Χιλή: Σάλος προκλήθηκε με τη δημιουργία του «συμβουλίου Ιρίνα Καραμάνος» για την ελληνικής καταγωγής Πρώτη Κυρία

Σκληρή κριτική δέχεται ο αριστερός πρόεδρος Μπόριτς

by Times Newsroom

«Αυτογκόλ», «νεποτισμός» και η «εδραίωση μιας νέας μοναρχίας», ήταν ορισμένα από τα σχόλια στα ΜΜΕ εναντίον του προέδρου της ΧιλήςΓκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ελληνικής καταγωγής σύντροφός του Ιρίνα Καραμάνος.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν με αφορμή την δημιουργία ενός νέου θεσμού υπό το όνομα «gabinete Irina Karamanos», σε ελεύθερη μετάφραση συμβούλιο Ιρίνα Καραμάνος, το οποίο θεωρητικά θα ρύθμιζε το ρόλο που έχει η Πρώτη Κυρία της Χιλής. Από το σάλο, κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αλλάξει, ενώ απέδωσε την επίσημη ανακοίνωση σε λάθος.

«Η προεδρεία της δημοκρατίας ενημερώνει πως με ημερομηνία 22 Ιουνίου του 2022 ακυρώνεται η απόφαση (για τη δημιουργία του συμβουλίου Ιρίνα Καραμάνος). Επιπλέον, εξαιτίας διοικητικού λάθους η ονομασία “Gabinete Irina Karamanos” αντικαταστάθηκε σύμφωνα με τη σταδιακή μεταμόρφωση του ρόλου της Πρώτης Κυρίας», ανέφερε η ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα.

Το «συμβούλιο Ιρίνα Καραμάνος» θα είχε ως αποστολή «να εντοπίζει, να προτείνει και να συντονίζει στρατηγικές δραστηριότητες και προγράμματα για κοινωνικές πολιτικές με σκοπό να βοηθήσει στην εξάλειψη της ανισότητας και των προκαταλήψεων εναντίον εκείνων που είναι ιστορικά αποκλεισμένοι».

Μετά τις αντιδράσεις, η Ιρίνα Καραμάνος αντέδρασε μέσω Twitter. «Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θέλουμε μια ονομασία να μας απομακρύνει από τις ριζικές αλλαγές που προωθούμε», τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Το βασικό μας ενδιαφέρον είναι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις του ρόλου τις οποίες έχουμε υποσχεθεί».

Η αντιπολίτευση αντέδρασε λέγοντας πως η Ιρίνα Καραμάνος, πλέον, θα είχε ένα ρόλο και εξουσία η οποία δεν προβλέπεται από το σύνταγμα της χώρας. Επιπλέον, δεν ήθελαν το όνομα της ελληνικής καταγωγής συντρόφου του Μπόριτς να μείνει ως… θεσμός. Συνάμα επέκρινε και το κόστος λέγοντας πως «μόνο φθηνό δεν είναι».

Μάλιστα, ένας βουλευτής του κόμματος UDI, ο Χουάν Αντόνιο Κολόμα, υποστήριξε πως η αλλαγή του ονόματος «δεν αντιστοιχεί με τη δημοκρατία, αλλά περισσότερο με τη μοναρχία». Ο πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και ηγέτης της ακροδεξιάς, Χοσέ Αντόνιο Καστ, τόνισε: «Γιατί η Ιρίνα Καραμάνος να έχει συμβούλιο με το ονοματεπώνυμό της;».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com