Χειμάρρα: Πώς ο Εντι Ράμα έβγαλε τον Μπελέρη

Η εκλογή Μπελέρη, η μειονότητα και τα τουριστικά συμφέροντα

by Times Newsroom

Ξέφρενοι ήταν οι πανηγυρισμοί των ομογενών στη Χειμάρρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Φωτ. Instagraam.

Τρία ήταν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη «μάχη της Χειμάρρας». Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εξάδελφος και ανθυποψήφιός του Γιώργος Γκόρος και ο Εντι Ράμα. Ο αγώνας ήταν σκληρός με μεγάλο νικητή τον Μπελέρη, που μολονότι κατέβηκε στο εκλογικό τερέν με εις βάρος του «γκολ» από τα «αποδυτήρια», την προφυλάκισή του από τον Ράμα δηλαδή, ανέτρεψε το σκορ και κέρδισε στο «ενενήντα» το ματς. Με 19 ψήφους διαφορά…

Η ζωή, που ως γνωστόν κάνει «παιγνίδια», εν προκειμένω δεν χαρίστηκε στον Γιώργο Γκόρο. Ο τρεις φορές δήμαρχος, ελληνικής καταγωγής και αυτός, είχε κερδίσει με ελάχιστες ψήφους διαφορά τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2011, ως εκλεκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από τον επίσης εξάδελφό του Βασίλη Μπολάνο. Και τώρα παραδίδει τα σκήπτρα σε άλλον εξάδελφο, τον Φρέντυ Μπελέρη.

Αν για τον Μπελέρη και τους υποστηρικτές του το αποτέλεσμα ήταν –και δικαίως– θρίαμβος, από την αναμέτρηση ως μεγάλος χαμένος εξέρχεται(;) ο Εντι Ράμα. Η πολιτική ήττα στη Χειμάρρα επισκίασε την επικράτηση των υποψηφίων του κόμματός του συνολικά στην επικράτεια.

Ο Ράμα έδειχνε να ήθελε, όσο τίποτα άλλο, το πολιτικό «κεφάλι» του Μπελέρη, προέδρου του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας, «επί πίνακι». Οι υποστηρικτές του Μπελέρη λένε πως θεωρούσε την εκλογή του εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη επέλαση των ισχυρών τουριστικών συμφερόντων, που κατά τους επικριτές του εξυπηρετεί, προς άλωση (υφαρπαγή) των ιδιοκτησιών των μειονοτικών με απώτερο στόχο τον εξαναγκασμό τους σε φυγή και εν τέλει τον σταδιακό αφελληνισμό του ορεινού όγκου της Χειμάρρας.

Εδειχνε να είχε πάρει «πάνω» του την υπόθεση εκλογής στη Χειμάρρα, επιδιδόμενος σε ανελέητο κυνηγητό με προσωπικές και συχνά προσβλητικές επιθέσεις εναντίον του Μπελέρη, τον οποίο στήριζαν οι πολιτικές δομές (Ομόνοια, ΚΕΑΔ) της μειονότητας και τα κόμματα του Σαλί Μπερίσα και του τέως προέδρου Ιλιρ Μέτα. Με αποκορύφωμα τη σύλληψη και προφυλάκισή του, παραμονές της ψηφοφορίας, για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, την οποία οι πάντες στην Αλβανία εξέλαβαν ως μεθοδευμένη από τον ίδιο ενέργεια.

Ισως αυτό να ήταν και το πολιτικό λάθος του Ράμα. Ο διωγμός και ειδικά η φυλάκιση, μαζί και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που πρόσφατα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, προκάλεσαν την ενστικτώδη αντίδραση και συσπείρωση των μειονοτικών, στα μάτια και την ψυχή των οποίων ο Μπελέρης ηρωοποιήθηκε.

Αναμέτρηση «βεντέτα»

Στο άκουσμα της σύλληψης η ροή λεωφορείων και Ι.Χ. επιβατικών από την Αθήνα με Χειμαρριώτες μετανάστες αυξήθηκε θεαματικά, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική στην τοπική κοινωνία υπέρ του Μπελέρη.

Και όσοι από τα μειονοτικά χωριά δεν σκόπευαν να ψηφίσουν έσπευσαν στην κάλπη για να «πολεμήσουν» τα «γινάτια» του Ράμα, που είχε προσδώσει χαρακτηριστικά «βεντέτας» στην αναμέτρηση.

Ομως, η υπόθεση δεν έχει κλείσει για τον πεισματάρη και εκδικητικό, όπως τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του, πολιτικό ηγέτη, ο οποίος έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε αντιδράσει. Ούτε όμως και κανένας άλλος από την κυβέρνησή του είχε σχολιάσει το αποτέλεσμα. Προφανώς στάθμιζαν την κατάσταση και ετοίμαζαν ενδεχομένως τις επόμενες κινήσεις, που αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως μέσω της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης – την οποία η επί των Εξωτερικών υπουργός Ολτα Τσάτσκα, αξίωσε από την Αθήνα να αφήσει ήσυχη για να «πράξει το καθήκον της».

Ο Φρέντι Μπελέρης, παρά την εκλογή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας. Ο Ράμα αντέγραψε, τηρουμένων των αναλογιών, τον μέντορά του Ερντογάν, ο οποίος στην προοπτική της καθόδου του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, μεθόδευσε μια δίωξή του για ένα άσχετο θέμα, την οποία ο εισαγγελέας, της επίσης «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, κράτησε στο συρτάρι για το ενδεχόμενο εκλογής του Ιμάμογλου. Εβγαλε εκτός παιγνιδιού τον δημοφιλή πιθανό αντίπαλό του, καθώς εάν εκλεγόταν θα τον έστελνε στο δικαστήριο, θα τον καταδίκαζε και θα τον καθαιρούσε. Η εισαγγελία διαφθοράς (SPAK) των Τιράνων, στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση, θα αποφανθεί εάν θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η προφυλάκιση Μπελέρη. Στη συνέχεια η ίδια θα εξετάσει και επί της ουσίας την κατηγορία και άγνωστο πότε θα ορίσει, αν ορίσει, τη δίκη του Μπελέρη. Εως τότε ο Μπελέρης θα παραμένει υπόδικος και ως τέτοιος πολιτικά ευάλωτος και εν αναμονή δήμαρχος.

Οι όροι του παιγνιδιού όμως έχουν αλλάξει πλέον υπέρ του Μπελέρη με την εκλογή του. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση στο εξής των εκπροσώπων των διεθνών θεσμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ε.Ε. κ.ά.), που έως τώρα τηρούσαν ίσες αποστάσεις στη διαμάχη της Χειμάρρας.

Οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα του Ράμα, στους μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης εξελέγησαν πανηγυρικά. Ωστόσο, ήταν η Χειμάρρα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνοαλβανικού και γενικότερα του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξαιτίας του πείσματος του Αλβανού ηγέτη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com