Χιλιάδες επιστολές και βιβλία του λυρικού ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε στα Λογοτεχνικά Αρχεία του Μάρμπαχ

Τα Λογοτεχνικά Αρχεία του Μάρμπαχ, στη Γερμανία, παρέλαβαν χιλιάδες επιστολές και βιβλία με υποσημειώσεις του μεγάλου ποιητή Ράινερ Μαρία Ρίλκε, τα οποία βρίσκονταν επί σχεδόν 100 χρόνια στα χέρια των κληρονόμων του.

by Times Newsroom

«Πρόκειται για το απόκτημα του αιώνα», υπογράμμισε η διευθύντρια των Αρχείων (DLA) Σάντρα Ρίχτερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η Ρίχτερ απέφυγε να αποκαλύψει το ποσό που δόθηκε από τα δημόσια ινστιτούτα και ιδρύματα για να ολοκληρωθεί αυτή η εμπιστευτική συμφωνία με τις τρεις δισεγγονές του γερμανόφωνου, λυρικού ποιητή.

«Στο Μάρμπαχ (…) αυτά τα έξοχα ντοκουμέντα ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ποιητές βρίσκονται σε καλά χέρια. Αυτός ο θησαυρός θα εκτιμηθεί, θα προστατευθεί», διαβεβαίωσε η Κλαούντια Ροτ, η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας.

Πρόκειται για περισσότερες από 10.000 επιστολές του ποιητή, περίπου 8.800 επιστολές των αλληλογράφων του –πολλοί εκ των οποίων ήταν διάσημοι, όπως ο μεγάλος του έρωτας, η ψυχαναλύτρια και συγγραφέας Λου Αντρέας-Σαλομέ και ο στενός φίλος του, ο Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερί.

Στο αρχείο του ποιητή και μεταφραστή περιλαμβάνονται επίσης περισσότερα από 470 βιβλία με σημειώσεις του, 131 άγνωστα μέχρι σήμερα σκίτσα και περισσότερες από 300 φωτογραφίες.

Τα έγγραφα φυλάχθηκαν αρχικά από τη μητέρα του και στη συνέχεια από τους απογόνους του – στην αρχή από τη μοναχοκόρη του, τη Ρουθ, που έμενε στη Βαϊμάρη, στην ανατολική Γερμανία, όταν ο Ρίλκε πέθανε στα 51 του από λευχαιμία, το 1926. Καθώς φοβόταν ότι θα έχανε την ιδιοκτησία του αρχείου όταν ιδρύθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, το 1949, η κόρη του τα μετέφερε στη βόρεια Γερμανία.

Όταν πέθανε η Ρουθ, το 1972, ο γιος της τα μετέφερε στο Γκέρνσμπαχ, μια κωμόπολη της νότιας Γερμανίας. Μετά τον θάνατό του, το αρχείο πέρασε αρχικά στα χέρια της χήρας του και στη συνέχεια στις τρεις κόρες του, που αποφάσισαν να το αποχωριστούν.

«Σ’ αυτές τις τρεις κυρίες», οι οποίες δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα, η πώληση του αρχείου προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα: οδύνη, επειδή αποχωρίζονται τον οικογενειακό θησαυρό και ευγνωμοσύνη, επειδή θα περάσει σε καλά χέρια, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους, Πέτερ Ράουε.

Παλαιότερα, μόνο οι ερευνητές του έργου του Ρίλκε μπορούσαν, κατόπιν αιτήματος, να συμβουλευτούν αυτά τα έγγραφα. Τα DLA όμως θέλουν να τα δείξουν στο κοινό, μέσα από μια μεγάλη έκθεση που θα οργανώσουν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 ετών από τη γέννηση του Ρίλκε, στις 4 Δεκεμβρίου 2025, και 100 ετών από τον θάνατό του, στις 29 Δεκεμβρίου 2026.

Ο Ρίλκε γεννήθηκε στην Πράγα και είναι ένας από τους γνωστότερους γερμανόφωνους συγγραφείς όλων των εποχών, μαζί με τους Γκέτε, Σίλερ, Κάφκα και Τόμας Μαν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com