Χαρτογραφήθηκαν τα σκουπίδια της μεγάλης «χωματερής» του Ειρηνικού Ωκεανού

Η συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών σύμφωνα με την έρευνα είναι τα απορριπτόμενα αλιευτικά εργαλεία (ALDFG).

by Times Newsroom

Εικόνα από ένα σημείο της χωματερής πλαστκών σκουπιδιών στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αποτελεί τον κορυφαίο εκπρόσωπο της μόλυνσης των θαλασσών από τα πλαστικά σκουπίδια. Πρόκειται για μια τεραστίων διαστάσεων και συνεχώς διογκούμενη σε πυκνότητα και έκταση «χωματερή» από πλαστικά σκουπίδια. Ο «Μεγάλος Σκουπιδοτενεκές του Ειρηνικού» όπως είναι ευρύτερα γνωστός βρίσκεται στις βόρειες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και είναι χωρισμένος σε δύο αλληλοτροφοδοτούμενες με σκουπίδια περιοχές ενδιάμεσα της Χαβάης. Η συνολική έκταση των δύο περιοχών ξεπερνά το ένα εκατ. τετ. χλμ. Η περιοχή που βρίσκεται πιο ανατολικά αποτελείται από πλαστικά σκουπίδια που προέρχονται από την Ασία και η άλλη περιοχή από σκουπίδια των δυτικών ακτών της αμερικανικής ηπείρου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα αποκαλύπτει την προέλευση αλλά και το είδος των σκουπιδιών αυτής της θαλάσσιας χωματερής. Όπως αναφέρουν το 70% των σκουπιδιών προέρχονται από την Κίνα και την Ιαπωνία ενώ άλλο ένα περίπου 20% ξεκινά από τη Νότιο Κορέα, την Ταιβάν τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Με απλά λόγια μόλις έξι χώρες είναι υπεύθυνες για αυτή την τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών σύμφωνα με την έρευνα είναι τα απορριπτόμενα αλιευτικά εργαλεία (ALDFG). Πρόκειται για αλιευτικό εξοπλισμό κάθε είδους (δίχτυα, παγίδες κ.α.) τα οποία τα αλιευτικά σκάφη είτε τα χάνουν κατά τη διάρκεια της αλιείας είτε αφού ολοκληρωθεί το ψάρεμα τα παρατάνε στη θάλασσα. Οι έξι χώρες ασκούν υπερεντατική αλιεία στον Ειρηνικό Ωκεανό αποτέλεσμα της οποίας είναι ο χαμένος/παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός που έχει δημιουργήσει αυτή την χωματερή.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή