής. Και οι άνθρωποι εκεί δεν μου έλεγαν “το πρόβλημά μας είναι να μπει μια κάμερα”, μου έλεγαν “δεν βλέπουμε τον αστυνομικό της γειτονιάς, δεν έχει φώτα, δεν είναι καθαρή πλατεία. Προχωρήστε με ταχύτητα σε αυτά” και γι’ αυτό και έβαλα αυτά σαν πολιτική προτεραιότητα.

«Θα πάω τη Δημοτική Αστυνομία στις γειτονιές»

Η Δημοτική Αστυνομία έχει πια όμως δυνατότητες και κάποια μέσα για να μειώσει τη μικροπαραβατικότητα και τη μικροεγκληματικότητα. Και ξέρει τα τελευταία χρόνια, για να πούμε και την εικόνα όπως είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα είναι αυτό η μικρο παραβατικότητα και η μικροεγκληματικότητα. Και επειδή μίλησα και με την Ελληνική Αστυνομία αρκετά μου είπαν ότι δεν χρειάζεται σε όλα τα θέματα να μπλέκουμε εμείς. Πρέπει να ενισχυθεί η Ελληνική Αστυνομία.

Να υπάρχει κόσμος ο οποίος να μην κάνει μόνο το κομμάτι το διοικητικό και το γραφειοκρατικό, αλλά να είναι και δίπλα στον πολίτη – και αν θέλετε ακόμα και η παρουσία της δημοτικής Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές από μόνη της μειώνει πάρα πολύ την μικροεγκληματικότητα και την παραβατικότητα. Γι’ αυτό και θα την ενισχύσω και θα την πάω στις γειτονιές, όχι μόνο στο κέντρο. Δεν είναι μόνο οι κλήσεις, είναι και η ασφάλεια. Και αυτό για μένα είναι προτεραιότητα».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή